Τροπολογία για την ακρίβεια – Προσπάθεια συγκράτησης των τιμών

Οι ανατιμήσεις σε καύσιμα κίνησης, οπωροκηπευτικά και ελαιόλαδο αναμένεται να τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό και τον Σεπτέμβριο. Το υπουργείο Ανάπτυξης κατέθεσε στη Βουλή την τροπολογία με τα τρία μέτρα που στοχεύουν στη συγκράτηση των τιμών.

Η Eurostat ανακοινώνει την Παρασκευή τα στοιχεία του πληθωρισμού τον μήνα Σεπτέμβριο. Τα βλέμματα στρέφονται αυτή την φορά στις μεγάλες ανατιμήσεις των καυσίμων, των οπωροκηπευτικών και του ελαιολάδου

Στην χονδρική οπωροκηπευτικών υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης όμως η μείωση δεν έχει περάσει στο ράφι. Οι ντομάτες πωλούνται από 1,80 ευρώ στις λαϊκές αγορές και φτάνουν μέχρι και τα 2,20 ευρώ στα σούπερ μάρκετ, τα αγγούρια από 45-52 λεπτά το κιλό, τα κολοκύθια από 2,2- 2,95 ευρώ και τα χόρτα από 1,5-2,3 ευρώ το κιλό.

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ
Ντομάτες: 1,8-2,20 €/ κιλό
Αγγούρια: 0,45-0,52 €/ κιλό
Κολοκύθια: 2,2- 2,95 €/ κιλό
Χόρτα: 1,5-2,3 €/ κιλό

O Βασίλειος Μακρίδης, πρόεδρος ομοσπονδίας παραγωγών λαϊκών αγορών Θεσσαλονίκης, αναφέρει πως: «Τα μήλα θα είναι ακριβότερα φέτος, τα πορτοκάλια θα είναι ακριβότερα φέτος».

Τις ανατιμήσεις στα αγροτικά προϊόντα επιβεβαιώνει και έκθεση της Eurostat, σύμφωνα με την οποία οι αυξήσεις των τιμών παραγωγού στην Ελλάδα στο β΄τρίμηνο του 2023 άγγιξαν το 21% σε ετήσια βάση, όταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2%.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
(β΄ εξάμηνο 2023)
Ελλάδα: +21%
Ε.Ε: +2%

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν σε ελαιόλαδο, γάλα και αυγά.
Ελαιόλαδο +58%
Γάλα +31,7%
Αυγά +21%

Τα μέτρα κατά της ακρίβειας

Μέχρι τέλος Μαΐου θα είναι σε ισχύ το μέτρο της μειωμένης τιμής τουλάχιστον 5% σε προϊόντα που θα επιλέξουν οι προμηθευτές των σούπερ μάρκετ το αργότερο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα έως 50.000 ευρώ για τους παραβάτες, κοινοποίηση των τιμοκαταλόγων των προμηθευτών από τα supermarket και δημοσίευση τιμών οπωροκηπευτικών.

Μέτρα
-μόνιμη μείωση τιμής άνω του 5%
-πρόστιμα έως 50.000 €
-κοινοποίηση τιμοκαταλόγων
-δημοσίευση τιμών οπωροκηπευτικών

Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την τιμή του ελαιολάδου, με τον υπουργό Ανάπτυξης να αποκλείει το ενδεχόμενο διατίμησης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας δήλωσε: «Σε επίπεδο παραγωγού και ελαιοτριβείου το λάδι φτάνει τα 9 ευρώ!…. Πώς πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορούμε να μειώσουμε την τιμή του ελαιολάδου»;

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης σχολίασε πως: «αναμένεται και νέα αύξηση σύμφωνα με παραγωγούς λαδιού, να ξεπεράσει τα 200 ευρώ και να αποτελέσει είδος πολυτελείας».

Πυρά κατά της κυβέρνησης και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Η ακρίβεια αποτελεί το Νο1 πρόβλημα της χώρα, το βιώνουν όλοι και οι μόνοι που δεν το αντιλαμβάνονται είναι στην κυβέρνηση», επισήμανε ο Μιχάλης Κατρίνης εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του ο Νίκος Καραθανασόπουλος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ανέφερε ότι: «Η ακρίβεια είναι παιδί του συστήματος, είναι συνάρτηση του βιοτικού επιπέδου του λαού».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος τόνισε: «σε λίγο καιρό θα πουλάμε το λάδι για χαβιάρι, όχι για χρυσό».

Ο Ιωάννης Δημητροκάλλης βουλευτής των Σπαρτιατών: «Θα περιμέναμε να νομοθετούμε μέτρα αντιμετώπισης στο καρτέλ της αγοράς».

«Ήρθαμε να δικαιολογήσουμε τώρα μ’ αυτή την τροπολογία πανικού.. ότι συναισθανόμαστε το πρόβλημα της ακρίβειας», δήλωσε ο βουλευτής της Νίκης, Νικόλαος Βρεττός.

Η Γεωργία Κεφάλα, βουλευτής από την Πλεύση Ελευθερίας σχολίασε πως: «Σε λίγο θα κρεμάμε φέτες γκούντα στα αυτιά και μπουκαλάκια λαδιού».

Με την λιανική τιμή του ελαιόλαδου να φτάνει και στα 15 ευρώ το λίτρο, μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ προχώρησε στην τοποθέτηση αντικλεπτικών στις συσκευασίες, για να περιορίσει τα κρούσματα κλοπής που έχουν καταγραφεί.

Το ελαιόλαδο

Η κατακόρυφη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου λόγω της ξηρασίας είναι ο βασικός λόγος για την εκτόξευση της τιμής. Μεγάλη πτώση θα έχουμε φέτος και στην Ελλάδα, την 3η παραγωγική δύναμη παγκοσμίως.

Παραγωγή ελαιόλαδου
2022/2023 3,5 εκατ. τόνους
2023/2024 2,4 εκατ. τόνους
ΜΕΤΑΒΟΛΗ -31%

Πτώση παραγωγής ανά χώρα
ΙΣΠΑΝΙΑ 660.000 (από 1,5 εκατ.)
ΙΤΑΛΙΑ 230.000 (από 330.000)
ΕΛΛΑΔΑ 180.000 (από 340.000)

Γιατί ανεβαίνει η τιμή

Παραγωγή 2,4 εκατ. τόνοι

Κατανάλωση 3 εκατ. τόνοι

Κατανάλωση ελαιόλαδου (ανά κάτοικο)

Ισπανία 11,4 κιλά
Ελλάδα 10,3 κιλά
Ιταλία 7,1 κιλά

Ρεπορτάζ: Γωγώ Κατσέλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος