Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στη Λευκωσία-Τουρκία, Κυπριακό, κορονοϊός στο επίκεντρο

Στη Λευκωσία διεξάγεται σήμερα η τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στη σκιά της απρόκλητης κλιμάκωσης της τουρκικής παραβατικότητας.

Στη σύνοδο των τριών ηγετών βρίσκονται η συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα, το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και το Κυπριακό, στον απόηχο της νίκης του εκλεκτού του Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ, στις εκλογές στα κατεχόμενα. Επίσης θα συζητηθεί η ενεργειακή συνεργασία, το προσφυγικό – μεταναστευτικό, η κατάσταση στη Συρία και στη Λιβύη και οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού.

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από την ΕΡΤ1

Ο Πρωθυπουργός είχε το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, όπου συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι τουρκικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή και εξετάστηκαν τρόποι αντιμετώπισής τους.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, όπου διαπιστώθηκε ότι η υπογραφή και κύρωση της ιστορικής συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η έναρξη των συνομιλιών των αντιπροσωπειών της Τριμερούς Συνόδου. Μετά το πέρας της τριμερούς ο κ.κ. Αναστασιάδης, Μητσοτάκης και αλ Σίσι θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις στον Τύπο και στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.

Εν τω μεταξύ, χθες, Ελλάδα και Αλβανία συμφώνησαν να παραπέμψουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τη διαφορά για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ