Βουλή – Επιστολική Ψήφος: Σφοδρή αντιπαράθεση Κεραμέως -Λιβάνιου – Βελόπουλου

Το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, εξελίσσεται σε πεδίο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης, μετά  και την χθεσινή κατάθεση τροπολογίας από την κυβέρνηση με την οποία προβλέπεται η επιστολική ψήφος και στη διαδικασία των εθνικών εκλογών. Τα κόμματα επανεξετάζουν τη στάση τους, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει ότι η τροπολογία «για ένα κορυφαίο θέμα που αφορά σε μείζονα αλλαγή του πλαισίου των βουλευτικών εκλογών, είναι ένα φθηνό τέχνασμα που αποδεικνύει, μεταξύ άλλων, το πώς αντιλαμβάνεται η ΝΔ τη συναίνεση στο πολιτικό σύστημα».

Με τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις των εκπροσώπων της Ελληνικής Λύσης και το 2019 και το 2021, στις οποίες αποτυπωνόταν ότι το συγκεκριμένο κόμμα τάσσονταν υπέρ της καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου και ζητούσε μάλιστα εμφατικά τη θεσμοθέτησή της, απάντησε η κυβέρνηση στην ομιλία του Κυριάκου Βελόπουλου κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται στην ολομέλεια.

Μετά το τέλος της ομιλίας του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως ζήτησε τον λόγο.

Το 2021 είσαστε αναφανδόν υπέρ της επιστολικής ψήφου, το 2024 είστε κατά της επιστολικής ψήφου. Οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν, είπε η Νίκη Κεραμέως απευθυνόμενη στον Κυριάκο Βελόπουλο.

«Κύριε Βελόπουλε, σας ακούσαμε με μεγάλη προσοχή, επιχειρηματολογήσατε περίπου 20 λεπτά, γιατί η Ελληνική Λύση είναι κατά της επιστολικής ψήφου και γιατί δεν θέλει η Ελληνική Λύση να άρει όλα πρακτικά εμπόδια στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, των Ελλήνων της Γερμανίας, για παράδειγμα, με τους οποίους έχετε ιδιαίτερους δεσμούς. Άρα τοποθετήθηκε η Ελληνική Λύση γιατί δεν θέλει οι Έλληνες της Γερμανίας να έχουν τη δικαίωμα της επιστολικής ψήφου. Μάλιστα….» είπε η Νίκη Κεραμέως και ανέγνωσε: «2019, ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, διαβάζω από τα πρακτικά: “είμαστε υπέρ της επιστολικής ψήφου.

Βουλή – Επιστολική Ψήφος: Σφοδρή αντιπαράθεση Κεραμέως -Λιβάνιου – Βελόπουλου

«Αφήστε τις φθηνές δικαιολογίες, ελάτε να συμφωνήσουμε όλοι μαζί. Ακούστε τι λένε οι εκπρόσωποι της ομογένειας. Είναι άδικο, αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο Έλληνες και από τους Έλληνες”. Το 2021, Ελληνική Λύση και πάλι: “Η Ελληνική Λύση είναι υπέρ της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό, όπως επίσης υπέρ της επιστολικής ψήφου, ελπίζοντας να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα της Βουλής ανάλογα», πρόσθεσε η κ. Κεραμέως.

Κ. Βελόπουλος: Είμαστε υπέρ της επιστολικής ψήφου αλλά δεν θα επιτρέψουμε στη ΝΔ καλπονοθεία

Η παρέμβαση της Νίκης Κεραμέως προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου.

«Δεν ξέρω αν ακούσατε πραγματικά τι είπα ή ήσασταν εκτός Βουλής; Είπα εγώ ότι είμαι εναντίον της επιστολικής ψήφου; Αυτή είναι η κακή πολιτική. Ότι ερμηνεύετε αυτό που λέει ο πολιτικός σας αντίπαλος κατά πως σας βολεύει. Είπαμε εμείς ότι θέλουμε και οι νεκροί να ψηφίζουν, με την επιστολική ψήφο; Είπαμε ότι να ψηφιστεί τώρα η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, για να γίνει τελικά τον Νοέμβριο; Είπε ποτέ η Ελληνική Λύση ότι θα επιτρέψουμε να γίνει η καταμέτρηση στην Αθήνα με τους δικούς σας κολλητούς κομματάρχες από την Πειραιώς; Οικοδομείτε ένα ολόκληρο θεώρημα στην αντίληψη ότι δεν θέλουμε. Θέλουμε. Και επειδή θέλουμε, καταθέσαμε πρόταση νόμου για να υπάρχει στα πρακτικά της Βουλής, ώστε ο ιστορικός του μέλλοντος να ξέρει τι θέλαμε εμείς και πως χρησιμοποιείτε εσείς αυτό που λέγαμε εμείς, κατά το δοκούν. Αυτό που κάνατε λέγεται λαθροχειρία. Ναι, είμαστε υπέρ της επιστολικής ψήφου αλλά δεν θα επιτρέψουμε στη Νέα Δημοκρατία να κάνει καλπονοθεία!» είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος και κάλεσε την κ. Κεραμέως αφού διαβάζει τις δηλώσεις τους να διαβάσει και το καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας για να διαπιστώσει αν μέσα εκεί αναφέρει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Βουλή – Επιστολική Ψήφος: Σφοδρή αντιπαράθεση Κεραμέως -Λιβάνιου – Βελόπουλου

«Δεν θα ψηφίζουν οι νεκροί και τα δένδρα επειδή το θέλετε εσείς και ο πρωθυπουργός σας. Θα ψηφίζουν οι Έλληνες ψηφοφόροι, όχι τα δένδρα και οι νεκροί» είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Θ. Λιβάνιος: Αν έχετε μια καταγγελία ότι ψήφισε νεκρός, να την κάνετε

Ακολούθησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος. «Καταθέσατε την πρόταση νόμου για επιστολική ψήφου στις 24 Ιουλίου του 2023. Το 2019 συμφωνήσατε με την επιστολική ψήφο, σωστά; Σωστά. Το 2021, ξανασυμφωνήσατε. Το 2023, διαφωνήσατε; Γιατί; Τρία νουμεράκια, τρεις αριθμοί 0,94%.Αυτοί είστε, αυτό σας νοιάζει!» είπε ο Θοδωρής Λιβάνιος απευθυνόμενος στην Ελληνική Λύση.

Κ. Βελόπουλος: Ας ψηφίζουν οι νεκροί για εσάς και οι Έλληνες για εμάς

«Το ποιοι είμαστε κύριε Λιβάνιε, αποδεικνύεται από ένα πράγμα. Εσείς θέλετε να ψηφίζουν οι βρικόλακες και οι νεκροί, και εμείς μόνο οι Έλληνες. Ας ψηφίζουν οι νεκροί για εσάς και οι Έλληνες για εμάς» είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

«Επειδή εδώ δεν πουλάμε βυζαντινά και τέτοια πράγματα, λοιπόν εάν έχετε μία καταγγελία, μία, μία ότι έχει ψηφίσει νεκρός, να την κάνετε. Αλλιώς, είναι λόγια του αέρα! Αν δεν καταλαβαίνετε τα βασικά ζητήματα λειτουργίας της δημοκρατίας είναι δικό σας θέμα» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

«Ακούστε κύριε Λιβάνιε, επειδή δεν σας αρέσει η βυζαντινή ίντριγκα και μετατοπίζεστε κάθε φορά, και από Πασόκος γίνατε Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη, να σου πω κάτι απλό: Εγώ έφυγα στα 22 μου από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Εσύ έφυγες για καρέκλα από το ΠΑΣΟΚ. Έχει διαφορά. Επειδή είπατε ότι εσείς ψάχνετε από μένα να σας αποδείξω ότι ψηφίζουν οι νεκροί, δήλωση σας στην ΕΡΤ ότι υπάρχουν εγγεγραμμένοι 500.000 νεκροί. Αν αυτή η δήλωση δεν δημιουργεί ρήξη και ρήγμα.,όταν έχεις τη Singular που είναι δική σου εταιρεία, του πρωθυπουργού του κολλητού του Μανωλόπουλου από τη Θεσσαλονίκη, δεν εμπιστεύομαι ούτε εσένα ούτε τον πρωθυπουργό. Το κατάλαβες; Αν το κατάλαβες καλώς, αλλιώς ξαναγύρνα στο ΠΑΣΟΚ» είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

«Κάθε έξι μήνες αλλάζετε τον εκλογικό νόμο, όπως σας βολεύει»

Η επιστολική ψήφος είναι μέγα έγκλημα. Και αυτό φαίνεται από τις τέσσερις «κίτρινες κάρτες» που έδειξε για το νομοσχέδιο το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής“, τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος, στην ομιλία του. κατά την συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Αναφερόμενος στο τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ανέφερε: “Η επιστολική ψήφος, κατά τον τρόπο που θέλει η ΝΔ, ισχύει πλήρως μόνο στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Ισπανία, ενώ ισχύει εν μέρει στην Πολωνία και τη Σλοβενία. Δηλαδή, μόνο για ΑμΕΑ, υπερήλικες και νοσούντες. Σε τέσσερα κράτη, Τσεχία, Ιρλανδία, Μάλτα και Σλοβακία, δεν ψηφίζουν οι διαμένοντες στο εξωτερικό. Στα υπόλοιπα κράτη ψηφίζουν οι διαμένοντες στο εξωτερικό είτε δια ζώσης, αυτοπροσώπως, είτε με επιστολική ψήφο, είτε δια αντιπροσώπου.

Η Εσθονία, μάλιστα, έχει θεσπίσει την ηλεκτρονική ψηφοφορία μέσω διαδικτύου, τόσο για το εξωτερικό όσο και για το εξωτερικό”.

Αναφερόμενος στις ΗΠΑ, ο κ. Βελόπουλος σημείωσε ότι είναι η πρώτη χώρα που εφάρμοσε την επιστολή ψήφο, ενώ προσέθεσε: “Και γιατί σας λέμε ότι η επιστολική ψήφος είναι κερκόπορτα για τη νοθεία της εκλογικής διαδικασίας; Γιατί το 2005, στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εκλογικής Μεταρρύθμισης, υπό τον πρώην πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «τα επιστολικά ψηφοδέλτια παραμένουν η μεγαλύτερη πηγή πιθανής νοθείας των ψηφοφόρων»”.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης υποστήριξε ότι γεννώνται διάφορα ερωτήματα με την επιστολική ψήφο, όπως:

“- Αναφορικά με την αποστολή του φακέλου στον εκλογέα, θα θέλαμε να μας πείτε πώς θα παραλάβει ο εκλογέας τον φάκελο; Συστημένο; Με κούριερ; Και πώς θα επιβεβαιωθεί η παραλαβή του;

– Κατά την παραλαβή του φακέλου, ποιος θα ελέγχει τη διαδικασία; Θα υπάρχουν εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων; Και ποιος θα επιβεβαιώνει εάν οι φάκελοι εσωκλείουν τα απαιτούμενα έγγραφα;

– Σε ποιο δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο θα αποσταλούν οι φάκελοι;

– Θα εγκατασταθεί κλειστό κύκλωμα καταγραφής; Και πώς θα διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου;

– Δεν θα μπορεί τρίτο πρόσωπο να ψηφίσει στη θέση αποθανόντος;

– Εξασφαλίζεται με κάποιο τρόπο η δυνατότητα ελέγχου και ενημέρωσης των εκλογικών καταλόγων για το ποιος ψηφίζει και ποιος δεν μπορεί;

– Εξασφαλίζεται η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων από τους νεκρούς”;

Επίσης, ο κ.Βελόπουλος ισχυρίστηκε ότι “έρχεται νοθεία με την επιστολική ψήφο”, ενώ προσέθεσε: “Στις προηγούμενες εκλογές οι σάκοι με τα ψηφοδέλτια που ήρθαν από τη Γερμανία ήταν ανοιχτοί. Επίσης, δεν έχει γίνει εκκαθάριση των νεκρών. Μιλάμε για 500.000 ψηφοφόρους που είναι άνω των 90 ετών. Δηλαδή, μιλάμε για το 8% του εκλογικού σώματος. Θα ψηφίσουν και οι νεκροί, θα ψηφίσουν και τα ζόμπι. Η αλήθεια είναι ότι τρέμετε μόνο εμάς. Τρέμετε την Ελληνική Λύση. Γι’ αυτό και μας πολεμάτε. Δεν σας εμπιστευόμαστε. Εμείς θα σταθούμε απέναντι σε αυτή την ιστορία, θα γίνουμε οι θεματοφύλακες του Συντάγματος. Θα είναι έτοιμοι 5.000 εκλογικοί αντιπρόσωποι, όπως κάναμε και στις προηγούμενες εκλογές. Σας ζητάμε όμως να απαιτήσετε να γίνει έλεγχος του λογισμικού”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος