Βουλή: Εγκρίθηκε η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας για αποφυγή διπλής φορολογίας

Array

Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία από την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας αναφορικά με φόρους εισοδήματος και την πρόληψη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής». Υπέρ του σχεδίου νόμου δήλωσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Επιφύλαξη, για την τελική τους στάση στην Ολομέλεια, δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. Καταψήφισε το ΚΚΕ.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος είπε ότι η κύρωση της αναθεωρημένης Σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας αποτελεί ένα μεγάλο και σημαντικό βήμα για την εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας, καθώς και για την πρόληψη της διεθνούς φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής που συντελούνται μέσω της αναζήτησης ευνοϊκότερης σύμβασης.

«Μέσω της Σύμβασης που συζητάμε σήμερα διαμορφώνεται ένα ευνοϊκότερο και φιλικότερο επενδυτικό περιβάλλον και στις δύο χώρες. Η σημασία αυτής της Σύμβασης γίνεται περισσότερο αντιληπτή αν συνυπολογίσουμε το εύρος και την έκταση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών», είπε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Ο εισηγητής της ΝΔ Ιωάννης Πασχαλίδης είπε ότι η εν λόγω σύμβαση στοχεύει στην πρόληψη της φοροδιαφυγής, μέσω της εξάλειψης της διπλής φορολογίας.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σουλτάνα Ελευθεριάδου επισήμανε ότι οι συγκεκριμένες συμβάσεις μένουν κενό γράμμα, αν δεν αντιμετωπιστεί το βασικό πρόβλημα με το οποίο φοροδιαφεύγουν, δηλαδή οι offshore.

O ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης υπογράμμισε την ανάγκη να ενημερωθεί η Βουλή με συγκεντρωτικά στοιχεία, για την πορεία υλοποίησης αυτών των διμερών συμφωνιών, την μετρήσιμη επίδρασή τους στην ελληνική οικονομία και στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό.

Στις δύο όψεις αυτών των συμφωνιών αναφέρθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, λέγοντας ότι υπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου με συνέπεια τα λαϊκά στρώματα να καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό στη δεξαμενή των φορολογικών εσόδων.

«Αν και η υπάρχουσα συμφωνία έχει θετικές διατάξεις, δεν λαμβάνει υπόψιν τις εξελίξεις σε οικονομικό επίπεδο στη μεταφορά κεφαλαίου», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος.

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης ανέφερε ότι εν λόγω διμερής συμφωνία, αποτελεί άλλη μία απόδειξη του κατακερματισμού και την απουσία βούλησης, για μία δημοκρατικά ενοποιημένη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος