Βουλή: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για κύμα ακρίβειας και σχέδιο για τη ΔΕΗ

Σε υψηλούς τόνους εξελίσσεται στη βουλή η συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης 56 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για κύμα ακρίβειας και την ανυπαρξία μέτρων για την προστασία των καταναλωτών από την πλευρά της κυβέρνησης. Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας δήλωσε ότι το κύμα ανατιμήσεων θα είναι παροδικό. Έντονη είναι η αντιπαράθεση και για το θέμα της ΔΕΗ. Για κροκοδείλια δάκρυα στο θέμα του σχεδίου για τη ΔΕΗ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Για “άνεμο οργής και αποδοκιμασίας” κατά της κυβέρνησης έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. “Δε θα επιτρέψουμε να υποθηκεύσετε το εθνικό συμφέρον της χώρας. Θα αναζητηθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες” τόνισε αναφερόμενος στη μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ και κατηγόρησε την κυβέρνηση “Πετύχατε ότι δεν κατάφεραν οι δανειστές επί 4,5 χρόνια”. Χιλιοειπωμένα κλισέ και κούφιες απειλές χαρακτήρισε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τα όσα είπε από το βήμα της βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας

Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα: «Είστε πολιτική ανεμοδούρα κι αν όπως λέτε ξεπεράσαμε τις κόκκινες γραμμές και ξεπουλάμε δημόσια περιουσία, κάνετε πρόταση μομφής, αλλά δεν τολμήσατε»

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, επιδότηση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαναφορά του κοινωνικού τιμολογίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας, τόνισε πως, αν και σημαντικό και δυσάρεστο, το κύμα ανατιμήσεων θα είναι παροδικό και προσωρινό και ότι δεν πρόκειται ο πληθωρισμός να ξεπεράσει τον μεσομακροπρόθεσμο στόχο του 2%.

Έντονη είναι η αντιπαράθεση και για το θέμα της ΔΕΗ. «Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποια ΔΕΗ θέλουμε» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Θέλουμε τη ΔΕΗ της εποχής του κ. Φωτόπουλου ή θέλουμε μια σύγχρονη επιχείρηση, η οποία θα μπορεί να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις που διαμορφώνονται στον χώρο της ενέργειας;» αναρωτήθηκε και χαρακτήρισε το σχέδιο για τη ΔΕΗ «ένα άλμα στο μέλλον».

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος εξαπέλυσε επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευθεί σε μια πώληση του 17% της ΔΕΗ, όπου τα χρήματα δεν θα έμεναν στην Ελλάδα, δεν θα πήγαιναν στη ΔΕΗ, θα πήγαιναν στους πιστωτές για την εξυπηρέτηση του χρέους».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, αναφερόμενος στο σχέδιο για τη ΔΕΗ, διερωτήθηκε πότε ήταν ξεπούλημα, όταν για το 17% με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει 750 εκ. ευρώ ή όταν στον προυπολογισμό του 2018 για το ίδιο 17% η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εγγράψει έσοδα έως 100 εκ. ευρώ. Σχολίασε τέλος τα περί ειδικού δικαστηρίου στα οποία αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ο ίδιος όπως και ο υπουργός Ανάπτυξης θεωρούν πως ειδικό δικαστήριο έπρεπε να στηθεί για τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που έριξαν την χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ στα 300 εκ. ευρώ, ενώ σήμερα έχει φτάσει επί κυβερνήσεων ΝΔ στα 2 δις.

Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε στη Βουλή ότι οι επιπτώσεις των αυξήσεων στη τιμή του ρεύματος θα είναι τεράστιες σε όλο το φάσμα της οικονομίας και θα φέρει μεγάλες ανατιμήσεις, και αυτό «ενώ αιφνιδιαστικά ανακοινώθηκε η “εκποίηση” της ΔΕΗ, ενώ αναμένεται δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά τον χειμώνα να μη μπορούν να καλύψουν τη δαπάνη για την ηλεκτροδότησή τους και καθώς μία στις τέσσερις επιχειρήσεις δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα τιμολόγια του ρεύματος».

Το ΚΙΝΑΛ τονίζει πως «ο αιφνιδιαστικός τρόπος ανακοίνωσης της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ καταδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι η διαχείριση της δημόσιας περιουσίας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν εκτελείται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, αλλά με γνώμονα την κερδοφορία κάποιων προνομιούχων επενδυτών».

«Μόνο ο λαός μπορεί να αντιπαλέψει τη νέα αυτή επίθεση» τονίζει σε δήλωσή του ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και καλεί τον λαό σε συστράτευση ενάντια στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την οποία, όπως υπογράμμισε, «θα πληρώσουν ακριβά τόσο οι εργατικές-λαϊκές οικογένειες με νέες αυξήσεις στο ρεύμα όσο και οι εργαζόμενοι στον κλάδο της ενέργειας».

Η Ελληνική Λύση σημειώνει πως «είναι ακριβώς η πολιτική της Ν.Δ. με τα εγκλήματα της απολιγνιτοποίησης, της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της εμμονής της στις ανεμογεννήτριες που καθιστούν τη χώρα ενεργειακά εξαρτημένη».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος