Τσίπρας: Μήνυμα επιχειρησιακής ετοιμότητας αλλά και προσήλωση στις αρχές καλής γειτονίας (video)

Ως το πιο ξεκάθαρο και πιο ισχυρό μήνυμα που έχει διατυπωθεί στην ιστορία της ΕΕ προς την Τουρκία, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου Κορυφής, προειδοποιώντας την Άγκυρα πως η Ελλάδα θα υπερασπιστεί με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε τη στήριξη των ευρωπαίων στην υπόθεση των δύο στρατιωτικών, και τάχθηκε κατά μιας “λύσης του ποδαριού” στο Σκοπιανό, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Δεν φοβόμαστε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, οι Τούρκοι μπορεί να είναι φωνακλάδες και πολυλογάδες αλλά δεν είναι ανόητοι, είπε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες στέλνοντας μήνυμα επιχειρησιακής ετοιμότητας. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι “έχουμε αποτρεπτική ικανότητα, τέτοια ενέργεια όποιος της προκαλούσε θα ήταν σα να πυροβολεί τα δικά του πόδια. Παραμένουμε προσηλωμένοι στις αρχές καλής γειτονίας,,,, να συνέλθουν και να προχωρήσουν στην κοινή λογική.”

Με το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου να περιλαμβάνει το πιο ισχυρό -όπως το χαρακτήρισε- μήνυμα στην ιστορία της Ένωσης για το Αιγαίο, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την Τουρκία να εγκαταλείψει την τακτική της διαρκούς προκλητικότητας.

“Εμείς θα μείνουμε προσηλωμένοι στην προσπάθεια να έχουμε το χέρι του διαλόγου και της φιλίας τεταμένο, αυτό δε σημαίνει αδυναμία, η Ελλάδα, χώρα ισχυρή ανήκει στην εε και εχει την αλληλεγγύη της και γνωρίζει να υπερασπιστεί κυριαρχικά δικαιώματα….”

Αναφορικά με την συνεχιζόμενη κράτηση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη, ο πρωθυπουργός στάθηκε στις δεσμεύσεις Γιουνκέρ και Τουσκ να τεθεί το θέμα στη Βάρνα, λέγοντας πως το ζήτημα μπαίνει σε νέα φάση με τους διμερείς διαύλους να μένουν μεν ανοικτοί αλλά να υπάρχει πια και η στήριξη της Ελλάδας από τους εταίρους και τους συμμάχους της.

“Όποιος τολμήσει να αξιοποιήσει ένα γεγονός που συνέβη εκ παραδρομής, θα κάνει λάθος απέναντι στην αξιοπιστία του και στις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουμε χτίσει…”, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε “Αν στη σκέψη κάποιων είναι γεγονός να αξιοποιηθεί με όρους ομηρίας τότε θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν και δεύτερη και Τρίτη φορά γιατί θα είχε αρνητική επίδραση… θέλω να πιστεύω πως δεν υπάρχει τέτοια επιλογή”.

Όχι “λύση του ποδαριού” για τα Σκόπια

Αναζητάμε έναν έντιμο συμβιβασμό, είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ονοματολογικό των Σκοπίων, τονίζοντας την αναγκαιότητα λύσης για όλες τις χρήσεις.

Είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός: “Να μην είναι λύση του ποδαριού… να είναι λύση για όλες τις χρήσεις…”. Και συμπλήρωσε: “Εχουμε ολη καλή διάθεση…ιστορικά….μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς τη λύση, δεν είναι υπαρξιακή υπόθεση…δεν ισχύει το ίδιο για τους άλλους”.

Ενδιαφέρον πάντως είχε ο τρόπος με τον οποίο απευθύνθηκε ο Αλέξης Τσίπρας σε δημοσιογράφο των Σκοπίων: Εύχομαι σε λίγο καιρό να συστήνεστε ως δημοσιογράφος της ΓΚΟΡΝΑΜΑΚΕΝΤΟΝΙΑ ή όποιο άλλο όνομα συμφωνήσουν οι ΥΠΕΞ.

Οικονομία

Οι ευρωπαίοι δεν μας αγαπούν επειδή είμαστε καλά παιδιά αλλά επειδή σταθεροποιήσαμε μια χώρα που πήραμε σε κατάσταση χρεοκοπίας είπε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας προηγουμένως αιχμές και για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, λέγοντας πως τα ελλείματα του νότου αποτελούν τον καθρέφτη των πλεονασμάτων του βορρά.

Είπε συγκεκριμένα: “Υπάρχουν κανόνες που τηρούμε για δημοσιονομική πειθαρχία για να μη ξεφεύγουν τα ελλείμματα αλλά όχι πολιιτική βούληση να τηρούνται κανόνες σε σχέση με τα πλεονάσματα του Βορρά.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως δεν μπορεί ένα άτυπο όργανο όπως να λαμβάνει αποφάσεις για την Ευρωζώνη χωρίς διαφάνεια και έλεγχο, αναφερόμενος εμφατικά στα λάθη που έκανε το Γιούρογκρουπ στην ελληνική περίπτωση.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Κώστας Λασκαράτος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος