Βουλή: Σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης για αντικοινωνικό προϋπολογισμό

Array

Με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών και την εν συνεχεία ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώνεται απόψε η κοινοβουλευτική διαδικασία για τον νέο κρατικό προϋπολογισμό. Κύριο χαρακτηριστικό της έως τώρα συζήτησης είναι η δριμεία κριτική της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για αντικοινωνικό προϋπολογισμό , με την συμπολίτευση να της καταλογίζει λαϊκισμό και να επισημαίνει ότι ο προϋπολογισμός, ο πρώτος εκτός μνημονιακής εποπτείας, είναι αναπτυξιακός.


ΣΥΙΖΑ – Τοποθέτηση Τσακαλώτου: Σύνθημα της κυβέρνησης το «πάμε σαν άλλοτε»

Το κεντρικό σύνθημα της κυβέρνησης είναι «πάμε σαν άλλοτε» είπε στην καταληκτική του ομιλία, επί του προϋπολογισμού 2023, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Λέτε ότι όλα πάνε καλά, ότι έχουμε ανάπτυξη, ότι δυστυχώς είχαμε την παρένθεση του ΣΥΡΙΖΑ που τα χάλασε και ότι τώρα μπορούμε να συνεχίσουμε όπως τότε είπε ο κ. Τσακαλώτος, ρωτώντας την κυβερνητική πτέρυγα: Τι ήταν το 2019; Γιατί χρεοκόπησε η χώρα, με δική σας ευθύνη; Έχετε απαντήσει; Στα χρόνια πριν τα 2019, δεν υπήρχε μπλοκ εξουσίας και μοίραζε λεφτά σε κατασκευαστικές με τα μεγάλα έργα; Στα εξοπλιστικά με τις μίζες; Δεν υπήρχε η νόμιμη φοροδιαφυγή; Αυτά δεν δημιούργησαν τα ελλείμματα που έφεραν τη χρεοκοπία;

Τώρα, όπως τότε, συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος, μιλάτε πάλι για ανάπτυξη πάνω από το μ.ο. της ΕΕ. Γιατί είναι πιο βιώσιμη η ανάπτυξη τώρα; Λέτε ότι αυξήθηκαν οι εξαγωγές, αλλά όπως και τότε, οι εισαγωγές αυξάνονται πιο γρήγορα, γι΄αυτό και δεν είναι βιώσιμη, όπως και τότε, η ανάπτυξη, σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Επέκρινε επίσης την κυβέρνηση ότι «και πάλι χτίζετε ένα μπλοκ εξουσίας: Είναι πάλι οι μεγάλες επιχειρήσεις στην ενέργεια, οι τράπεζες, τα ΜΜΕ, οι απευθείας αναθέσεις. Κλείνετε και πάλι το μάτι στη φοροδιαφυγή. Πάλι χτίζετε το μπλοκ των νικητών της αγοράς».
Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος ευχήθηκε στους υπουργούς «καλές παρακολουθήσεις και το 2023, και θα ελπίζετε ότι κάποια στιγμή, θα έρθει μια άλλη κυβέρνηση, και θα μπορείτε να ξανααγαπήσετε το κινητό σας».

ΠΑΣΟΚ – Νάντια Γιαννακοπούλου: Επιχείρηση ωραιοποιήσης της κατάστασης της οικονομίας

Σκληρή κριτική στη κυβέρνηση άσκησε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να ωραιοποιήσει την οικονομική κατάσταση της χώρας ενώ την ίδια ώρα διαλύει τις ευάλωτες ομάδες, τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως είπε.

Παράλληλα, απαντώντας σε επικρίσεις κυβερνητικών στελεχών ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «έγινε παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ» η κ. Γιαννακοπούλου αντέτεινε ότι «είναι τακτική άμυνας της ΝΔ μόλις πιάστηκε η κυβέρνηση με τη γίδα στη πλάτη στην υπόθεση των υποκλοπών».

«Προσπαθεί η ΝΔ μέσα από μία γενικότερη επίθεση να πείσει ότι είμαστε παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ και ότι το ΠΑΣΟΚ τη χρεωκόπησε τη χώρα.

Πρώτον: η αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που υπηρετούμε όλα τα στελέχη του.

Δεύτερον: ο λαός ξέρει ποιος χρεωκόπησε τη χώρα. Και ένα είναι το όνομα. Η διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή που φούσκωσε το δημόσιο χρέος, εκτόξευσε το έλλειμμα, παρουσίασε ψευδή στοιχεία και την κρίσιμη ώρα πέταξε την καυτή πατάτα και πήγε σε εκλογές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και δεν μπορεί να κουνάνε το δάκτυλο οι εμπρηστές, στους πυροσβέστες», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γιαννακοπούλου.

Ακόμα, η κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καταλόγισε στη κυβέρνηση «προσπάθεια ωραιοποίησης του νέου προϋπολογισμού με ψευδή και παραποιημένα οικονομικά στοιχεία», προσθέτοντας ότι « το αδιαμφισβήτητο όμως είναι ότι η κοινωνία πιέζεται ασφυκτικά από το κύμα ακρίβειας παντού γνωρίζει την πραγματικότητα και στις επόμενες εκλογές θα δώσει την απάντηση του».

«Εμείς λέμε ότι τα μέτρα που έχετε λάβει δεν αρκούν, δεν δίνει ριζική απάντηση στην ουσία του προβλήματος, δεν στηρίζει τη μεσαία τάξη, τις ευάλωτες ομάδες, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις» ανέφερε η κ. η Γιαννακοπούλου και κάλεσε τη κυβέρνηση να κάνει δεκτές τις προτάσεις που κατέθεσε το κόμμα της το κόστος των οποίων, όπως είπε είναι λιγότερο από τα ημίμετρα της κυβέρνησης.

ΚΚΕ – Νίκος Καραθανασόπουλος: Εργαλείο υπέρ των λίγων ο προϋπολογισμός

Από την πλευρά του, «ταξικό και αντιλαϊκό» χαρακτήρισε τον νέο κρατικό προϋπολογισμό του 2023, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Ταυτόχρονα, επιτέθηκε τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατηγορώντας τα ότι είναι υποταγμένα και στηρίζουν την ίδια αντιλαϊκή οικονομική πολιτική της ευρωπαϊκής ένωσης που υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου σε βάρος της κοινωνίας.

«Καταψηφίζουμε και αυτόν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης γιατί είναι ένα εργαλείο υπέρ των λίγων και σε βάρος των πολλών, είναι ταξικός και θα οδηγήσει στην διεύρυνση της ψαλίδας.

Είναι δοκιμασμένη η πολιτική σας ανεξάρτητα από τη μορφή διακυβέρνησης γιατί είναι ένα μείγμα οικονομικής λεηλασίας του λαού στον οποίο φορτώνετε τα βάρη, που δημιουργεί περαιτέρω όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και αδιέξοδα», κατέληξε.

 ΜέΡΑ25 – Κλ. Γρηγοριάδης: Μοιράζετε την εθνική περιουσία κι εμείς τη ζημιά

Στο θέμα των υποκλοπών και την ανάγκη ρήξης με την ολιγαρχία αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλ. Γρηγοριάδης, κατά την τελευταία ημέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού 2023.

Όπως είπε ο κ. Γρηγοριάδης «παρακολουθείστε μεταξύ σας, “ο είς τον άλλον και τανάπαλιν” για να μοιράσετε με ασφάλεια, χωρίς παρεξηγήσεις, ότι έχει απομείνει από την εθνική μας περιουσία. Τη ζημιά, είπε, θα τη φορτωθούμε εμείς και τα παιδιά μας. Κι όταν ξανασκάσει η φούσκα σας, θα μας πείτε τις ίδιες παλιοκαιρίστικες δικαιολογίες, ότι “μαζί τα φάγαμε”: Δεν τα φάγαμε μαζί, δεν συνηθίζουμε να τρώμε την περιουσία των ανθρώπων. Εσείς τα φάγατε και οι εντολείς σας, οι ολιγάρχες» είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25.

Ο κ. Γρηγοριάδης, είπε ότι το υπάρχον πλαίσιο δεν σηκώνει την παραμικρή διαχείριση και ότι απαιτείται ρήξη με την ολιγαρχία και το πολιτικό της προσωπικό. Υπογράμμισε ότι «όσο εσείς οι τρεις μνημονιακοί, θα φορτώνετε το ελληνικό και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με ανθρώπους σαν την Καϊλή και τον Πάτση, και θα εισπράττετε υπερκομματικές ευχαριστίες από τον κ. Λάτση, εμείς στο ΜέΡΑ25, αναγκαστικά θα είμαστε Απάτσι ή, αν προτιμάτε, Ρομά».

Ελληνική Λύση – Α. Μυλωνάκης: Στο Βέλγιο χτυπούν αμέσως το έγκλημα στην καρδιά

Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Α. Μυλωνάκης, με αφορμή «αυτά τα οποία συμβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα στις Βρυξέλλες. Βλέπετε τι κάνουν οι εισαγγελείς εκεί; Αμέσως χτυπούν το έγκλημα στην καρδιά. Βλέπετε τι έγινε με την κ. Καϊλή. Δεν της έφταναν όσα έπαιρνε, έπρεπε να μπει και σε λόμπι. Δεν έφτανε η κ. Σπυράκη, όσα έπαιρνε, έπρεπε να γίνουν αυτά και με τους συνεργάτες. Όχι ότι δεν γίνονται κι εδώ. Αυτό πρέπει να κοπεί για να έχουμε καλύτερη εικόνα στην κοινωνία, είπε ο κ. Μυλωνάκης και συνέχισε: «Πρέπει αυτός που θα μπαίνει στη Βουλή, να ξέρει ότι μπαίνει φτωχός και βγαίνει φτωχός, όχι να μπαίνει φτωχός και να βγαίνει πλούσιος». Τέλος, είπε ότι «αφού η λύση δεν βρίσκεται από τα κόμματα που κυβερνούν από το 1974, ήρθε η ώρα να βρεθεί στην Ελληνική Λύση, η οποία, όταν έρθει στην εξουσία, θα φανεί η αλλαγή στο πολιτικό σύστημα και την Ελλάδα μας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος