Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Το ΕΣΥ έχει γονατίσει και η Κυβέρνηση ακόμη γιορτάζει το δήθεν επιτυχημένο τέλος της πανδημίας

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας με θέμα: «Το ΕΣΥ έχει γονατίσει και η Κυβέρνηση ακόμη γιορτάζει το δήθεν επιτυχημένο τέλος της πανδημίας» κατέθεσαν 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της Όλγας ΓεροβασίληΔ’ Αντιπροέδρου της ΒτΕ και Βουλευτή Άρτας και τη συνυπογραφή του Τομεάρχη ΥγείαςΑνδρέα Παναγιωτόπουλου.

Όπως επισημαίνουν οι Βουλευτές στο κείμενο της Ερώτησης, τα κρούσματα κορωνοϊού και λοιμώξεων του αναπνευστικού διαρκώς πληθαίνουν μα η Κυβέρνηση δίνει απλά συστάσεις για μάσκες …στα νοσοκομεία!

Σύμφωνα με το από 30.01.2024 ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ με αυτοψία στα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων ολόκληρης της χώρας η κατάσταση στα νοσοκομεία της Χώρας είναι απελπιστική.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ  και τον κο Γιάννη Πλαγιανάκο, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν»: «Το θέμα με τα ράντζα δεν είναι τωρινό. Είναι κάτι που συμβαίνει χρόνια. Έχουμε ξαναπεί ότι το «Αττικόν» είναι ο «πρωταθλητής» των ράντζων. Μόνο προχθές βγάλαμε 90» αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως ως συνέπεια του κοκτέιλ ιώσεων και της ραγδαίας αύξησης των αναπνευστικών λοιμώξεων οι Παθολογικές Κλινικές είναι υπερπλήρεις. «Οι εισαγωγές στη διάρκεια των εφημεριών κυμαίνονται από 100 έως 120, ενώ ο μέσος χρόνος αναμονής στο ΤΕΠ φτάνει τις έξι με οκτώ ώρες».

Αλλά και η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη περιγράφει πως και στο Γενικό Νοσοκομείο Αθήνας «Γιώργος Γεννηματάς» επιστρατεύονται ράντζα, λόγω υπερκάλυψης των κλινών, ως ύστατη λύση ανάγκης. 

«Πριν από δύο μήνες είχαμε 50 εισαγωγές ανά τέσσερις ημέρες κατά μέσο όρο σε ένα Παθολογικό Τμήμα. Τώρα έχουμε φτάσει τις 60 και τις 80 εισαγωγές ανά τετραήμερο. Από αυτές, πάνω από το 50% αφορά λοιμώξεις του αναπνευστικού» αναφέρει η Όλγα Κοσμοπούλου, παθολόγος-λοιμωξιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά «Αγιος Παντελεήμων» και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, αποτυπώνοντας την έκταση του κορεσμού των «κανονικών» νοσοκομειακών κλινών. 

Αλλά και τα παιδιατρικά νοσοκομεία δέχονται εξίσου μεγάλη πίεση. «Αυτό που παρατηρούμε και μας απασχολεί είναι η εποχική έξαρση του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV και του ιού της γρίπης που χτυπάει τόσο τα παιδιά που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου όσο και αυτά κάτω των πέντε ετών. Επίσης, μας απασχολεί η αύξηση σε κρούσματα στρεπτόκοκκου», υπογραμμίζει η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Όπως παρατηρεί η Αγγελική Κρικρή, παιδοχειρουργός στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και εκπρόσωπος της ΕΙΝΑΠ, «στα παιδιατρικά νοσοκομεία ο μέσος όρος ημερήσιων εισαγωγών είναι 250-300 παιδιά, εκ των οποίων 10-12% εισάγονται με λοιμώδη και μεταδοτικά αναπνευστικά νοσήματα. Τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, όμως, φτάσαμε στα 500, 600 έως και 700 περιστατικά ημερησίως, κάτι που σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού προκάλεσε συμφόρηση και πολύωρες αναμονές.»

Όπως καταλήγει το ρεπορτάζ: «Κάθε χρόνο στα ΤΕΠ των νοσοκομείων του ΕΣΥ απευθύνονται περίπου 4,4 εκατομμύρια πολίτες, με έναν στους τρεις (33%) να επισκέπτεται κάποιο νοσοκομείο της Αττικής. Το τρέχον διάστημα, δε, μόνο οι νοσηλείες που αφορούν κρούσματα κορωνοϊού παρουσιάζουν αύξηση άνω του 40%. Αντίστοιχα, στα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου εξετάστηκαν σε έναν χρόνο στα Επείγοντα 178.000 παιδιά και έφηβοι.

Η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, η οποία αποτελεί συνέπεια της άνευ όρων επιστροφής στην «κανονικότητα», η χαλάρωση των ατομικών μέτρων προφύλαξης και πρόληψης, η αμέλεια του εμβολιασμού, ειδικά των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, αλλά και η ταυτόχρονη εξάπλωση άλλων νοσημάτων του αναπνευστικού μόνο ως έναν βαθμό εξηγούν τη δυστοπική πραγματικότητα που παρουσιάζουν τα ΤΕΠ στη διάρκεια των εφημεριών.

Βασική αιτία της υφιστάμενης κατάστασης είναι η κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ξεκαθαρίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου. 

Από την πλευρά της, η Όλγα Κοσμοπούλου, παθολόγος – λοιμωξιολόγος στο «Άγιος Παντελεήμων» και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, κάνει λόγο για προσωπικό στα όρια της εξουθένωσης – κάτι που απέδειξε και το πρόσφατο περιστατικό της αναισθησιολόγου του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης που ασθένησε σοβαρότατα έπειτα από μακρά περίοδο υπερεργασίας και εργασιακής πίεσης. «Έχουμε φτάσει σε ένα ιστορικό χαμηλό όσον αφορά τη στελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Υπάρχει πρωτοφανής περιφρόνηση των επικουρικών νοσηλευτών, πολλοί εκ των οποίων κλήθηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη διάρκεια της πανδημίας και τώρα παραιτούνται, απογοητευμένοι από τις συνθήκες αλλά και από τη συνεχιζόμενη εργασιακή ανασφάλεια, αφού δεν μονιμοποιούνται παρά τις διαδοχικές υποσχέσεις», εξηγεί.

Πώς, λοιπόν, καλύπτονται τα τεράστια αυτά κενά και τα ελληνικά νοσοκομεία συνεχίζουν να λειτουργούν; Με «μπαλώματα», είναι η απάντηση που δίνουν οι εργαζόμενοι. Με αναγκαστικές εντολές για μετακίνηση νοσηλευτών από τα κέντρα υγείας αστικού τύπου προς τις ΜΕΘ, πρακτική που, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Παπανικολάου, αποτελεί ημίμετρο και ταυτόχρονα κυβερνητική ομολογία. «Η μοναδική αιτία για την ασφυξία στα νοσοκομεία είναι η τραγική υποστελέχωσή τους». Ο Μιχάλης Γιαννάκος, τέλος, μετρά τις κενές θέσεις εργασίας σε 3.000, ενώ, κατά τη Μερόπη Μανταίου, κάθε χρόνο, με τις αποχωρήσεις από την υπηρεσία, τα νοσοκομεία χάνουν από 1.000 έως 1.500 άτομα. «Από αυτά δεν αντικαθίστανται ούτε τα μισά», καταλήγει.»

Το δημοσίευμα είναι αποκαλυπτικό. Ερωτούν, λοιπόν, οι Βουλευτές τον Υπουργό: 

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να εξανθρωπιστούν οι συνθήκες στα ΤΕΠ και στα νοσοκομεία της Χώρας τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους εργαζόμενους;
  2. Ποιος είναι ο προγραμματισμός προσλήψεων για την ενίσχυση του ΕΣΥ και σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την ανάταξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας;
  3. Τί απαντά στις ως άνω καταγγελίες για τις συνθήκες στο ΕΣΥ;

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος