Β. Αποστόλου: Να γίνει διάλογος με τους αγρότες, για διευκρινίσεις (audio)

Οι αγρότες πρέπει να ενημερωθούν καλύτερα για τα ζητήματα που αναδεικνύουν στις κινητοποιήσεις τους, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στον Ξενοφώντα Ζηκίδη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την πρόταση για διάλογο προκειμένου να δοθούν διευκρινήσεις.

“Αυτοί που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις δεν θέλουν τον διάλογο”, δήλωσε ο κ.Αποστόλου και επισήμανε ότι μπορεί να επισκεφθεί και άλλους χώρους εκτός του υπουργείου για να τους συναντήσει, αρκεί να υπάρχει σχετική περιφρούρηση της διαδικασίας. “Οι ίδιοι θα αποφασίσουν ποιοι θα έρθουν στον διάλογο σε επίπεδο θεσμικής εκπροσώπησης” ανέφερε, και τόνισε πως, “δεν μπορεί να μπαίνει ως σημείο αναφοράς για διάλογο η μετάβαση στον Προμαχώνα τη στιγμή που η χώρα μας την περσινή χρονιά βρέθηκε κατηγορούμενη για παρεμπόδιση διακίνησης προσώπων και προϊόντων, με κίνδυνο να επιβληθούν και πρόστιμα”.

Για το ασφαλιστικό ανέφερε, πως “οι αγρότες είναι η μόνη επιχειρηματική – επαγγελματική δραστηριότητα που έχει ατομικό αφορολόγητο και για το λόγο αυτό το 95% των αγροτών το 2017 για την εκκαθάριση του 2016 δεν θα πληρώσει φόρο ούτε ένα ευρώ”. “Η συγκεκριμένη κατηγορία”, είπε ο κ.Αποστόλου “θα έχει επιστροφή προκαταβολής φόρου, που συνολικά θα ξεπεράσει τα 67 εκ. ευρώ“, και αναρωτήθηκε προς τι οι κινητοποιήσεις, τη στιγμή που είναι η μοναδική παραγωγική ομάδα που απολαμβάνει τη ρύθμιση αυτή.

“Πράγματι η μετάβαση του ΟΓΑ στον ΕΦΚΑ που ήταν μνημονιακή υποχρέωση επιβάρυνε την κατάσταση”, πρόσθεσε ο υπουργός, ωστόσο, η επιβάρυνση που υπάρχει υπερκαλύπτεται από τη φορολογική διευκόλυνση, ενώ διασφαλίστηκε και η δυνατότητα να πάρουν την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, και με το ασφάλιστρό τους να λειτουργεί ανταποδοτικά να πάρουν και μεγαλύτερη σύνταξη ύψους 500 – 600 ευρώ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, δήλωσε ότι, “υπάρχει προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την κατ’άτομον ασφαλιστική επιβάρυνση των μελών μιας αγροτικής οικογένειας, με το εργόσημο και τον επιμερισμό του συνολικού εισοδήματος που προκύπτει, ενώ για τις υψηλές τιμές ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα, ανέφερε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τη συμφωνία που υπέγραψαν τα κόμματα που είναι υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας για 24%”.

Εάν οι αγρότες εγγράφουν το ΦΠΑ στα βιβλία Εσόδων – Εξόδων, ανέφερε αυτό θα συμψηφίζεται και η επιβάρυνση τελικά θα καταλήγει στον καταναλωτή, και επισήμανε ότι, “εάν δεν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση δεν μπορεί να γίνουν κινήσεις”.

Ο κ. Αποστόλου επανέλαβε την πρόθεσή του να υπάρξει σύντομα νομοθέτηση για τις ελληνοποιήσεις, τη διακίνηση και την εξόφληση των αγροτών μέσα σε λίγο χρόνο από τη διάθεση των προϊόντων τους σε αγοραστές, εμπόρους και πολυκαταστήματα, επισήμανε όμως ότι, “εάν και ο ίδιος ο αγρότης δεν δηλώσει σε δέκα ημέρες ότι δεν έχει πληρωθεί, θα έχει και αυτός επιπτώσεις”.

Για τους δανειολήπτες της πρώην Αγροτικής Τράπεζας που είναι σε εκκαθάριση, δήλωσε ότι, “το θέμα αυτό, μαζί με τις συνολικές οφειλές του συνεταιριστικού χώρου, θα αντιμετωπιστεί από το πλαίσιο που θα αποφασιστεί για τα κόκκινα δάνεια”, ενώ για τους αγρότες που αδυνατούν να πληρώσουν τον ΕΛΓΑ ανέφερε ότι, “καταβάλλοντας ένα ελάχιστο αντίτιμο πρέπει να ρυθμίσουν τις οφειλές για να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι και να μην δημιουργηθούν προβλήματα με τις αποζημιώσεις”.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος