Βουλή: Ξεκίνησε η εξέταση μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή για τις δημοσκοπήσεις και τα ΜΜΕ-Αντιπαράθεση κυβέρνησης -ΣΥΡΙΖΑ (video)

Με τις καταθέσεις του προέδρου της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) Αλέξη Σκαναβή και της προέδρου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) Μαρίας Αντωνιάδου ξεκίνησε η εξέταση μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος».
Αντιπαράθεση κυβέρνησης -ΣΥΡΙΖΑ, ξέσπασε ωστόσο, για την κατάθεση τροπολογίας που κατέθεσε η ΝΔ στη Βουλή και αφορά την διαφημιστική δραστηριότητα του δημοσίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια των βουλευτών που μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιχειρεί νέες μεθοδεύσεις για συγκάλυψη των ευθυνών με κάθε τρόπο.
Σύμφωνα με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η κυβέρνηση ομολογεί την ενοχή της καθώς έρχεται να καλύψει εκ των υστέρων τις παρατυπίες της σε ό,τι αφορά την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, επιχειρώντας να νομιμοποιήσει αναδρομικά τις παρανομίες της» και προσθέτουν ότι πρόκειται – εκτός των άλλων – και για μία ακόμη θεσμική εκτροπή.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι «δεν καταλαβαίνει το αντικείμενο της τροπολογίας».
«Με τη γνωστή συνταγή των προκατασκευασμένων απαντήσεων και του πολιτικού αχταρμά μπερδεύουν διαφορετικά και άσχετα μεταξύ τους πράγματα. Απόδειξη του ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπήκαν καν στον κόπο να διαβάσουν την σχετική τροπολογία αποτελούν τόσο το γεγονός ότι η ενημερωτική καμπάνια του 2020 δεν συνδέεται κατά κανένα τρόπο με την τροπολογία όσο και το σημερινό ρεπορτάζ της “Αυγής” που περιγράφει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που προβλέπει η τροπολογία», δήλωσε ο κ. Οικονόμου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε στην ανακοίνωση του ότι η συγκεκριμένη τροπολογία αποτελεί τεχνική βελτίωση του ΠΔ 261/97 και δεν σχετίζεται με κανέναν τρόπο με το αντικείμενο της τρέχουσας Εξεταστικής Επιτροπής. Η κατάθεση της τροπολογίας τη συγκεκριμένη στιγμή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα  η διαφημιστική  καμπάνια για την αναμνηστική δόση του εμβολίου.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης ζήτησε όλα τα έγγραφα που ζητούνται και έρχονται να κοινοποιούνται στους εισηγητές των κομμάτων. Επίσης διαφώνησε με την έναρξη της εξέτασης μαρτύρων πριν έρθουν όλα τα έγγραφα που έχουν ζητηθεί. «Τώρα ξεκινάμε την εξέταση μαρτύρων χωρίς να μπορούμε να βασιστούμε σε κάποια έγγραφα για το πώς έχουν κατανεμηθεί τα κονδύλια ή τις καταβολές ενταλμάτων». Θέμα, που όπως υπογράμμισε « δεν είναι διαδικαστικό αλλά ουσιαστικό» ανέφερε ο κ.Ραγκούσης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Κεφαλογιάνης έκανε δεκτό προς διευκόλυνση να κοινοποιούνται από τη γραμματεία της Επιτροπής όλα τα έγγραφα που ζητούνται και έρχονται στην Επιτροπή στους εισηγητές των κομμάτων. Σχετικά με την έναρξη των καταθέσεων και την έλευση των εγγράφων, ανέφερε πως «επειδή έχω συμμετάσχει και σε άλλες Εξεταστικές Επιτροπές στο παρελθόν, οι Επιτροπές συνεχίζουν το έργο τους και τα έγγραφα έρχονται κατά τη διάρκεια των εργασιών και διέκοπταν τις εργασίες τους περιμένοντας να έρθει το σύνολο των εγγράφων».

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα επισήμανε και αυτή από τη δική της πλευρά ότι είναι σημαντικό να έρθουν τα έγγραφα γιατί μπορεί να έρθουν στοιχεία που θα πρέπει να διασταυρώσουμε από συγκεκριμένους μάρτυρες. Παράλληλα, επανάφερε το θέμα της εξέτασης των αρμόδιων υπουργών λέγοντας ότι η εξαίρεσή τους «είναι άκρως προβληματικό και το θέμα αυτό το θέτουμε ξανά εδώ γιατί δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ποιος είναι ο λόγος που προστατεύονται από την κυβέρνηση τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν συγκεκριμένες ευθύνες και πήραν τις συγκεκριμένες αποφάσεις». Τόνισε δε πως «για μας το θέμα παραμένει ανοικτό».

Ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε πως τα διαδικαστικά θέματα των κλητεύσεων λύθηκαν κατά τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.

Η εισηγήτρια της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα, επανέλαβε πως «εμείς προσερχόμαστε στην Επιτροπή με ειλικρινή διάθεση για να διαλευκανθούν όλες οι πτυχές και δεν πρέπει να υπάρχουν οποιεσδήποτε σκιές στην άσκηση της κυβερνητικής μας πολιτικής». Σχετικά με τα έγγραφα και την έναρξη των καταθέσεων μαρτύρων παρατήρησε πως «τα έγγραφα που έχουν ζητηθεί, είναι πάρα πολλά και αυτά θα εισέρχονται όσο η διαδικασία θα είναι σε εξέλιξη». Προσέθεσε πως «υπάρχει η δυνατότητα, εάν προκύψει ότι θα πρέπει να ερωτηθεί ξανά κάποιος από τους μάρτυρες που ήδη θα έχει καταθέσει, αυτό να μπορεί να γίνει. Αντιθέτως, εάν περιμένουμε να ολοκληρωθεί η αποστολή όλων των εγγράφων, αυτό θα πάρει αρκετές βδομάδες».

Ρεπορτάζ: Εμμανουέλα Αργείτη 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος