Βουλή-Ν/σ. Αρχή Ίσης Μεταχείριση ΑμεΑ : Υπερψηφίσθηκε επί της Αρχής

Κ. Τσιάρας: Χάθηκε μια ευκαιρία να φανεί η ωριμότητα του Κοινοβουλίου

Με τη ψήφο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ψηφίσθηκε επί της Αρχής του νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Αρχή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, επικαιροποίηση της ορολογίας του Αστικού Κώδικα, του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, του Κώδικα Συμβολαιογράφων και του ν.4478/2017, για την εναρμόνισή της με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που κυρώθηκε με τον ν.4074/2012 και λοιπές διατάξεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη των ατόμων με αναπηρία» από την Ολομέλεια.

ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 τάχθηκαν με το «παρών», ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απείχε από την ψηφοφορία σύμφωνα με την απόφαση που έχει λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ για όλες τις ψηφοφορίες του νομοθετικού έργου της Βουλής.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, ολοκληρώνοντας τη συζήτηση του νομοσχεδίου ανέφερε πως αυτό ήταν μια μεγαλύτερη ευκαιρία που θα μπορούσε να υπάρξει συναίνεσης από όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου. Σημείωσε πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν αποτυπώνουν μόνο την κοινωνική ευαισθησία την οποία πρέπει να δείχνει συνολικά το Κοινοβούλιο, αλλά την πραγματική ανάδειξη ζητημάτων που αφορούν στην ισότητα, των πολιτών. Καταλόγισε στην αντιπολίτευση ότι αντί να εξάρει και να επικροτήσει το βήμα που γίνεται, επέλεξε να κινηθεί σε μια εντελώς αντίθετη λογική. Σημείωσε πως «είναι πραγματικά κρίμα γιατί χάνεται μια ευκαιρία να φανεί επιτέλους η ωριμότητα του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Η κριτική , διευκρίνισε, «είναι καλοδεχούμενη αλλά η κριτική που ακούσαμε σήμερα δεν εστιάστηκε στα θέματα του νομοσχεδίου». Δεν είναι δυνατόν, είπε ο υπουργός «να ερχόμαστε κάθε φορά και να λέμε ότι ενδιαφερόμαστε για την ίση μεταχείριση των ΑμεΑ και όταν φτάνουμε στην ώρα της πράξης, ξαφνικά να βρίσκουμε τον τρόπο για να ξεφύγουμε»

Επέκρινε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «στην πραγματικότητα για τα άτομα με αναπηρία στο πεδίο της δικαιοσύνης δεν είχε κάνει απολύτως τίποτα».

Για το θέμα της δικαστικής συμπαράστασης, ανέφερε πως «ήδη έχει συσταθεί ομάδα εργασίας. Εξελίσσεται η όλη διαδικασία και ήδη γίνεται προσπάθεια ενδεχομένως να έχουμε μια καταληκτική ολοκληρωμένη πρόταση ενδεχομένως και νωρίτερα από τον χρόνο ο οποίος έχει τεθεί.

Για τη νομική βοήθεια, σημείωσε, ότι επί των ημερών διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε γίνει τίποτα, σε αντίθεση με όσες προσπάθειες έχουν γίνει αυτά τα τρεισήμισι – τέσσερα χρόνια από κοινού με την ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων προκειμένου να λυθεί αυτό το θέμα.

Ο υπουργός, ζήτησε να σταματήσει η συνολική κριτική από το Βήμα της Βουλής για τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να μην σεβόμαστε αυτό που τουλάχιστον το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει και κατά κάποιον τρόπο επιβάλλει. Δεν μπορεί να κάνουμε κριτική επί των δικαστικών αποφάσεων ad hoc. Όταν μας αρέσουν, οι δικαστικές αποφάσεις είναι καλές και λέμε μπράβο στους δικαστές. Και όταν δεν μας αρέσουν, να ακούμε “πώς είναι δυνατόν να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις, τους χειραγωγεί η Κυβέρνηση ή εν πάση περιπτώσει οποιαδήποτε άλλη δικαιολογία”». Αυτά «δεν νομίζω ότι στέκουν ούτε σε ένα παιδαγωγικό μήνυμα το οποίο θα έπρεπε να στέλνει το πολιτικό σύστημα προς την κοινωνία ή ενδεχομένως και προς την ίδια τη δικαιοσύνη, ούτε πολύ περισσότερο σε μια λογική η οποία δεν υιοθετεί τίποτα περισσότερο παρά τον λαϊκισμό».

Ο κ. Τσιάρας, τόνισε πως «η προσπάθεια της Κυβέρνησης δεν σταματά επειδή είμαστε κοντά στις εκλογές». Θα υπάρξουν ακόμη δύο νομοθετήματα του Υπουργείου. Αύριο στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ξεκινάει η συζήτηση για το νέο νομοσχέδιο του «πόθεν έσχες» και υπάρχει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο που αφορά στην αναδιάταξη των αρμοδιοτήτων των διοικητικών δικαστηρίων της χώρας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος