Τριμερής Συνάντηση: «Ελλάδα, Κύπρος & Αίγυπτος προάγουν ασφάλεια, ανάπτυξη, ειρήνη & σταθερότητα στην περιοχή»

Λευκωσία — Ανταπόκριση Μανιάνα Καλογεράκη

Μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης των υπουργών Άμυνας Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, οι τρεις υπουργοί εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, όπου επανεπιβεβαιώνουν την προαγωγή των αξιών της ασφάλειας, της σταθερότητας, της ανάπτυξης, του σεβασμού των διεθνών νόμων και συμβάσεων και την στόχευση στην επίτευξη της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας.

Ολόκληρη η κοινή δήλωση:

Ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων – Υπουργός Άμυνας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Στρατηγός Mohamed Zaki, συναντήθηκαν στη Λευκωσία στις 19 Μαΐου 2021, προκειμένου να προωθήσουν περαιτέρω την κοινή στρατιωτική τους συνεργασία.

2. Οι Υπουργοί εξέτασαν τις τελευταίες εξελίξεις και την πρόοδο που επιτεύχθηκε στους τομείς της ασφάλειας και άμυνας, και τόνισαν την αποφασιστικότητα τους, για περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας με σκοπό την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

3. Οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν ότι η αμυντική συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών, προωθεί την ανταλλαγή πληροφοριών, εκτίμηση καταστάσεων και εμπειριών και συντονίζει τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα με παραγωγικό τρόπο, δια μέσω της συμμετοχής σε εκπαιδευτικά προγράμματα και κοινές ασκήσεις. Οι τρεις χώρες πραγματοποιούν επί του παρόντος, συχνές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων Πολεμικής Αεροπορίας, Πολεμικού Ναυτικού και Ειδικών Δυνάμεων.

4. Οι Υπουργοί συζήτησαν την πιθανότητα συμμετοχής άλλων χωρών σε ασκήσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, και συμφώνησαν να δοθεί προτεραιότητα κατά την τρέχουσα περίοδο, στην ενίσχυση του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας, γεγονός που θα αυξήσει τη δυναμική και τους στόχους της συνεργασίας, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

5. Επιπλέον, οι Υπουργοί καταδίκασαν ενέργειες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα οποιασδήποτε χώρας, και τόνισαν ότι απαιτείται όλα τα Κράτη να σέβονται τους κανόνες διεθνούς δικαίου και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου, την μη – χρήση στρατιωτικής βίας έναντι αμάχων, της μη – παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις και του σεβασμού της κυριαρχίας άλλων χωρών, της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και άλλων συναφών συμφωνιών.

6. Οι Υπουργοί επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για περαιτέρω ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της παράνομης διακίνησης όπλων, του λαθρεμπορίου και της παράνομης μετανάστευσης. Επιπλέον, καταδίκασαν τη μεταφορά ξένων μαχητών από ορισμένα Κράτη, με σκοπό να πυροδοτήσουν συγκρούσεις ή να απειλήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα άλλων χωρών, υπονομεύοντας με αυτόν τον τρόπο την περιφερειακή ειρήνη.

7. Υπό το φως των ανωτέρω, η ανάδυση νέων προκλήσεων ασφαλείας και απειλών στην περιοχή μας, απαιτεί κοινή αξιολόγηση απειλών και στενότερη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών, για την προστασία των κοινών συμφερόντων και την ενίσχυση της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα.

8. Οι Υπουργοί συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν την επόμενη τριμερή συνάντηση των Υπουργών Άμυνας στην Αίγυπτο το 2022.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος