Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν (video)

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν, στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Για τη συνάντηση που διεξήχθη σε θετικό κλίμα κάνουν λόγο ελληνικές διπλωματικές πηγές σε μια πρώτη αποτίμηση της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν που διήρκεσε 50′.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν χαρακτηριστικά ότι «έσπασε ο πάγος» και ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «να αφήσουν πίσω την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφωνίες που υπάρχουν».

«Για αμοιβαία κατανόηση», έκαναν λόγο οι διπλωματικές πηγές και συμπλήρωσαν, σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Νίκο Μελέτη ότι, «δεν μπορεί να επαναληφθεί η ένταση του 2020 και πρέπει να υπάρξει προσπάθεια να αποφεύγονται προκλήσεις οι οποίες οδηγούν σε καταστάσεις δύσκολα διαχειρίσιμες. Υπάρχει κάθε διάθεση, εκ μέρους της Ελλάδας, να προχωρήσει η θετική ατζέντα, όπως έχει αποτυπωθεί από τους δύο υφυπουργούς Εξωτερικών.

Οι διαφορές παραμένουν με μείζον θέμα την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών αλλά θα πρέπει να συνεχίσουν οι διερευνητικές επαφές, με τα ΜΟΕ…

Για το προσφυγικό οι θέσεις της Ελλάδας παραμένουν σταθερές, μπορούν να συνεργαστούν αρκεί να αποφεύγονται προκλήσεις όπως εκείνες του Μαρτίου του 2020. Μια καλή κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας και συνεργασίας εκ μέρους της θα μπορούσε να είναι η επιστροφή των περίπου 1450 μεταναστών των οποίων έχει τελεσίδικα απορριφθεί η αίτηση για άσυλο.

Νωρίτερα ο Νίκος Μελέτης είχε πει: «Μεγάλο το ενδιαφέρον της συνάντησης καθώς γίνεται μετά από μία περίοδο μεγάλης έντασης αλλά και αποκλιμάκωσης η οποία θέλουμε να συνεχιστεί και να είναι ειλικρινείς οι προθέσεις της άλλης πλευράς όταν μιλάει για θετική ατζέντα. Βεβαίως, ο όρο πάντα είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και η αποφυγή μονομερών ενεργειών οι οποίες υπονομεύουν κάθε προσπάθεια να υπάρξει αυτή η θετική ατζέντα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τουλάχιστον στα θέματα που μπορεί να έχουμε συνεργασία».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος