Τσίπρας-Νετανιάχου: Να διασώσουμε την ιστορική μνήμη (video)

Η δημιουργία του μουσείου σκοπεύει στο να διαφυλάξει και να παραδώσει στις επόμενες γενιές την ιστορική μνήμη του πόνου και του μαρτυρίου των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι παράλληλα αποτελεί μια υπόσχεση απέναντι και στο παρόν και το μέλλον ότι οι λαοί όλου του κόσμου θα αντισταθούν σε καθετί που θα απειλήσει την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την ανθρώπινη ζωή. Η Θεσσαλονίκη, σημαντική πόλη για την εβραϊκή ιστορία, δήλωσε ο Μπ. Νετανιάχου.

«Η δημιουργία του Μουσείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη στοχεύει στο να διαφυλάξει και να παραδώσει στις επόμενες γενιές αυτήν την ιστορική μνήμη του πόνου και του μαρτυρίου των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, αποτελεί και μια υπόσχεση, και στο παρόν και στο μέλλον, ότι οι λαοί όλου του κόσμου θα αντισταθούν σε κάθε τι που απειλεί η θα απειλήσει την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, την ανθρώπινη ζωή» επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην τελετή των αποκαλυπτηρίων αναμνηστικής πλακέτας, η οποία θα τοποθετηθεί αργότερα στο Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.

Τα αποκαλυπτήρια έκαναν μαζί οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και του Ισραήλ, Αλέξης Τσίπρας και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών και πριν από την έναρξη της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, το συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής.

Τσίπρας-Νετανιάχου: Να διασώσουμε την ιστορική μνήμη (video)
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βούληση να εγκαινιάσουν μαζί με τον κ. Νετανιάχου τη λειτουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος, κάτι που δέχθηκε με μεγάλη ικανοποίηση και χαρά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

«Η Θεσσαλονίκη αποτελεί πόλη παράδειγμα συμβίωσης διαφορετικών κοινοτήτων» είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι ναζισμός μεθόδευσε την εξόντωση του Εβραϊκού στοιχείου της Θεσσαλονίκης και από τους 50.000 Εβραίους, που μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης επέστρεψαν μόνο 1.950.

Τσίπρας-Νετανιάχου: Να διασώσουμε την ιστορική μνήμη (video)
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Για όλα τα παραπάνω, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι «την ιστορία της Θεσσαλονίκης τη μοιραζόμαστε Ελλάδα και Ισραήλ».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει ολόθερμα την ίδρυση και δημιουργία Μουσείου του Ολοκαυτώματος και ευχαρίστησε για τη συμβολή τους, τον δήμο Θεσσαλονίκης, την Ισραηλιτική Κοινότητα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, τους δωρητές, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τη ΓΑΙΟΣΕ που παραχώρησε πρόθυμα τον χώρο για την ανέγερση του Μουσείου.

Τσίπρας-Νετανιάχου: Να διασώσουμε την ιστορική μνήμη (video)
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Μπέντζαμιν Νετανιάχου: Να μη συμβεί ποτέ ξανά μία τέτοια τραγωδία

Το μήνυμα ”να μη συμβεί ποτέ ξανά μία τέτοια τραγωδία”, όπως το Ολοκαύτωμα, έστειλε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην τελετή αποκαλυπτηρίων πλακέτας για το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης.

«Για δύο λόγους είναι σημαντική αυτή η πλακέτα. Για να θυμόμαστε πάντα και για λόγους πρόληψης. Εμείς θυμόμαστε πάντα την απώλεια όλων των αδελφών μας Εβραίων, αλλά ευχόμαστε παράλληλα να μην συμβεί ποτέ ξανά μία τέτοια τραγωδία», είπε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Στη σύντομη ομιλία του, ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε στην οικογένεια της γυναίκας του, ο πατέρας της οποίας ήταν ο μόνος που επέζησε, αλλά και στον 93χρονο επιζώντα Μοσέ Αελιόν, ο οποίος κάθε χρόνο, όπως σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ανάβει έναν πυρσό στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος.

«Η επίσκεψή μας εδώ είναι ιδιαιτέρως συγκινητική για εμάς, διότι η Θεσσαλονίκη είναι μία διάσημη πόλη, σημαντική για την εβραϊκή ιστορία. Οι δεσμοί με το Ισραήλ υπάρχουν ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ.», τόνισε ο κ. Νετανιάχου και αναφέρθηκε στην ενσωμάτωση των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι ήρθαν στην πόλη από την Ισπανία.

Τόνισε τον «ηρωισμό των Ελλήνων» που προστάτευσαν Εβραίους συμπολίτες τους από τη λαίλαπα του Ολοκαυτώματος, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην περίπτωση της Ζακύνθου.

«Υπάρχει κι ένας δεύτερος λόγος που τιμούμε σήμερα με την αφορμή της ανέγερσης του Μουσείου: Η ικανότητα, αυτή η φλόγα ζωής που υπήρχε στους επιζώντες του Ολοκαυτώματος», είπε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το σημείο έκανε ειδική μνεία στον Μοσέ Αελιόν, που στα 93 χρόνια του σήμερα, όπως είπε ο κ. Νετανιάχου, ανάβει έναν πυρσό κάθε χρόνο, στην Ιερουσαλήμ, στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος και «μας περιγράφει πώς επέζησε του Ολοκαυτώματος, μας περιγράφει τι συνέβη στη Θεσσαλονίκη, τον ηρωισμό που υπήρχε σε αυτήν την πόλη».

Τσίπρας-Νετανιάχου: Να διασώσουμε την ιστορική μνήμη (video)
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι ο Μοσέ Αελιόν είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη το 2013, συμμετέχοντας στη μεγάλη πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Τότε είχε αναφερθεί στην προσωπική ιστορία του, όταν, μόλις 16 ετών, επιβιβάστηκε σε ένα από τα βαγόνια θανάτου προς το Άουσβιτς, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του. Κανείς δεν κατάφερε να επιβιώσει, παρά μόνο ο ίδιος. Με δάκρυα στα μάτια, είχε αναφερθεί, τότε, και στην απόφαση να ακολουθήσει η μικρή αδελφή του τις γυναίκες και όχι τον ίδιο και τον πατέρα τους, ήταν ένα «εισιτήριο» θανάτου.

Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη

Βήμα ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ αποτελεί η τρίτη, τριμερής σύνοδος κορυφής που πραγματοποιείται στη Θεσααλονίκη. Η σύνοδος αναμένεται να επικεντρωθεί στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, υπό τη σκιά της κρίσης στη Συρία και στον Περσικό Κόλπο, ενώ θα συζητηθούν και θέματα περιφερειακής ασφάλειας.

Τσίπρας-Νετανιάχου: Να διασώσουμε την ιστορική μνήμη (video)
Γ.Τ. Πρωθυπουργού | Andrea Bonetti

Ο Αλέξης Τσίπρας στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (video)

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Κώστας Λασκαράτος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος