Χ. Θεοχάρης στο Πρώτο για κατώτατο μισθό: Ισορροπημένη πρακτική- Γενναία αύξηση (audio)

 «Ο λόγος που δεν φτάσαμε στα 800 και παραπάνω είναι, διότι το άμεσο αποτέλεσμα της αύξησης του κατώτατου μισθού είναι σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι η πίεση προς την αύξηση της ανεργίας. Κάποιες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν θα αντέξουν αυτό το υψηλό ποσό, είτε θα κλείσουν είτε θα απολύσουν, οπότε οδηγούμαστε σε αντίθετα αποτελέσματα και το δεύτερο είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής των προϊόντων και άρα η μείωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας» ανέφερε σχετικά με το ύψος του κατώτατου μισθού, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Με τούτα και μ’ εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια.

«Η κυβέρνηση έδειξε ένα ισορροπημένο πρόσωπο» υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης, χαρακτηρίζοντας γενναία την αύξηση του κατώτατου κατά 9,4%. «Ισορροπήσαμε σε αυτές τις δύο ανάγκες, την ανάγκη να στηριχθούν τα εισοδήματα και την ανάγκη η οικονομία να συνεχίσει να λειτουργεί ανταγωνιστικά για να φέρνει νέα έσοδα και αυτά τα έσοδα να παράγουν νέες θέσεις εργασίας. Συνεπώς, είναι ισορροπημένη αυτή η πρακτική, είναι μια σημαντική αύξηση και είναι η τρίτη ουσιαστικά μέσα σε ένα χρόνο» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την νέα αύξηση των επιτοκίων, εν μέσω αναταράξεων στις αγορές, ο κ. Θεοχάρης, περιέγραψε πως σε ό,τι αφορά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπήρξαν και εκεί πέρα δύο φωνές. «Οι μεν πρώτες, διότι έχουμε δει τα πρώτα σύννεφα στο τραπεζικό σύστημα και καταλαβαίνουμε ότι δεν θέλουμε να μπούμε σε έναν μεγάλο αρνητικό κύκλο με τις τράπεζες. Η μία λοιπόν φωνή έλεγε, να μην αυξηθούν τα επιτόκια, ώστε να μην δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που υπάρχει στις τράπεζες. Η δεύτερη φωνή όμως έλεγε, ότι αυτή η αύξηση είχε προαναγγελθεί και πράγματι ήταν προεξοφλημένη από τις αγορές και οποιαδήποτε αλλαγή ίσως να πρόδιδε κάποιου είδους πανικό, ίσως να δημιουργούσε την αίσθηση ότι υπάρχουν δεδομένα τα οποία δεν μας τα λένε οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες. Δεν είναι και δύσκολο, σε αυτή την εποχή έχουμε όλες αυτές τις θεωρίες από πίσω και νομίζω ότι γενικώς είναι καλό το ότι δεν άλλαξε την στρατηγική της. Όμως θέλω να ελπίζω και να πιστεύω για την μείωση του πληθωρισμού, ιδιαίτερα στη χώρα μας αλλά και συνολικότερα στην Ευρώπη, ότι θα πρέπει να ξεκινήσει γρήγορα η καθοδική πορεία, γιατί για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις δημιουργείται ένα περιβάλλον που θα είναι δύσκολο να το αντέξουν» ανέφερε ο κ. Θεοχάρης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση επιχειρεί να αποδυναμώσει τις ευθύνες της για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, διαχέοντάς τις, απάντησε κατηγορηματικά όχι και τόνισε πως από την πρώτη στιγμή «αποδεχθήκαμε το βάρος το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής ευθύνης γιατί πράγματι, υπήρξαν καθυστερήσεις, παραλείψεις και εν πάση περιπτώσει δεν δόθηκε η έμφαση που έπρεπε να δοθεί στα ζητήματα του ΟΣΕ και της ασφάλειας των μεταφορών». «Αυτό είναι δεδομένο και το είπαμε από την πρώτη στιγμή με την υψηλότατη δυνατή πράξη, η οποία είναι η παραίτηση του υπουργού. Μια παραίτηση, ειρήσθω εν παρόδω, η οποία δεν είναι συνηθισμένη για τα δικά μας δεδομένα, δεν την είδαμε στο παρελθόν» προσέθεσε.  

Δεν μπορεί όμως, συμπλήρωσε, «να μην επισημάνουμε ότι ζητήματα που έχουν σχέση με τις προμήθειες, με το πώς λειτουργεί ο Οργανισμός δεν είναι ζητήματα που δημιουργήθηκαν το 2019, αλλά είναι ζητήματα που μας έρχονται από το παρελθόν και το λάθος της κυβέρνησης αυτής είναι, που με σπουδή, δεν τα διόρθωσε».

«Από την απέναντι μεριά, στο αίτημα, το πάνδημο για ουσιαστική αλλαγή, το οποίο το ακούμε στις πλατείες καθημερινά, το οποίο το νιώθουμε εμείς οι ίδιοι, διότι αυτή η απώλεια τόσων νέων συνανθρώπων μας είναι ένα πολύ ισχυρό σοκ, μια πολύ τραυματική εμπειρία, απέναντι σε αυτό λοιπόν το αίτημα ακούμε ότι δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα παρά μόνο πρόσωπα. Ότι ο ΟΣΕ μέχρι το 15 κατέρρεε, από το 15 ως το 19 πέταγε και από το 19 και μετά ξανακαταρρέει. Αυτό ως εικόνα είναι η απόλυτη ακύρωση του αιτήματος των πολιτών ότι πρώτα το πολιτικό σύστημα και μετά όλη η χώρα πρέπει να αλλάξουμε» επισήμανε ο κ. Θεοχάρης.

Όσο αφορά στους παράγοντες που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, ανέφερε τα εξής. «Είναι προφανές ότι υπήρξε πλημμέλεια σε σχέση με συγκεκριμένους υπαλλήλους. Υπήρχε το σύστημα αυτόματης δρομολόγησης, δεν χρησιμοποιήθηκε και μια σειρά από λάθη τα οποία συσσωρεύτηκαν και τελικά οδήγησαν σε αυτό το πολύ τραγικό συμβάν. Το δεύτερο και νομίζω ίσως το πιο σημαντικό, σε αυτή τη συζήτηση και ένα επίπεδο παραπάνω από την όποια ατομική ευθύνη, είναι ότι υπήρχε μια κουλτούρα στον Οργανισμό, χαλαρότητας σε σχέση με τα ζητήματα ασφάλειας. Δεν ένιωθαν δηλαδή και το καταλάβαινες από τους διαλόγους, οι άνθρωποι ότι ήταν υπεύθυνοι για την ασφαλή μετακίνηση τόσων εκατοντάδων ανθρώπων. Και αυτό μοιάζει να είναι μια χρόνια παθογένεια του Οργανισμού που πρέπει να αναταχθεί. Το τρίτο φυσικά είναι το γεγονός ότι έχεις μια διοίκηση η οποία, δεν έδωσε δείγματα θετικά, ότι είδε αυτό το πρόβλημα, το αναγνώρισε και προσπάθησε να το διορθώσει. Σε τέταρτο επίπεδο έχουμε πάρα πολλές θεσμικές αδυναμίες σε σχέση με τους διαγωνισμούς σε σχέση με τις καθυστερήσεις που εκεί ξεκινάει και η πολιτική ευθύνη και του Υπουργού, ο οποίος αμέσως και με γενναιότητα την ανέλαβε και παραιτήθηκε».

Καταλήγοντας, ο κ. Θεοχάρης, επισήμανε «πρέπει να σταματήσουμε να τσακωνόμαστε για τα μέσα, για το αν είναι η νομική μορφή ιδιωτικού δικαίου, δημοσίου και να συζητάμε για το αποτέλεσμα, το οποίο είναι αν δίνουμε ασφάλεια, υπηρεσίες, εξυπηρέτηση ή αν από την άλλη μοιράζουμε ανασφάλεια, ταλαιπωρία και προβλήματα στους πολίτες».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος