Βουλή: Ψηφίζεται ο νέος Εθνικός Κλιματικός Νόμος και η τροπολογία για την αναδρομική αποζημίωση από τις αυξήσεις στο ρεύμα

Με την τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για τον κλιματικό νόμο, νομοθετείται η αναδρομική αποζημίωση των καταναλωτών από τις αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος κατά την περίοδο 1η Δεκεμβρίου 2021 έως και 31 Μαΐου 2022.

Το συνολικό ποσό της αποζημίωσης ανέρχεται στα 280 εκ. ευρώ και με αυτό θα καλυφθεί το 60% των αυξήσεων της συγκεκριμένης περιόδου.

Αυτή την ώρα η συζήτηση γινεται για τη διαδικασία με την οποία θα επιστραφούν τα ποσά στους καταναλωτές απο την ενεργειακή κρίση αλλά επίσης και στο σκέλος των υπερκερδών στους κατόχους άδειας τα οποία θα φορολογηθούν  με 90% όπως έχει δεσμευτεί πρόσφατα και ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση λέει προς κάθε κατεύθυνση ότι αυτός ο νόμος έχει εθνικά χαρακτηριστικά και καθετί μικροκομματικό  δεν χωρά στο δημόσιο διάλογο  όμως στην αντίπερα όχθη η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και η ελάσσονα  ασκούν κριτική στην κυβέρνηση και μάλιστα έντονη σε ότι αφορά τις καθυστερήσεις για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αλλά και το δημόσιο διάλογο  ό οποίος δεν έχει γίνει όπως λένε οι εκπρόσωποι των κομμάτων

Η Ολομέλεια αναμένεται σήμερα, αργά το απόγευμα, να ψηφίσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον νέο εθνικό κλιματικό νόμο αφού ολοκληρωθεί και η συζήτηση που διεξάγεται σε χαμηλούς τόνους,  σε αντίθεση με τη χθεσινή συνεδρίαση που έγινε σε υψηλούς τόνους  μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου είχε ταχθεί μόνο η ΝΔ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιφυλάχθηκαν και ΚΚΕ, ΕΛ.ΛΥ και ΜεΡΑ25 δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν

Σήμερα, περίπου στις 14:00, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται με παρέμβαση του να αναφερθεί στα ζητήματα της ενεργειακής ακρίβειας, αλλά και στην ανάγκη μιας κλιματικής νομοθεσίας που θα προκύψει με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι ερήμην της.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,  με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» αναφέρεται στα “κενά” του κλιματικού νόμου και παρουσιάζει τον οδικό χάρτη του Κινήματος για διορατικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση διάχυσης της παραγωγής ενέργειας από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) σε όλους τους πολίτες, της ποιότητας των τροφίμων και της βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων.

“Οι πολιτικές μας για το περιβάλλον και το κλίμα πρέπει να είναι διορατικές ώστε η χώρα να αποκτήσει ανθεκτικότητα σε κρίσεις” επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.

Επικριτικός ήταν στην ομιλία του και ο γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας που τόνισε ότι η «πράσινη μετάβαση» δεν έχει καμιά σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος αλλά με τις ανάγκες μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, να επενδύσουν με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια τους, σε αρκετούς οικονομικούς κλάδους αξιοποιώντας έτσι και τελικά «παίζοντας», με την ανάγκη των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων για ένα καλύτερο περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, η «πράσινη μετάβαση» που κομίζει η κυβέρνηση  έχει σχέση και με την όξυνση των ανταγωνισμών «για τον έλεγχο των πηγών και των διαδρομών ενέργειας, που βλέπουμε πού οδήγησε και στην περίπτωση της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗΣ Κυριάκος Βελόπουλος ο οποίος ολοκλήρωσε την ομιλία του πριν λίγη ώρα,  για άλλη μία φορά είπε ότι αυτό  το νομοσχέδιο είναι αποτυχημένο και θα αποτύχει στην πράξη.

Ρεπορτάζ: Διoνύσης Μποτώνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος