Βήματα διαλόγου: Στις 14 Ιουνίου η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν (video)

Περπατώντας πλάι – πλάι με τον Νίκο Δένδια, από το Μέγαρο Μαξίμου στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και με τη δημόσια τοποθέτησή του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσε τα πρώτα σημάδια της διάθεσης της Άγκυρας να βαδίσει σε διαφορετικό μονοπάτι, από εκείνο των προκλήσεων.

“Έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και σε αρκετά, ιδιαίτερα σοβαρά, θέματα των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε, εμείς και η Τουρκία”, επισήμανε ο Νίκος Δένδιας.

“Πιστεύουμε αμφότεροι ότι η βάση αυτής της επίλυσης θα πρέπει να είναι ο σεβασμός στο δίκαιο και στα κοινά μας συμφέροντα”, ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το καλό κλίμα που αποτυπώθηκε και στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, το οποίο προηγήθηκε των επαφών στην έδρα της ελληνικής διπλωματίας, ανοίγει το δρόμο για την πρώτη, μετά την κρίση, συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της επικείμενης Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Στο τραπέζι όμως των συνομιλίων η ελληνική πλευρά έβαλε: την απαράδεκτη εμμονή της Άγκυρας στο casus belli καθώς επίσης στις παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την επιθετική ρητορική για θέματα όπως η μουσουλμανική μειονότητα.

“Σκοπός της σημερινής μας συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και αν αυτό καταστεί δυνατόν, σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης σε βάθος χρόνου”, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

“Εμείς ως Τουρκία θέλουμε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε στις σχέσεις μας με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς όρους”, επισήμανε ο Τούρκος υπουργός.

Στην τουρκική αποστολή τέθηκε εμφατικά το ζήτημα του παράνομου μνημονίου Ερντογάν – Σάραζ μαζί με την τουρκική εμπλοκή στη Λιβύη. Η ελληνική διπλωματία υπενθύμισε την σύνδεση των διμερών σχέσεων με τις ευρωτουρκικές, ζήτησε να σταματήσει η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, καθώς επίσης το Κυπριακό. Τα δύσκολα θέματα δεν χάλασαν την ατμόσφαιρα της διπλωματικής αβρότητας, όπως διεφάνη και από τις αναφορές στον τελικό της ευρωλίγκας.

“Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα και να σε συγχαρώ για τη χθεσινή κατάκτηση από την Αναντολού Εφές, της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ”, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

“Ήταν ένας δύσκολος τελικός. Τον παρακολουθήσαμε με αγωνία και σε ευχαριστώ πολύ που έδειξες κατανόηση, επιταχύνοντας το βραδινό μας γεύμα”, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο Μεβλούτ Τσαβουσογλου κατά την πτήση της επιστροφής φέρεται να είπε στους αναποκριτές που κάλυψαν την επίσκεψη του, ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπαίνουν σε νέο πλαίσιο.

Αντιδράσεις

Στον απόηχο της επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Ελλάδα κριτική στην κυβέρνηση ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προχωρώντας παράλληλα σε επισημάνσεις για την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν.
Υπέρ των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Άγκυρα τάχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Σταρ Κεντρικής Ελλάδας κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για έλλειμμα στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική.

“Τώρα είναι η ευκαιρία να θέσουμε εμείς τους όρους. Και είναι μια ευκαιρία να συνδέσουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την τελωνειακή ένταξη με την υποχρέωση της Τουρκίας να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου για την υφαλοκρηπίδα την ΑΟΖ όχι γενικά και αόριστα, αλλά με προοπτική τη Χάγη”, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

Σωστή προετοιμασία των επαφών του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο ζητά το Κίνημα Αλλαγής.

“Η συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη – Δένδια με τον κ. Τσαβούσογλου δεν οδήγησε σε κανένα ουσιαστικό πρακτικό αποτέλεσμα. Τα προβλήματα όμως με τις προκλήσεις της Τουρκίας παραμένουν’, σχολίασε το ΚΙΝΑΛ.

“Η θέση περί διαλόγου «χωρίς προαπαιτούμενα», που έθεσε με τη δήλωσή του στην Αθήνα ο Τσαβούσογλου, προετοιμάζει το έδαφος για απαράδεκτους συμβιβασμούς”, επισημαίνει το ΚΚΕ.

Στην αποστροφή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών περί «διαλόγου άνευ όρων» στέκεται η Ελληνική Λύση: “Απορούμε τι άλλο θα έπρεπε να γίνει για να χαρακτηριστεί το κλίμα «αρνητικό». Προφανώς η κυβέρνηση θεωρεί επιτυχία το ότι ο Τσαβούσογλου δεν ζήτησε «την Άρτα και τα Γιάννενα”.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Νίκος Μελέτης, Πιέρρος Τζανετάκης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος