Βουλή: Σε πανηγυρικό κλίμα η έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» (video)

Την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της συνεργασίας της με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ενόψει της προετοιμασίας της χώρας μας για την επέτειο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία, κήρυξε νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας,  σε πανηγυρική εκδήλωση που διεξάγεται στην αίθουσα Γερουσίας του ελληνικού Κοινοβουλίου παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη  Παυλόπουλου.

Ο  πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας έκανε μια ιστορική αναδρομή στη λειτουργία της πρώτης Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου, χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”.

Το 1821 (εκτός από μάχες & ιστορικά γεγονότα) είχαμε και πράξεις βαθύτατα πολιτικές, που συνδυαζόμενες με τον ηρωισμό παρήγαγαν ιστορία, είπε ο πρόεδρος της Βουλής. Εμείς σήμερα εδώ αναλαμβάνουμε τη μεγάλη αποστολή. Η θεσμοθετημένη Επιτροπή με την πρόεδρο της, με τη συνεργασία πρωθυπουργού & Βουλής, θα φιλοτεχνήσουμε ενόψει του 2021 τη νέα ζωοφόρο του Παρθενώνα.

Να γίνουμε ισάξιοι των πιο προηγμένων κοινωνιών για να τιμήσουμε τη μνήμη των προγόνων τόνισε ο κ. Τασούλας. Με την έναρξη των εργασιών  αναλαμβάνουμε αυτή την αποστολή να φιλοτεχνήσουμε τη νέα Ζωοφόρο, υπογράμμισε κλείνοντας την ομιλία του και επισήμανε πως  «Ο Περικλής στον Επιτάφιο του είπε ότι λέμε κι εμείς σήμερα».

Με αναφορά στον Σπυρίδωνα Τρικούπη  ξεκίνησε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης  προσθέτοντας στη συνέχεια ότι είναι τιμητικό για ένα έθνος  να συντηρεί τις πανανθρώπινες αξίες της προόδου, της ανάπτυξης, της ελευθερίας . Αυτό αποτελεί όπως είπε χαρακτηρίστηκα , εξέλιξη διαρκείας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε  ότι  η υπόθεση των 200 χρόνων είναι υπόθεση όλων. Σήμερα καλούμαστε να επανατοποθετήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο: με αυτή τη φράση-«γέφυρα» ανάμεσα στο χθες και το αύριο, ο πρωθυπουργός  υπογράμμισε τη σημασία εορτασμού συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Επανάσταση, μια υπόθεση που είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων Αναφέρθηκε επίσης στου ξενιτεμένους Έλληνες υπογραμμίζοντας πως σήμερα έχουμε ανάγκη απ όσους ζουν στο εξωτερικό και επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα, όσους ευημερούν στο εξωτερικό, στους διαχρονικούς φιλέλληνες που συνδέονται με τα ιδεώδη της Ελληνικής και της Αμερικανικής Επανάστασης.

Επισήμανε επίσης  ότι σήμερα καλούμαστε να επανατοποθετήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο, σήμερα, συνέχισε, ο κ. Μητσοτάκης, έχουμε ανάγκη από έναν διαφορετικό Ιερό Λόχο, υπογραμμίζοντας την προσφορά των Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι όμως έρχονται ένα βήμα πιο κοντά στην πατρίδα με τη δυνατότητά τους να ψηφίζουν, σημείωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός

Ο κ Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη το έργο της επιτροπής να διέπεται  από πνεύμα ενότητας, μετριοπάθειας και δημιουργικού στοχασμού.  Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε τα 31 μέλη της Επιτροπής από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκπρόσωποι όλων των  τομέων  της ανθρώπινης δραστηριότητας, της επιστήμης, της πολιτικής και της Εκκλησίας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, των Γραμμάτων και των Τεχνών. Κλείνοντας την ομιλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχήθηκε σε όλους καλή αρχή.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου στην ομιλία της ανέφερε ότι θα προβληθεί το πολύπλευρο έργο της  στην Ελλάδα και το Εξωτερικό μέσα από διάλογο με διεθνή ιδρύματα και Οργανισμούς.

Τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821 και τη σύσταση του ελληνικού κράτους αποτελούν ορόσημο για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, επισήμανε η Γιάννα Αγγελοπούλου.

Είναι μια ευκαιρία αναμέτρησης με το μέλλον και μια ευκαιρία να επανασυστήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο, τόνισε.

Ανέφερε επίσης ότι η συστράτευση σε αυτή την προσπάθεια θα είναι σύσσωμη και χωρίς προϋποθέσεις ενώ υπογράμμισε ότι το έργο θα υλοποιηθεί χωρίς δημόσιους πόρους, Τέλος ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής για τη συμμετοχή τους.

Δεν θα συμμετέχει στην επιτροπή η “Ελληνική Λύση”

«Η Ελληνική Λύση συμφωνεί με την ιδέα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη δημιουργία της επιτροπής “Ελλάδα 2021” που θα αναλάβει τις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την εθνική παλιγγενεσία, διαφωνεί όμως με την επιλογή των προσώπων που θα απαρτίζουν την επιτροπή αυτή», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Βελόπουλος.Θεωρούμε πως η τοποθέτηση της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, στην προεδρία της επιτροπής “Ελλάδα 2021″ δεν είναι συμβατή με τη σημειολογία και τα μηνύματα που εκπέμπουν οι εορτασμοί αυτοί στον ελληνικό λαό”, προσθέτει ο κ. Βελόπουλος.

Ρεπορτάζ: Κώστας Κωσταντόπουλος, Μαρίνα Παπαδάκη

Πηγή:ΕΡΤ/Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος