Βουλή – Παρέμβαση Τσίπρα για ρήτρα αναπροσαρμογής: Μένει ανέγγιχτος ο μηχανισμός της αισχροκέρδειας

Παρέμβαση στη Βουλή με αφορμή την τροπολογία που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής έκανε ο Αλέξης Τσίπρας καλώντας τους βουλευτές της ΝΔ να την υπερψηφίσουν ώστε «όσο διαρκεί η κρίση και αναμένουμε την κρίση της ελληνικής Δικαιοσύνης για τη νομιμότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής, να μην κόβεται το ρεύμα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Όπως είπε ο λόγος που ζήτησε να παρέμβει είναι η έλλειψη συναίσθησης από πλευράς της κυβέρνησης για το τι συμβαίνει στην κοινωνία από τη λαίλαπα της ακρίβειας εδώ και 9 μήνες και δη με τη «ρήτρα της ληστείας» στους λογαριασμούς του ρεύματος, όπως αποκάλεσε τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Σημείωσε πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν «αφήνουν ανέγγιχτο για άλλη μια φορά τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας» και πρόσθεσε πως θα αποδειχθεί πλαστή η υπόσχεση για επιστροφή 600 ευρώ για τους υπέρογκους λογαριασμούς από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάιο, καθώς έχουν προϋπολογιστεί μόλις 280 εκατ. ευρώ για 4,2 εκατ. Καταναλωτές και πως αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση.

Μίλησε για εξαγγελίες μέτρων κατά της ακρίβειας τα οποία όμως ο πολίτης δεν βλέπει στους λογαριασμούς. «Σταματήστε να συμπεριφέρεστε απέναντι στους Έλληνες πολίτες με τρόπο κυνικό, να τους υποβαθμίζετε, να υποτιμάτε την νοημοσύνη τους και να τους κατηγορείτε ότι είναι και τζαμπατζήδες» είπε.

«Δεν είναι δυνατό να κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε και να μετατρέπετε τη νύχτα σε μέρα» είπε και κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή τα στοιχεία για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, τα οποία η αξιωματική αντιπολίτευση υπολογίζει στο 1,5 δις. ευρώ.
«Η ΡΑΕ διαδίδει δεξιά κι αριστερά διαρροές χωρίς έρχεται να δώσει τα ακριβή νούμερα ως οφείλει να κάνει, να ενημερώσει τον λαό και το κοινοβούλιο πόσα είναι τα υπερκέρδη» είπε.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες, κάθε κομματικής προτίμησης «να αντισταθούν στη χυδαία αισχροκέρδεια» και στη «ρήτρα Μητσοτάκη» , όπως την ονόμασε, αντιτείνοντας «τη ρήτρα πολιτικής αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος, το συντομότερο».

Οι διατάξεις

Η νομοθετική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει την απαγόρευση της διακοπής ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν την προσαύξηση λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής έως ότου εκδοθούν οι δικαστικές αποφάσεις των προσφυγών κατά της ρήτρας και ειδικότερα, τις εξής τέσσερις διατάξεις:

1. Απαγορεύεται έως τη δημοσίευση αμετάκλητης απόφασης επί της αγωγής του άρθρου 10 παρ. 16 του ν. 2251/1994 που ασκείται από οποιαδήποτε ένωση καταναλωτών κατά παρόχων και προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας η εκτέλεση εντολών αποσύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος που εκδίδονται κατά όλων των καταναλωτών λόγω ληξιπρόθεσμης οφειλής που προέρχεται από τη μη καταβολή χρηματικού ποσού που αντιστοιχεί στη ρήτρα αναπροσαρμογής χρεώσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, αφαιρούμενων όλων των επιδοτήσεων, εκπτώσεων και άλλων ελαφρύνσεων. Η απαγόρευση εκτέλεσης εντολών αποσύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος αίρεται με την έκδοση απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατόπιν εισήγησης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, με την οποία θεσπίζονται κριτήρια και όροι αναμόρφωσης των χαρακτηριστικών υπολογισμού και εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής, όπως αυτή προβλέπεται στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, με βάση τις αρχές της διαφάνειας και της αναλογικότητας.

2. Έως τις 31/12/2022 ή έως την αναμόρφωση του υπολογισμού της ρήτρας βάσει του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 1 η απαγόρευση της προηγούμενης παραγράφου ισχύει και υπέρ κάθε οφειλέτη που είναι ο τελικός αποδέκτης της ηλεκτρικής ενέργειας ως προϊόντος, ακόμη και αν δεν εμπίπτει στην έννοια του καταναλωτή, σύμφωνα με τον ν. 2251/1994. Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπορεί να παρατείνεται ο χρόνος εφαρμογής της απαγόρευσης του προηγούμενου εδαφίου.

3. Οι προμηθευτές και οι πάροχοι που έδωσαν την εντολή αποσύνδεσης της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος υποχρεούνται στην επανασύνδεσή της υπέρ των αναφερομένων στις παραγράφους 1 και 2, εντός τριών ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

4. Όποιος αποσυνδέει παροχή ηλεκτρικής ενέργειας κατά παράβαση των παραγράφων 1 και 2 εδάφιο α’ τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος και με χρηματική ποινή έως 500 ημερήσιες μονάδες. Όποιος παραλείπει να επανασυνδέσει διακοπείσα παροχή ηλεκτρικής ενέργειας κατά παράβαση της παραγράφου 3 τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη και χρηματική ποινή έως 1.000 ημερήσιες μονάδες.

Η αντίδραση Θ. Πλεύρη

Το λόγο έλαβε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ο οποίος για να απαντήσει στην παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Εξαλείφουμε τις συνέπειες από τις ανατιμήσεις από την κρίση στην ενέργεια. Προηγούμαστε και από την Ευρώπη», τόνισε και παρατήρησε ότι «όλο αυτό το διάστημα η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι δεν φέρνουμε νομοσχέδιο για την Υγεία και την ΠΦΥ. Και σήμερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε στο νομοσχέδιο που αποτελεί κομβική μεταρρύθμιση για την ΠΦΥ να έρθει και να μην πει ούτε μια κουβέντα για την Υγεία και αυτό δείχνει το παντελώς προσχηματικό ενδιαφέρον».

Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο υπουργός, «είναι η απόλυτη κοροϊδία των Ελλήνων. Γιατί λέει να μην υπάρξουν συνέπειες μέχρι να κριθεί δικαστικά εάν η ρήτρα είναι νόμιμη ή όχι. Άρα να μην πληρώνουν οι πολίτες και να υπάρχει μια αναστολή μέχρι η ρήτρα κριθεί νόμιμη ή όχι. Ερώτηση: Εάν κριθεί νόμιμη; Να πληρώσουν αναδρομικά τα χρήματα και να έχουν και τις συνέπειες;» Άρα, ανέφερε ο κ. Πλεύρης «έρχεστε εδώ πέρα να κοροϊδέψετε τον κόσμο» Εμείς, πρόσθεσε «ερχόμαστε άμεσα και εξαλείφουμε τις συνέπειες, όπως κάναμε και στην πανδημία που στηρίξαμε την κοινωνία έτσι και τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται και εξαλείφουμε όλες τις συνέπειες που υπάρχουν», «προηγούμαστε της Ευρώπης» και «δεν περιμένουμε τα δικαστήρια».

Απέδωσε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αμηχανία» σημειώνοντας πως «είναι πρωτόγνωρη καθώς η τροπολογία δεν έχει κανένα αντικείμενο αλλά προσπαθεί να λαϊκίσει, χωρίς να προσφέρει καμία ανακούφιση σε σχέση με τα μέτρα που λαμβάνονται» και ζήτησε την απόσυρσή της, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθει στην πραγματικότητα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος