Βουλή: Πανδημία & οικονομία στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης

Με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, ολοκληρώνεται την Τρίτη στη Βουλή η συζήτηση επί του προϋπολογισμού. Εθνική ομοψυχία στο τεράστιο υγειονομικό εγχείρημα του εμβολιασμού, ώστε να ξεπεραστεί η κρίση της πανδημίας, ζήτησε από όλα τα κόμματα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν τη Δευτέρα, με αιχμή την πανδημία, την οικονομία και την επόμενη μέρα μετά την υγειονομική κρίση, ενώ αίσθηση προκάλεσε μια αναφορά του Νίκου Βούτση που προκάλεσε ποικίλες ερμηνείες για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των πρόωρων εκλογών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος απάντησε στην κριτική που είχε δεχθεί κατά το παρελθόν από τον Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με τις προσλήψεις στο ΕΣΥ. Τόνισε μάλιστα ότι όχι μόνο δεν μειώθηκε το προσωπικό, αλλά αυξήθηκε κατά 11.000.

“Δεν θέλω να αποδώσω πρόθεση όμως τα πραγματικά στοιχεία είναι ότι τον Σεπτέμβριο του 2020 το γενικό σύνολο είναι 115.258 εργαζόμενοι, έναντι 104.582 τον Σεπτέμβριο του 2019. Αύξηση περίπου 11.000 εργαζομένων στο ΕΣΥ” σημείωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Για κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής σε μία τοποθέτηση που προκάλεσε ποικίλες ερμηνείες, ενώ ο Γιώργος Τσίπρας προανήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται ΠΑΡΩΝ για τις αμυντικές δαπάνες.

“Λόγω της περιόδου δεν θα καταψηφίσουμε τον αμυντικό προϋπολογισμό, αλλά λόγω της έλλειψης στρατηγικής και επειδή δε σας εμπιστευόμαστε δεν πρόκειται και να υπερψηφίσουμε” είπε ο Γιώργος Τσίπρας.

“Εξελίσσεται μία ισχυρή και τεκμηριωμένη πολιτική αντιπαράθεση και πολιτική σύγκρουση για τον προϋπολογισμό όπως είναι εύλογο που εκ των πραγμάτων βάζει και ζήτημα της ανάγκης εναλλακτικής λύσης και διαφορετικής διακυβέρνησης για τη χώρα” τόνισε ο Νίκος Βούτσης.

Κύκλοι του πρώην προέδρου της Βουλής υπογραμμίζουν ότι ο κ. Βούτσης δεν θέτει αυτή τη στιγμή θέμα πρόωρων εκλογών, τονίζοντας πως ο πολιτικός λογαριασμός θα γίνει μετά την πανδημία.

Για έναν προϋπολογισμό με υψηλά φορτία αβεβαιότητας έκανε λόγο ο Χάρης Καστανίδης. “Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα κινηθεί φέτος περίπου στο 209%. Θυμίζω ότι προσφύγαμε στο διεθνή μηχανισμό στήριξης όταν στο τέλος του 2009 παρεδόθη δημόσιο χρέος 128% του ΑΕΠ” είπε χαρακτηριστικά.

“Μακελειό” στη διαχείριση του ευρωπαϊκού πακέτου ανάκαμψης προέβλεψε η Αλέκα Παπαρήγα: “Αυτά τα 72 δισ. πέφτουν σε ένα έδαφος όπου θα γίνει πραγματικά μεγάλο μακελειό, ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους του ίδιου κλάδου, σε διαφορετικούς κλάδους παρά το γεγονός ότι η ΕΕ έχει δώσει το σήμα που πρέπει να πέσει το μεγαλύτερο βάρος… πραγματικό μακελειό… και θα υπάρχουν και αμφισβητήσεις κυβερνήσεων και αντιθέσεις”.

“Μην με κοιτάτε εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, σε λίγο θα σας κάνουμε κριτική κυβέρνησης γιατί το καλοκαίρι θα είστε μαζί και θα είστε συγκυβέρνηση” είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Αντώνιος Μυλωνάκης.

Τη δική του πρόταση για τον κρατικό προϋπολογισμό κατέθεσε το ΜέΡΑ25.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Εμμανουέλα Αργείτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος