Τσίπρας: Το καλοκαίρι βγαίνουμε καθαρά και οριστικά από τα μνημόνια (video)

Η κατάρτιση ενός αναπτυξιακού προγράμματος σε βάθος χρόνου, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη της Ανατολικής Αττικής μέσω της αξιοποίησης όλων των ανταγωνιστικών της πλεονεκτημάτων, ήταν η βασική ατζέντα του 12ου Περιφερειακού Συνεδρίου, που ολοκληρώθηκε στο Λαύριο, με την ομιλία του πρωθυπουργού. «Σε λίγους μήνες βγαίνουμε και τυπικά καθαρά και οριστικά από τα μνημόνια που μας ταλαιπώρησαν οκτώ χρόνια», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως το γεγονός είναι ήδη ορατό στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο.

«Είναι τώρα που πρέπει να σχεδιάσουμε σε στέρεες βάσεις την επόμενη μέρα για τη χώρα», υπογράμμισε στην ομιλία Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου ζητώντας να δεσμευθούν όλοι για την Ελλάδα που θα πατά ξανά με σιγουριά στα πόδια της, στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις, όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Κάποιοι φοβούνται τις θεσμικές τομές»

Ένα από τα βασικά θέματα που έθιξε στην εισαγωγή του ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στο Λαύριο, ήταν αυτό της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Κατηγόρησε εκείνους που, όπως είπε, «φωτογραφίζοντας» τον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη, φοβούνται τις θεσμικές τομές, εξαιτίας της μη βούλησής τους να δείξουν τη στοιχειώδη υπευθυνότητα στα κρίσιμα και μεγάλα θέματα για το τόπο.

Όμως, όπως υποστήριξε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας, οι πολιτικοί αυτοί φοβούνται ότι «η αναθεώρηση του Συντάγματος θα άρει το καθεστώς προστασίας που προσφέρει ο άθλιος νόμος περί ευθύνης υπουργών, που είχε ως εμπνευστή τον κ. Βενιζέλο».

Προτιμούν έτσι να εκτίθενται στα μάτια του ελληνικού λαού, παρά να συμβάλουν στην άρση της προστασίας των υπουργών, «τώρα που η δικαιοσύνη, χωρίς παρεμβάσεις άνωθεν, έχει αρχίσει σιγά σιγά χωρίς παρεμβάσεις να εξετάζει μια μια, υποθέσεις του σκοτεινού τους παρελθόντος».

«Εμείς, όμως, θα κινηθούμε θεσμικά, δε θα τους κάνουμε το χατίρι και θα προχωρήσουμε», είπε και εξέφρασε τη χαρά του γιατί «η κ. Γεννηματά τουλάχιστον ως προς το θέμα της αναθεώρησης συμφωνεί ότι η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει από αυτή τη Βουλή. Είναι θετικό και το χαιρετίζουμε», τόνισε.

Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, οι μεγάλες τομές που έχει ανάγκη ο τόπος δε μπορούν να περιμένουν και «πρέπει να έχουν το πρόσημο της προόδου και όχι το πρόσημο της συντήρησης».

Όπως σημείωσε στη συνέχεια, οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επιτρέπουν, όχι απλά να ανοίξει η Αναθεώρηση αλλά για να διαμορφωθεί η πλειοψηφία των 180 βουλευτών σε ένα πλαίσιο προοδευτικών τομών, σήμερα υπάρχει.

«Ας μη τη χάσουμε, λοιπόν, αυτήν την ευκαιρία. Εμείς, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε τολμηρά για τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας. Σε συνεννόηση -πρόσθεσε- με όσες δυνάμεις τολμήσουν, αλλά κυρίως σε συνεννόηση και σε διαρκή συμπόρευση με την ίδια την κοινωνία. Γιατί, καμιά μεγάλη τομή δε προχωρά, αν δεν έχει τη σφραγίδα της κοινωνικής πλειοψηφίας», έκλεισε την αναφορά του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ο πρωθυπουργός.

Tρία μεγάλα επενδυτικά σχέδια

Η διεθνής αξιοπιστία της χώρας βελτιώνεται συνεχώς, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός από το βήμα του περιφερειακού συνεδρίου της Ανατολικής Αττικής και έφερε ως επιχείρημα ότι μόνο μέσα στην βδομάδα που μας πέρασε, ανακοινώθηκαν τρία μεγάλα επενδυτικά σχέδια που αφορούν την χώρα μας.

Πρώτον, η επένδυση της Deutsche Telekom για την ανάπτυξη τεχνολογικών δικτύων οπτικών ινών, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα καλύψει πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Δεύτερον, η δημιουργία ενός fund συνολικού ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που θα δώσει πρόσβαση σε ξένα κεφάλαια, στις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που αποτελούν τη βάση της πραγματικής οικονομίας.

Και τρίτον, η ανακοίνωση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης να επενδύσουν 600 εκατομμυρίων ευρώ για το 2018 και άλλα τόσα το 2019, και να παρατείνουν τη συνεργασία τους με τη χώρα μας, επενδύοντας ακόμη περισσότερα έως το 2025.

Στο σημείο αυτό άσκησε κριτική στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία, από τα πρώτα συνέδρια και συγκεκριμένα όταν ξεκίνησε το 2ο στην Στερεά Ελλάδα, ζήτησε από τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους να μποϋκοτάρουν τις διαδικασίες και «υπήρξαν τότε πολύ σοβαρές αντιδράσεις από τους ίδιους τους φορείς της αυτοδιοίκησης, αλλά και από παραγωγικούς φορείς, ανεξαρτήτως που ανήκαν», κάτι που σημαίνει ότι «πολλές φορές οι τοπικές κοινωνίες και οι εκπρόσωποί τους, καταλαβαίνουν και αξιολογούν με πιο ώριμο κριτήριο από ότι οι κομματικές ηγεσίες».

Έργα για το περιβάλλον

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η Αν. Αττική έχει δεχθεί τη ισχυρότερη οικιστική πίεση κατά τις τελευταίες δεκαετίες και επεσήμανε την άναρχη και συχνά αυθαίρετη δόμηση, χωρίς τις βασικές κατάλληλες υποδομές διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων και τις δασικές πυρκαγιές.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις εξής παρεμβάσεις:

  • -Την ανάρτηση των δασικών χαρτών, ενώ ετοιμάζεται και ένας νόμος για τις οικιστικές πυκνώσεις.
  • -Στην προώθηση, μέσα από πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ενός προγράμματος 5.000 θέσεων κοινωφελούς εργασίας, για την πρόληψη του αντιπυρικού κινδύνου.
  • -Στο νόμο για τους Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, που θέτει όλες τις προστατευόμενες περιοχές της Ανατολικής Αττικής σε καθεστώς διοίκησης και διαχείρισης.
  • -Στη διαχείριση στερεών αποβλήτων και τη προώθηση της κυκλικής οικονομίας, με την προώθηση έργων Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων και Βιοαποβλήτων.

Για τη Ν. Μάκρη: Τον Ιούλιο του 2018 θα έχουμε την οριστική μελέτη και το έργο θα δημοπρατηθεί εντός του έτους.

Για τη Ραφήνα: Η ΕΥΔΑΠ έχει ολοκληρώσει την οριστική μελέτη και το έργο επίσης θα δημοπρατηθεί από το ΠΕΠ Αττικής, πιθανότατα και αυτό εντός του 2018.

Για το Κορωπί: Το έργο ξεκίνησε το 2016 και θα αποπερατωθεί το 2019.

Για Μαρκόπουλο τα έργα είναι ολοκληρωμένα, οι συνδέσεις είναι ήδη στο 31% και αυξάνονται, καθώς υπάρχει ανταπόκριση των κατοίκων.

Τα έργα δρομολογούνται και για τους λεγόμενους οικισμούς τρίτης προτεραιότητας που έχουν πλήρη έλλειψη υποδομών.

Υποδομές

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε έργα «με τεράστιο κόστος, που εξυπηρέτησαν συγκεκριμένες σκοπιμότητες και συγκεκριμένα συμφέροντα», «έργα που είχαν τελματώσει και τα ολοκληρώσαμε εμείς».

«Μας κατηγορούσαν για πανωπροίκια. Ξέρει καλά ο ελληνικός λαός ποιος τελείωσε τα έργα με το μικρότερο κόστος» και πρόσθεσε ότι «κόψαμε διεκδικούμενες αποζημιώσεις 764 εκατομμυρίων από τα 4 έργα» και «αποφύγαμε την επιστροφή περίπου 6 δισ, που θα έπρεπε να πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος από την τσέπη του, μέσα στην κρίση, από την μη υλοποίηση των έργων».

«Τώρα κάποιοι έξυπνοι, ή μάλλον κουτοπόνηροι, μας κουνάνε το δάχτυλο για τις συβάσεις που υπέγραψαν αυτοί» είπε και σημείωσε ότι «δυστυχώς οι συμβάσεις αυτές δεσμεύουν τη χώρα και τον ελληνικό λαό».

Είπε ότι οι δημότες, μόνιμοι κάτοικοι των Δήμων Αχαρνών, Κηφισιάς και Διονύσου δεν θα είναι υπόχρεοι στην καταβολή των διοδίων, όπως και οι μόνιμοι κάτοικοι Ωρωπού, στο όριο του Δήμου. Συμφωνήθηκε επίσης για όσους επιλέγουν να χρησιμοποιούν τους αυτοκινητόδρομους και δεν είναι δημότες ή μόνιμοι κάτοικοι, να υπάρχουν ειδικά εκπτωτικά προγράμματα ανάλογα με τις διελεύσεις.Τα εκπτωτικά αυτά προγράμματα φτάνουν μέχρι το 50% των διοδίων και κλιμακωτά η έκπτωση γίνεται μικρότερη, αν έχεις λιγότερες διελεύσεις.

Επίσης οι πολίτες με ειδικά προβλήματα να μην πληρώνουν διόδια και «διαπραγματευτήκαμε την εφαρμογή των ηλεκτρονικών αναλογικών διοδίων».

Οι διαγωνιστικές διαδικασίες του συστήματος έχουν ήδη ξεκινήσει από το υπουργείο Υποδομών, είπε και διαβεβαίωσε ότι «δεν θα κατασκευαστούν νέα μετωπικά και πλευρικά διόδια, όπως είχαν προβλέψει με τις συμβάσεις που είχαν υπογραφεί».

Επίσης διαβεβαίωσε ότι οι χώροι που σχετίζονται με την πόλη και οι παραλίες που ανήκουν στα λιμενικά ταμεία θα παραδοθούν στην αυτοδιοίκηση και εν προκειμένω στους Δήμους Ραφήνας και Λαυρίου και θα αναπροσαρμοστεί ο ρόλος των λιμανιών της Ραφήνας και του Λαυρίου με έμφαση στις επιβατικές μεταφορές και τη δημιουργία σημείου αφετηρίας κρουαζιέρας.

Με αυτό το δεδομένο, καθίσταται αναγκαία η επέκταση της Αττικής Οδού και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στο Λαύριο και την Ραφήνα, είπε ο κ. Τσίπρας και σχεδιάζεται η διασταύρωση της λεωφ. Μαραθώνος ώστε οι πολίτες, ιδιαίτερα τους 6 μήνες υψηλής τουριστικής κίνησης να μην ζουν κόλαση κάθε φορά που έρχεται πλοίο.

Για το Λαύριο, το επόμενο τρίμηνο θα δημοπρατηθεί η μελέτη για την παράκαμψη του Λαυρίου και τη σύνδεση του λιμανιού.

Για τη Ραφήνα, για το Λαύριο και για όλη την Ανατολική Αττική είναι κεντρική πολιτική επιλογή, τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς.

Έχει προγραμματιστεί να γίνει διαγωνισμός για τις επεκτάσεις της Αττικής οδού που περιλαμβάνουν την οδική και σιδηροδρομική σύνδεση της Ραφήνας, και την επέκταση από την Κατεχάκη μέχρι τη Βουλιαγμένη.

Η σιδηροδρομική σύνδεση της πόλης και του λιμένα Λαυρίου με την υφιστάμενη σιδηροδρομική προαστιακή γραμμή από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Κορωπίου, συνολικού μήκους 31,7 χλμ, προβλέπει σταθμούς στους οικισμούς Μαρκόπουλο, Καλύβια, Κερατέα, Δασκαλειό, Θορικό και Λαύριο.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι μπορεί το πρώτο εξάμηνο του 2019 να έχει ολοκληρωθεί και η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να ξεκινήσουν αυτά τα έργα και υποσχέθηκε ότι θα επισκεφθεί την περιοχή ξανά τον Σεπτέμβριο του 2019 που θα γίνουν οι εκλογές.

Εξαιρετικά σημαντική χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την αποκατάσταση της προσβασιμότητας στον χώρο εξορίας της Μακρονήσου, σημειώνοντας την «συναισθηματική ταύτισή» του με το έργο.

Είπε ότι ο χώρος πρόκειται να ανακηρυχθεί από την Unesco σε Μνημείο Παγκόσμιου Πολιτισμού και έχουν ανατεθεί οι απαραίτητες μελέτες, ώστε να αποκατασταθεί ο προβλήτας της Μακρονήσου και να μπορεί να γίνει το νησί προσπελάσιμο από μεγαλύτερα πλοία και ferry boats.

Πρωτογενής τομέας

Για τον πρωτογενή τομέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020), σε αντίθεση με τις επιλογές των Κυβερνήσεων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου που του στέρησαν από την Ανατ. Αττική ένα ακόμα εργαλείο χρηματοδοτικής ενίσχυσης.

Έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα για τη διαμόρφωση ενιαίου σήματος στα προϊόντα αγροδιατροφής, που αναμένεται να έχει ιδιαίτερα σημαντικό όφελος, αφού αφορά προϊόντα με υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές.

Πολιτισμός – Τουρισμός

Μιλώντας για τον τουρισμό, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ να μην επιτρέψει γυρίσματα στο Σούνιο, λέγοντας ότι «το ΚΑΣ πρέπει να επιτρέπει να γίνονται και γυρίσματα. Είναι να απορεί κανείς με τον τρόποι με τον οποίο σκέφτονται» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε σε μεγάλο αριθμό έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, στο κτήμα Τατοΐου, στους αρχαιολογικούς χώρους της Βραυρώνας και του Σουνίου, στο Μουσείο της Βραυρώνας, στο Αμφιαράειο, και σε βυζαντινά ή μεταβυζαντινά μνημεία, ενώ ολοκληρώνονται οι εργασίες και στα μουσεία του Μαραθώνα και του Σουνίου.

Υποχρέωση προς τους πολίτες η στήριξη της Υγείας

Όσον αφορά την υγεία, είπε ότι είναι υποχρέωση προς του πολίτες και στο πλαίσιο αυτό είπε πως έχει δρομολογηθεί η λειτουργία πρότυπων δομών υγείας ενώ εξομολογήθηκε ότι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής του είπε ότι πρέπει να αφήσει το όνομά του στην ιστορία, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου, με τη δημιουργία ενός μεγάλου νοσοκομείου. Θα έχουμε ακόμα μία 4ετία για την υλοποίηση αυτού του οράματος, αυτή την τετραετία στόχος είναι να βγάλουμε με ασφάλεια τη χώρα από την απώλεια εθνικής κυριαρχίας σε ό,τ ι αφορά τα οικονομικά. «Βασικός στόχος που ξεκινήσαμε το 2015 και θέλουμε να ολοκληρώσουμε» είπε ο πρωθυπουργός καταλήγοντας την ομιλία του και τόνισε ότι είναι «εθνική προσπάθεια, όχι ενός κόμματος, μίας κυβέρνησης, ενός πρωθυπουργού» γιατί τα προβλήματα, όπως είπε, δεν κοιτάζουν ούτε κόμματα, ούτε χρώματα.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος