Βουλή – Ν. Κεραμέως: Την τελευταία πενταετία έχουμε 500.000 νέες θέσεις εργασίας – Το 2025 χρονιά ολοκλήρωσης σημαντικών αλλαγών

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2025. Από σήμερα ανοίγει ο κύκλος των τοποθετήσεων των υπουργών της Κυβέρνησης.

Την αρχή έκανε η Υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως. Στην ομιλία της η κα. Κεραμέως στάθηκε στη μείωση της ανεργίας τονίζοντας πως «το 2024 για πρώτη φορά μετά από 15% η ανεργία σε μονοψήφιο νούμερο. Αναμένεται περαιτέρω πτώση τόσο για το 2025 όσο και για το 2026.» «Την τελευταία 5ετία έχουμε 500.000 νέες θέσεις εργασίας», συμπλήρωσε η υπουργός.

Αναφορικά με τις επιδιώξεις του υπουργείου, κα. Κεραμέως υποστήριξε πως, «το 2025 είναι για το υπουργείο Εργασίας μια χρονιά συνέχειας και ολοκλήρωσης σημαντικών αλλαγών. Με διττό στόχο συνεχή ενίσχυση απασχόλησης και συνεχή ανταπόκριση στις ανάγκες της κοινωνίας».

Η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι ο Ιανουάριος, όπως είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έρχεται με αυξήσεις στις συντάξεις κατά 2,4%. Σωρευτικά, τα τελευταία χρόνια οι αυξήσεις που δίνονται αγγίζουν το 13%. Ο Ιανουάριος, όμως, έρχεται και με νέα μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές, κατά μία πρόσθετη ποσοστιαία μονάδα, ενώ τον Απρίλιο θα ακολουθήσει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Ταυτόχρονα, η στρέβλωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έχει αποκατασταθεί με την τελευταία διάταξη που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή, όπως σημείωσε η υπουργός, η οποία πρόσθεσε σε αυτό το τοπίο και τη συνεχή μείωση της ανεργίας.

Ο σχεδιασμός του 2025 θεμελιώνεται στους εξής πυλώνες:

– Περαιτέρω τόνωση της απασχόλησης και διεύρυνση της συμπερίληψης στο ανθρώπινο δυναμικό.

– Επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας: Το 2024 επεκτάθηκε η ψηφιακή κάρτα εργασίας σε βιομηχανία και λιανεμπόριο και ήταν ήδη σε ισχύ σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικές εταιρείες και εταιρείες φύλαξης. Τον προσεχή Μάρτιο θα γίνει πλήρης εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε τουρισμό και εστίαση και εντός του έτους θα ακολουθήσει η πιλοτική εφαρμογή και σε άλλους κλάδους.

– Πλήρης αναμόρφωση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας του e EΦΚΑ: Ήδη, έχει διευρυνθεί η λίστα των μη αναστρέψιμων παθήσεων, ενισχύθηκε το ΚΕΠΑ και υπερδιπλασιάστηκαν οι γιατροί από 500 σε περίπου 1.200. Το 2025 θα προχωρήσει η περαιτέρω αναμόρφωση συνολικά του θεσμικού πλαισίου των ΚΕΠΑ, η απλούστευση διαδικασιών, η μείωση ανάγκης για φυσική παρουσία στα ΚΕΠΑ και ο δραστικός περιορισμός αναβολών και καθυστερήσεων.

– Ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων: Μετά την πρόσφατη ψήφιση του νόμου για τον κατώτατο μισθό, το υπουργείο ξεκινά, σε στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, τον διάλογο για την κατάρτιση και έγκριση του Σχεδίου Δράσης για την ενίσχυση των ΣΣΕ με αναγκαίες θεσμικές ενέργειες για τη θωράκιση του πλαισίου και αύξηση του ποσοστού κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις. Το υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι θα ζητήσει σε αυτήν την προσπάθεια τη συνδρομή των κομμάτων.

-Περαιτέρω ψηφιοποίηση στην κοινωνική ασφάλιση: Θα προχωρήσει η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού όλων των ασφαλισμένων. Όλες οι καρτέλες ενσήμων με τις χειρόγραφες αναφορές ψηφιοποιούνται και με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης όλο αυτό το υλικό γίνεται επεξεργάσιμο για να επιτρέψει τη διαλειτουργικότητα και την ταχύτερη έκδοση συντάξεων. Επίσης, προχωρά και η δημιουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος.

Η υπουργός Εργασίας έθεσε στα κόμματα της αντιπολίτευσης την εξής παράμετρο για την τελική στάση τους στον προϋπολογισμό: «Η ερώτηση σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2025, η ερώτηση είναι απλή: Ναι ή όχι σε αύξηση συντάξεων το 2025; Ναι ή όχι σε αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα; Ναι ή όχι στις αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο; Ναι ή όχι στην ενίσχυση επιδόματος με αναπηρία; Ναι ή όχι στην επέκταση της άδειας μητρότητας σε αυτοπασχολούμενες, αγρότισσες, για πρώτη φορά; Εμείς λέμε ναι και γι’αυτό όλα αυτά τα μέτρα εντάσσονται στον προϋπολογισμό του 2025».

Η υπουργός δήλωσε πως η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται με σχέδιο και αποφασιστικότητα. Κατέληξε την ομιλία της λέγοντας πως τα στοιχεία του προϋπολογισμού, «καταδεικνύουν ότι είναι εφικτή η εξισορρόπηση της κοινωνικής σταθερότητας με την κοινωνική ανάπτυξη».

«Δεν θέλουμε να μηδενίζουμε το έργο σας αλλά στην πραγματικότητα παραμένετε υπουργός της τρίτης χειρότερης χώρας του ΟΟΣΑ για την ανεργία και μιας κυβέρνησης που εξακολουθεί να εφαρμόζει τον νόμο Κατρούγκαλου», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος.

Για μισθούς ανέχειας μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας, επισημαίνοντας πως «ό,τι και να λέει η κυβέρνηση για την αύξηση των συντάξεων, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι η δεύτερη χειρότερη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ρώτησε «αν μπορεί να ζήσει κάποιος με σύνταξη 610 ευρώ», ενώ για την αύξηση 2,4% στις συντάξεις, είπε ότι είναι κοροϊδία από τη στιγμή που υπερκαλύπτεται από τον πληθωρισμό. «Το υπουργείο σας δεν είναι Εργασίας, αλλά Εργοδοσίας, γιατί κάνετε ότι σας ζητάει ο ΣΕΒ», υπογράμμισε ο κ. Παφίλης, σημειώνοντας: «Δεν θα περάσετε καλά το επόμενο διάστημα».

Για σήμερα Πέμπτη έχει προγραμματιστεί να τοποθετηθούν συνολικά 8 υπουργοί. Αναλυτικά, έως το τέλος της ημέρας θα έχουν μιλήσει οι υπουργοί, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθώς και οι υφυπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικων καθώς και η Αναπλ. Υπουργός Υγείας.

Ρεπορτάζ Νίκος Τσιμπίδας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος