Βουλή – συζήτηση για ΕΥΠ: Μετωπική για τις παρακολουθήσεις – Ένσταση αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ

Array

Στα ύψη αναμένεται να ανέβει το «πολιτικό θερμόμετρο» κατά τη διάρκεια της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ΕΥΠ και τα κακόβουλα λογισμικά. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου. Όπως είχε προαναγγείλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο πρωθυπουργός θα πάει στη Βουλή και θα απαντήσει σε όλα. Θα είναι, μάλιστα, η πρώτη δια ζώσης αντιπαράθεση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Αλέξη Τσίπρα και τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το θέμα των παρακολουθήσεων.

Η αυλαία της συζήτησης άνοιξε με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων ενώ λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των βουλευτών να εγγραφούν για να τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου, οπότε η ψήφιση του θα ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή.

Επιφυλάξεις από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής

Στο μεταξύ η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής εκφράζει σειρά σοβαρών επιφυλάξεων για το νομοσχέδιο ειδικά σε ότι αφορά την τριετία που ορίζεται ως ο χρόνος μετά τον οποίο μπορεί να ενημερωθεί ο παρακολουθούμενος.

Τονίζει ότι δεν φαίνεται συμβατή με την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και αφήνει αιχμές τόσο για το γεγονός ότι δεν θα γνωστοποιείται ο λόγος της άρσης απορρήτου όσο και για την σύνθεση του οργάνου που θα προχωρά στην ενημέρωση.

Η Επιστημονική Υπηρεσία κάνει επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην παρακολούθηση του πολιτικού προσωπικού, καθώς υπογραμμίζει πως “τίθεται το ερώτημα, αν η άρση απορρήτου της επικοινωνίας βουλευτή συνιστά περιορισμό του προσώπου του όπως ορίζεται στο Σύνταγμα”.

Οι θέσεις των κομμάτων

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία στην αρμόδια Επιτροπή. Ειδικότερα το νομοσχέδιο υπερψηφίζει η ΝΔ και καταψηφίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ η Ελληνική Λύση που επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια έδωσε σήμερα στίγμα μέσω του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Βελόπουλου οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή Συνδέσεις είπε πως δεν μπορεί να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει αλληλοκαλύψεις σε τομείς ευθύνης.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης έλαβε υπόψη του τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν δημόσια και συμπλήρωσε, διόρθωσε ή επιμελήθηκε καλύτερα κάποιες δογματικές και ουσιαστικές πτυχές του νομοσχεδίου σε ποσοστό, σε κάποια κεφάλαια έως και 50 % και 70%. Η κυβέρνηση έχοντας μελετήσει συγκριτικά και συστήματα άλλων χωρών, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της εθνικής ασφάλειας σε μια εποχή ταραγμένη και απρόβλεπτη επιδίωξε την καλύτερη ισορροπία ατομικών ελευθεριών και προσωπικών δεδομένων και κινήθηκε πρωτοποριακά. (…) Εμπιστευόμαστε τη δικαιοσύνη και απατάμε θεσμικά και βρισκόμαστε στην πρωτοπορία» επεσήμανε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Ευρυπίδης Στυλιανίδης

Το νομοσχέδιο δεν απαντάει τίποτα. Έρχεται να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα είπε ενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Να είμαστε ειλικρινείς. Για το θέμα των υποκλοπών είμαστε εδώ σήμερα. Όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έχουν σχέση με θεσμικά κενά λόγω των τεχνολογικών αναβαθμίσεων; Ήταν κάποιο θεσμικό κενό που οδήγησε στην παρακολούθηση Κουκάκη;  Αφαιρέσατε από την ΑΔΑΕ το δικαίωμα να ενημερώνει όσους παρακολουθούνταν. (…) Τα τρία χρόνια δεν σας φαίνεται λίγο ύποπτο αυτό κύριε υπουργέ; Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι όλοι οι φορείς σας έχουν καταδείξει την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου. Όλος ο υπόλοιπος κόσμος έχει άμεση ενημέρωση αν δεν βρεθεί κάτι. Είναι ομολογία ενοχής η ενόχλησή σας» είπε και πρόσθεσε «Συγγνώμη θα έπρεπε να ζητάτε…βάλατε βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατίας» είπε. Και πρόσθεσε ότι το χειρότερο είναι ότι “φαίνεται πως θέλει να πάει στις εκλογές με τους ίδιους όρους, δεν θα το επιτρέψουμε… την επόμενη των εκλογών θα δουν το φως της δημοσιότητας όλες οι πληροφορίες που θα αποδείξουν την ενοχή σας για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα όλων των εποχών”.

«Στο σχέδιο νόμου υπάρχουν σοβαρές «αστοχίες», εξαιτίας των οποίων οι κίνδυνοι για το απόρρητο όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά αντίθετα αυξάνονται. Eπιπρόσθετα, σειρά ρυθμίσεων προδίδει την πρόθεση της κυβέρνησης να παρεμποδίσει τον έλεγχο των αυθαιρεσιών κρατικών υπηρεσιών ή ιδιωτών και τώρα και στο μέλλον.», είπε ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης.

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να συσκοτίσει πλήρως τις ευθύνες της για το σκάνδαλο των υποκλοπών», τονίζει το ΚΚΕ.

«Παρέμβαση στο “θεσμικό πλαίσιο” διατείνεται πως πραγματοποιεί σήμερα η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη μετά την πληθώρα των αποκαλύψεων για την λειτουργία επιτελικού παρακράτους υποκλοπών πέριξ του Πρωθυπουργού στο Μαξίμου. Τι θα άλλαζε όμως πραγματικά αν είχε ψηφιστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πριν τις υποκλοπές που έχουν αποκαλυφθεί; Η απάντηση είναι ότι δεν θα άλλαζε απολύτως τίποτα, διότι πολύ απλά θα είχαμε τα ίδια ακριβώς πάλι, καθώς η Μητσοτάκης Α.Ε. απλώς μας εμπαίζει» υπογραμμίζει  το ΜεΡΑ25 .

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος είπε πως δεν μπορεί να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει αλληλοκαλύψεις σε τομείς ευθύνης.

“Ο κ. πρωθυπουργός για ακόμη μια φορά πιάστηκε να λέει ψέματα ότι στο θέμα της ΕΥΠ θα ζητήσει προτάσεις από τα κόμματα. Δεν ζήτησε καμία πρόταση. Εμείς του προτείναμε με 46 σελίδες τι πρέπει να κάνουμε. Εμείς είπαμε να γίνει όπως η Μοσάντ που στις μυστικές υπηρεσίες είναι το πιο πετυχημένο σύστημα, γιατί έχουν το αυτοδιοίκητο. (…) Δεν μπορώ να ψηφίσω ένα νομοσχέδιο το οποίο πραγματικά έχει αλληλοκαλύψεις σε τομείς ευθύνης. Εμείς λέμε ξεχωριστή διοίκηση, όχι εποπτεία από πολιτικά πρόσωπα. (…) Οι σοβαρές χώρες έχουν μυστικές υπηρεσίες που παρακολουθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τον τελευταίο πολίτη, αν αφορά θέματα εθνικής ασφαλείας. Αν εγώ συνομιλώ με τον Ερντογάν ή ομιλώ με τον Μπαχτσελί, πρέπει να με παρακολουθεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών” είπε προσθέτοντας πως πρέπει να φύγει ο ομφάλιος λώρος του κομματικού ελέγχου, γιατί είναι η υπηρεσία είναι κυβερνητική εδώ και δεκαετίες. “Δυστυχώς είναι εργαλείο παρακολούθησης και πολιτική, όχι η μυστική υπηρεσία πληροφοριών” είπε και παρέπεμψε πάλι στη Μοσάντ που “δεν δίνει λόγο σε κανέναν. Αυτό κάνει η μυστική υπηρεσία πληροφοριών και δίνει μόνο σε μία επιτροπή των κομμάτων της Βουλής που είναι επιφορτισμένη ένας βουλευτής να ενημερώνεται αν συμβαίνει κάτι σοβαρό. Αυτό σημαίνει σοβαρό κράτος” είπε.

Πηγή ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος