Β. Κικίλιας: Εισήγηση για lockdown στην Αττική εάν τα δεδομένα δεν είναι καλά

O υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο OPEN δήλωσε πως αν και σήμερα τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι καλά, τότε εισήγησή του θα είναι ένα ολικό lockdown στην Αττική, τύπου Μαρτίου.

Ο κ. Κικίλιας ξεκαθάρισε πως οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και καθίσταται έτσι αναπόφευκτο το ολικό lockdown στην Αττική.
Παραθέτοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών, ο κ. Κικίλιας είπε ότι δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση. «Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα».

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΑΝΤ1 και ερωτηθείς για τις πληροφορίες που φέρουν την Αττική ένα βήμα πριν το καθολικό lockdown, είπε ότι σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το όποιο δημοσιονομικό κόστος, το οποίο όπως είπε ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ το μήνα. Υπενθύμισε μάλιστα ότι το μηνιαίο κόστος με βάση τα υπάρχοντα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί λόγω της πανδημίας φτάνουν στα 2,4 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι ακόμα κανείς δεν γνωρίζει το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο υγειονομικό πεδίο, ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση στο χρόνο αναστολής στην καταβολή φορολογικών υποχρεώσεων και πέρα από το τέλος Απριλίου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια είπε: «Αν ο υπουργός της Υγείας που είναι ο υπεύθυνος, κάνει μια τέτοια εισήγηση προφανώς θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη για την κυβέρνηση». Οι αποφάσεις ανακοινώνονται κεντρικά και θεσμικά και πως δεν γνωρίζει τι ακριβώς τι θα πει το γενικευμένο lockdown καθώς η χώρα βρίσκεται ούτως ή άλλως σε lockdown.

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα “delivery”, τα “take away” αλλά και οι λαϊκές αγορές σε ενδεχόμενο “lockdown” στην Αττική, όπως ανέφερε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Ο ίδιος σημείωσε ότι όπως και στα πρότυπα του Μαρτίου, θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ, τα ηλεκτρονικά καταστήματα και υπό προϋποθέσεις, τα καταστήματα οπτικών/βαρηκοΐας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος