Βαρβιτσιώτης: Επίσκεψη γνωριμίας στο «πράσινο» υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας

Την πρώτη επίσκεψη γνωριμίας με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας πραγματοποιεί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Είναι σημαντικό να κρατάμε σε υψηλό επίπεδο τις επαφές με τη γερμανική κυβέρνηση», είπε ο Βαρβιτσιώτης στους έλληνες ανταποκριτές στο Βερολίνο. Κατά τη διήμερη επίσκεψή του συναντήθηκε με την υφυπουργό Εξωτερικών Άννα Λιούρμαν και μία σειρά πολιτικών παραγόντων και κοινοβουλευτικών στελεχών όπως ο πρόεδρος της μόνιμης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, Μίχαελ Ροτ.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης στις επαφές του αναφέρθηκε διεξοδικά στη διαρκή τουρκική προκλητικότητα κατά της Ελλάδας και στο πλαίσιο αυτό έθεσε και το ζήτημα του εξοπλισμού της Τουρκίας με τα σύγχρονα υποβρύχια «214». Η εντύπωση που από τη συζήτηση με τον Μίχαελ Ροτ είναι ότι αυτό το διάστημα δεν θα πιεστεί ιδιαίτερα η Τουρκία, μέχρι να επικυρώσει και αυτή την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Στο γεύμα εργασίας που του παρέθεσε η γερμανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Άννα Λιούρμαν, αρμόδια επί ευρωπαϊκών θεμάτων, στον έλληνα αναπληρωτή υπουργό, συζητήθηκε η ευρωπαϊκή ατζέντα. Μεταξύ άλλων, ετέθησαν τα θέματα της «Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης», με αιχμή την πρόταση για κατάργηση της ομοφωνίας στην ΕΕ που είναι ψηλά στην ατζέντα της γερμανικής κυβέρνησης.

Η ελληνική πλευρά ζητά να δημιουργηθεί «ένα πλαίσιο εγγυήσεων αναφορικά με τις εθνικές της εξασφαλίσεις», εξήγησε ο υπουργός. «Διχαστικά θέματα στην ΕΕ δεν βοηθούν αυτήν τη στιγμή στην ενδυνάμωση της Ένωσης έναντι των γεωπολιτικών και οικονομικών προκλήσεων», πρόσθεσε. Βασικός στόχος, πάντως, και σε αυτό το ζήτημα είναι, «η Ελλάδα να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα» των χωρών-μελών της ΕΕ.

Στο σκέλος των διμερών, ελληνο-γερμανικών σχέσεων, σύμφωνα με τον έλληνα υπουργό, τέθηκαν «όλα τα γνωστά θέματα, μεταξύ των οποίων και οι επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο», υπενθυμίζοντας και τη θετικότερη στάση του κόμματος των Πρασίνων έναντι των ελληνικών αξιώσεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έθεσε ο ίδιος στους συνομιλητές του της γερμανο-ελληνικής κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας το ζήτημα των προσφύγων, στο πνεύμα της διάκρισης που έκανε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ των pushbacks και των pushforward από την τουρκική πλευρά.

Στο στόχο της διεύρυνσης της ΕΕ, Αθήνα και Βερολίνο υποστηρίζουν την ένταξη Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας. «Πρέπει η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να αντιληφθεί ότι η συμβιβαστική πρόταση της γαλλικής προεδρίας είναι μία τελευταία ευκαιρία», είπε ο αναπληρωτής υπουργός, πριν ζητήσει η Αλβανία να προχωρήσει μόνη της στην πορεία ένταξης στην ΕΕ.

Στα ενεργειακά και με στόχο την απεξάρτηση από τις ενεργειακές πηγές της Ρωσίας, είναι επιβεβλημένη η διαφοροποίηση όχι μόνον των πηγών, αλλά και των δικτύων, είπε ο Βαρβιτσιώτης. Επισήμανε σχετικά τον ρόλο του αγωγού «ΕastΜed», ώστε να μην καταστεί η Ευρώπη εξαρτημένη από την Τουρκία στο σκέλος των δικτύων ενέργειας.

Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος