Τραγωδία στα Τέμπη: Συνεδριάζει το Υπουργικό για εκσυγχρονισμό σιδηροδρόμων – Μέτρα στήριξης των οικογενειών θυμάτων και τραυματιών

Με αποκλειστικό θέμα το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και τον σχεδιασμό για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, συνεδριάζει σήμερα στις 11 το πρωί το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αναμένεται επαναλάβει πως θα υπάρξει πλήρης έρευνα του δυστυχήματος και παράλληλα θα παρουσιάσει ένα αναλυτικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα με στόχο έναν «σύγχρονο» σιδηρόδρομο.

Ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος και για τα θέματα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης πρόκειται να ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο για την αυτοψία που έκανε σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη σε υποδομές, μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να γίνει αναφορά στις αποζημιώσεις που θα δοθούν στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματίες (θα ακολουθήσει εξειδίκευση από το υπουργείο Οικονομικών), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν και άλλα μέτρα (υπάρχει συνεννόηση για το θέμα αυτό και με τα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας).

Το μήνυμα που θα εκπέμψει σήμερα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός είναι πως οι ευθύνες θα αναζητηθούν σε όλα τα επίπεδα και δεν θα υπάρξει καμία συγκάλυψη. Και στη σημερινή παρέμβαση ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στην ανάγκη να φωτιστούν παθογένειες του συστήματος και να διορθωθούν λάθη του παρελθόντος.

Ο πρωθυπουργός είχε χθες Τετάρτη σειρά επαφών με Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες – τεχνοκράτες που έφτασαν στην Αθήνα μετά το αίτημα για παροχή τεχνογνωσίας που είχε υποβάλλει ο ίδιος στην πρόεδρο της Κομισιόν και παρουσίασαν τις προτάσεις τους για τη βελτίωση της λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου, την ασφάλεια των συγκοινωνιών, την αναβάθμιση υποδομών και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για επενδύσεις στους ελληνικούς σιδηρόδρομους.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός σε επικοινωνία με τον Καγκελάριο Σολτς, ζήτησε παροχή τεχνογνωσίας και από τη Γερμανία, η οποία έχει βιώσει μεγάλα σιδηροδρομικά δυστυχήματα στο παρελθόν.

«Καμία διάθεση συμψηφισμών»

Ο κ. Γεραπετρίτης κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση συμψηφισμών από την κυβέρνηση και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ενδεχομένως ο σιδηρόδρομος να λειτουργήσει και πάλι μέχρι το τέλος του μήνα, τονίζοντας – ωστόσο – ότι προέχει να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας. Επίσης, ζήτησε εκ νέου συγνώμη για το ότι η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αποτρέψει το δυστύχημα και τόνισε ότι “η οδύνη πρέπει να βρει κάθαρση”.

Ο υπουργός, αρμόδιος και για θέματα Υποδομών και Μεταφορών, παρουσίασε μια σειρά μέτρων για την αναδιοργάνωση των σιδηροδρόμων, μεταξύ των οποίων η υποχρεωτική παρουσία δυο σταθμαρχών ανά βάρδια και η μείωση των δρομολογίων. «Η ευθύνη η οποία αναλογεί στην παρούσα κυβέρνηση έχει αναληφθεί, οφείλω και πάλι να ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης απέναντι στις οικογένειες των θυμάτων και απέναντι σε όλους τους πολίτες για το ότι δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε αυτό το απίστευτο δυστύχημα. Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε συμψηφισμούς είμαστε υπόλογοι απέναντι στην κοινωνίαΔεν πρόκειται να κρυφτούμε πίσω από το ανθρώπινο λάθος».

Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση του Υπουργικού είναι αυτή που δεν έγινε την προηγούμενη Παρασκευή καθώς μεσολάβησε η τραγωδία στα Τέμπη και είχε ως αντικείμενο την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ μέσα από τις ανακοινώσεις θα περιγραφόταν και ο οδικός χάρτης μέχρι τις εκλογές.

Ο κ. Μητσοτάκης αύριο Παρασκευή 10 Μαρτίου θα επισκεφθεί με το ίδιο θέμα της στην ατζέντα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος