Βουλή: Κύρωση της Συμφωνίας του ελληνικού Δημοσίου με την «Ελληνικός Χρυσός» (video)

Απερρίφθησαν, μετά από ψηφοφορία στη Βουλή, οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25 σε 11 άρθρα του νομοσχεδίου που προβλέπει την κύρωση της συμφωνίας ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός».

Τις ενστάσεις καταψήφισαν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Η αξιωματική αντιπολίτευση μίλησε για απιστία ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωνσταντίνος Σκρέκας απάντησε ότι δεν υπάρχει απιστία αλλά προστασία του δημοσίου. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση δίνει γη και ύδωρ στην εταιρεία και θα ακυρώσει το νόμο όταν o ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία.

Τόσο ο γενικός εισηγητής, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και Πάνος Σκουρλέτης, έκαναν λόγο για «αποικιοκρατική σύμβαση που είναι σε βάρος των συμφερόντων του δημοσίου και παραβιάζει την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Παράλληλα, κατηγόρησαν τον υπουργό Περιβάλλοντος για «παράβαση καθήκοντος και απιστίας σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος», υποστηρίζοντας ότι με την τροποποίηση της σύμβασης παραχωρούνται όλα τα δικαιώματα του κράτους στην εταιρία, περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για τακτικισμούς και αντέτεινε ότι με το άρθρο 11 της σύμβασης, αυτό που γίνεται είναι ότι απαλλάσσεται το ελληνικό Δημόσιο από όλες τις αξιώσεις της εταιρίας, που εδράζονται σε συγκεκριμένες αποφάσεις του ΣτΕ και αφορούν εκατοντάδες εκατομμύρια.

«Απαλλάσσεται το Δημόσιο από πιθανό κίνδυνο να έρθει η εταιρία να ζητήσει αποζημίωση. Αυτό αποτελεί παράβαση καθήκοντος από εμάς; Εμείς διαγράφουμε τον κίνδυνο για τον οποίο εσείς έχετε την ευθύνη που προκλήθηκε και έρχεστε σαν χαλασμένο κασετόφωνο να επαναλάβετε στη Βουλή αστήριχτα επιχειρήματα», συμπλήρωσε ο κ. Σκρέκας.

Ο εισηγητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Κλέων Γρηγοριάδης, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «λειτούργησε ως εκπρόσωπος της εταιρίας και όχι του Δημοσίου και φέρνει προς κύρωση στη Βουλή μια σύμβαση με σειρά αντισυνταγματικών διατάξεων».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, τάχθηκε κατά των ενστάσεων περί αντισυνταγματικότητας, κάνοντας λόγο για «απογοητευτικό σκηνικό που στήνεται από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στη προσπάθεια να δημιουργηθεί τεχνητή ένταση».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, χαρακτήρισε «υποκρισία τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, που είναι μόνο στα λόγια», όπως είπε, και τόνισε ότι «στην αναθεώρηση του Συντάγματος απορρίφθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΚΙΝΑΛ το αίτημα του κόμματος του να καταργηθούν τα σκανδαλώδη προνόμια που δίνονται κατ΄ εξαίρεση για εταιρίες του εξωτερικού σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χύτας, έκανε λόγο για «προδιαγεγραμμένη διαδικασία της ένστασης συνταγματικότητας» και καταλόγισε υποκρισία τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ., λέγοντας: «Ήρθε η ώρα το πολιτικό σύστημα να κοιτάξει τι είναι συνταγματικό και τι όχι. Γιατί το Σύνταγμα το ανοίξατε, το κάνατε ακορντεόν και όπως σας βολεύει όλοι εσείς που κυβερνήσατε και κυβερνάτε».

Ρεπορτάζ: Διονύσης Μποτώνης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος