Βερολίνο: Συνάντηση Ν. Δένδια με Α. Μπέρμποκ στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΕΞ για τα Δυτικά Βαλκάνια

Array

Ανταπόκριση από Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συναντάται σήμερα το απόγευμα στο Βερολίνο με την γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ. Η συνάντηση γίνεται στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στο πλαίσιο της «Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια» που πραγματοποιείται στη γερμανική πρωτεύουσα.

Στη σύνοδο του Βερολίνου συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών από τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο, Βοσνία Ερζεγοβίνη, καθώς επίσης από Ελλάδα, Βουλγαρία, Αυστρία, Κροατία, Σλοβενία, Τσεχία.

Η ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνει θέματα βελτίωσης της περιφερειακής συνεργασίας με συγκεκριμένα βήματα, όπως η δημιουργία μιας κοινής, περιφερειακής αγοράς των Δυτικών Βαλκανίων, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. Θα συζητηθούν επίσης θέματα ενεργειακής ασφάλειας μετά τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Χθες, στο πλαίσιο της «Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια» πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο σύσκεψη των υπουργών Εσωτερικών με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου. Στο επίκεντρο ήταν το θέμα των προσφυγικών ροών δια της λεγόμενης «βαλκανικής οδού». Ο Έλληνας υπουργός κατήγγειλε την «βάρβαρη και απάνθρωπη» συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι των 92 προσφύγων στον Έβρο και την εργαλειοποίηση του προσφυγικού από την ηγεσία της Τουρκίας.

Η «Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια», είναι γερμανική πρωτοβουλία διακυβερνητικής συνεργασίας που εγκαινιάσθηκε το 2014 από την τότε καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Αποσκοπεί στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια και στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των έξι κρατών, που άνοιξε ήδη από το 2003, αλλά προχωρά μετ’ εμποδίων.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, πιέζει για την επιτάχυνση της ενταξειακής πορείας των δυτικο-βαλκανικών χωρών προς την ΕΕ ως ανάχωμα στη διείσδυση της Ρωσίας και της Κίνας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος