Βουλή: Ομόθυμο αίτημα εκπροσώπων της ομογένειας για άρση περιορισμών στο εκλογικό τους δικαίωμα

«Είμαστε πάντα Έλληνες. Είτε ζούμε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Πάντα όποτε χρειαστεί η πατρίδα, στεκόμαστε δίπλα της. Μια άλλη Ελλάδα 7, 5 εκατ. είναι Έλληνες της Διασποράς. Πάντα, όποτε χρειαστεί η πατρίδα είμαστε δίπλα της. Το παράλογο είναι ότι στην Ελλάδα είμαστε ξένοι, πολίτες δεύτερης κατηγορίας και στο εξωτερικό είμαστε Έλληνες». Αυτό ήταν το ομόθυμο παράπονο των Ελλήνων της ομογένειας που εκφράστηκε μέσα από τους εκπροσώπους τους, στην κοινή συνεδρίαση της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς.

Εκεί είχαν κληθεί όλοι οι αρμόδιοι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς που εκπροσωπούν τους απόδημους, για να καταθέσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με την «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού».

Ομόθυμο και επιτακτικό ήταν και το αίτημα τους να αρθούν τα εμπόδια στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος ζητώντας: Ίση μεταχείριση όλων των Ελλήνων της Διασποράς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο όπου διαμένουν, θέσπιση επιστολικής ψήφου και αναλογική εκπροσώπηση της ομογένειας στα ψηφοδέλτια.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, σε σύντομη παρέμβαση του, διαβεβαίωσε τους ομογενείς ότι θα καταβληθεί από όλους κάθε προσπάθεια διαλόγου για να εξευρεθεί συναινετική λύση που θα αίρει τις αδικίες σε βάρος των Ελλήνων της Διασποράς, ώστε το δικαίωμα ψήφου τους να είναι ισότιμο με όλων των άλλων Ελλήνων. Ο κ. Βορίδης, χαρακτήρισε «συγκλονιστική την παρουσία και τη συμμετοχή των απανταχού Ελλήνων σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία», τονίζοντας ότι «θυμίζει την οικουμενικότητα του Ελληνισμού, τη διατήρηση της εθνικής κοινότητας, την ενίσχυση των δεσμών και τη συνοχή τους».

«Ήταν αναντίρρητα ομόφωνη η στάση σας και ήταν σαφές και ξεκάθαρο το μήνυμα σας. Συμφωνήσατε όλοι ότι πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί και να διευκολυνθεί η άσκηση του εκλογικού σας δικαιώματος. Κρατώ σαν παρακαταθήκη προβληματισμού, τη λέξη φόβος. Είπατε μην φοβάστε την ψήφο των αποδήμων. Ταυτόχρονα, με πληγώνει η λέξη, μην μας μεταχειρίζεστε ως πολίτες δεύτερης διαλογής. Κρατούμε και τις δύο αυτές παραινέσεις σας και θέλω να ελπίζω, και σας διαβεβαιώνω γι’ αυτό, ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνθέσουμε απόψεις και προτάσεις πάνω σε μια ξεκάθαρη κατεύθυνση. Να αρθούν όλοι οι περιορισμοί που είναι υπερβολικοί, και το δικαίωμα ψήφου σας να είναι ισότιμο με όλων των άλλων Ελλήνων. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα σε αυτή την κατεύθυνση, μέσω του διαλόγου και της συναίνεσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος