Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Γκουτέρες – Αναστασιάδη για το Κυπριακό στη Γενεύη

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες  τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Αυτή την ώρα κ. Αναστασιάδης συναντάται με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια.

Νωρίτερα ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε συναντηθεί με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ κατά την άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό που πραγματοποιείται στη Γενεύη τέσσερα χρόνια μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά και με χαμηλές προσδοκίες. Τον Κύπριο ΠτΔ συνοδεύουν ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Διευθυντής του Διπλωματικού του Γραφείου Κυριάκος Κούρος, οι Παντελής Παντελίδης, Αδριανός Κυριακίδης και ένας εκ των Κωνσταντίνου Κόμπου και Άρη Κωνσταντινίδη. Από πλευράς Η.Ε., στις συναντήσεις παρακάθονται, εκτός από τον κo Γκουτέρες, η ειδική του απεσταλμένη, Τζέιν Χολ Λουτ, η βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο και η ειδική του αντιπρόσωπος στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Στην άτυπη πενταμερή δεν θα υπάρχει παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά το βέτο της Τουρκίας, στο οποίο συμφώνησε και η Βρετανία.
Εν τω μεταξύ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλωσορίζει τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ που ξεκινούν σήμερα στην Γενεύη, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ ενόψει της άτυπης πενταμερούς. «Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν μια κυπριακής ηγεσίας διευθέτηση επανένωσης του νησιού ως διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία που θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους και την ευρύτερη περιοχή».
Η Λευκωσία και η Αθήνα έχουν καθαρές θέσεις: λύση στην βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια, και συγχρόνως κατάργηση εγγυήσεων και απομάκρυνση των κατοχικών δυνάμεων», ενώ από την πλευρά της η Τουρκία θέλει να βάλει στο τραπέζι την λύση δυο κρατών.

Με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Γκάιρ Πέντερσεν συναντήθηκε στη Γενεύη, στο περιθώριο της Άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Συζητήσαμε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στο έργο του Ειδικού Απεσταλμένου και τις προσπάθειες του ΟΗΕ, στη βάση της Απόφασης 2254 ΣΑ του ΟΗΕ, για τις εξελίξεις στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή» αναφέρει ο Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στο Twitter.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν στην ΕΡΤ την σημασία της απουσίας επίσημης εκπροσώπησης της ΕΕ στην άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό. Συγκεκριμένα λένε ότι αυτό το αποτέλεσμα δεν ήταν μόνο επιθυμία της Τουρκίας αλλά και της Τουρκοκυπριακής πλευράς, αλλά διαφαίνεται και από την στάση που κράτησαν και οι Βρετανοί. Η Τουρκία έχει ως στόχο να οδηγηθούν και σε μια δεύτερη άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.

Στο περιθώριο της άτυπης διάσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη γύρω στις 20:00 ώρα Ελλάδας.

Στις 21:45 ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί δεξίωση στο ξενοδοχείο Intercontinental για τις αντιπροσωπείες των μερών που συμμετέχουν στη διάσκεψη, κάτω από αυστηρά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ρεπορτάζ: Μανιάνα Καλογεράκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος