Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την ανασυγκρότησή της Βόρειας Εύβοιας (video)

«Θα ξαναχτίσουμε τη Βόρεια Εύβοια καλύτερη». Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών της Β. Εύβοιας, στην οποία συμμετείχε ο επικεφαλής της αρμόδιας ειδικής επιτροπής, Σταύρος Μπένος.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός: «Θα ήθελα αυτή η προσπάθεια να είναι μια προσπάθεια η οποία να είναι από τη φύση της συναινετική. Εμπλέκονται -προφανώς- τα συναρμόδια Υπουργεία. Ο Χρήστος Τριαντόπουλος έχει τον επιτελικό ρόλο να συντονίζει όλες τις κυβερνητικές προσπάθειες. Εμπλέκονται, όμως, και οι τοπικοί φορείς. Η Περιφέρεια, οι δύο Δήμοι οι οποίοι έχουν πληγεί περισσότερο. Αυτοί είναι οι συνομιλητές μας, αυτοί θα μας κατευθύνουν, θα μας καθοδηγήσουν, θα εισφέρουν τις σκέψεις τους».

«Πρέπει να δράσουμε με σύμπνοια. Δεν υπάρχει χώρος για καπετανάτα», τόνισε ο επικεφαλής ειδικής επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας,

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο άνοιγμα της πλατφόρμας arogi.gov.gr, στην οποία κάθε πυρόπληκτος πολίτης μπορεί να υποβάλει μία απλή αίτηση, ώστε να λάβει άμεσα την προκαταβολή που δικαιούται στο πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής, όσο και αποζημίωση για την οικοσκευή. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν εντός των επόμενων ημερών. Ζητώ από τους πολίτες να κάνουν χρήση της πλατφόρμας. Σε συνεργασία με αρμόδια υπουργεία προχωράμε έργα απομάκρυνσης καμένων δέντρων και κατασκευής έργων υποδομής για συγκράτηση εδαφών».

Ο Σταύρος Μπένος παρουσίασε τον οδικό χάρτη για το σχέδιο ολιστικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της βόρειας Εύβοιας. Αυτό περιλαμβάνει:
-Ειδικά πολεοδομικά σχέδια.
-Master plan για το νέο δάσος.
-Συγκοινωνιακές μελέτες για κρίσιμες υποδομές και δίκτυα.
-Μελέτη για το ανθρώπινο δυναμικό και το εργασιακό μέλλον.
-Μελέτη για αγροδιατροφή.
-Μελέτη νέας τουριστικής ταυτότητας.
-Μελέτη για πράσινη ζώνη, ψηφιακό κύμα και χώρο καινοτομίας.

Ο πρωθυπουργός εστίασε και στην απαλλαγή από την αποπληρωμή του επιστρεπτέου μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής των πληττόμενων επιχειρήσεων που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί ζημίες που τις καθιστούν μη λειτουργικές και δήλωσε πως: «Η Εύβοια είναι διακριτική περίπτωση. Η φωτιά επηρέασε όλο το παραγωγικό μοντέλο περιοχής. Να δώσουμε δυνατότητα σε επιχειρήσεις να μετατρέψουν τις επιστρεπτέες σε μη επιστρεπτέες. Δε θα επιστρέψουν ούτε ευρώ».

Οι τρεις φάσεις του προγράμματος για τη Βόρεια Εύβοια περιλαμβάνουν τα άμεσα μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες, την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά και το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την αναγέννηση της περιοχής.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος