Τουρκικών προκλήσεων συνέχεια μέσω Χ. Ακάρ – Οι απειλές δεν μας πτοούν, το μήνυμα της Αθήνας

Τη σκυτάλη της προκλητικής τουρκικής ρητορικής κατά της Ελλάδας πήρε ο Χουλουσί Ακάρ, που επανέλαβε ότι η Άγκυρα δεν θα δεχθεί επέκταση χωρικών υδάτων πάνω από τα έξι μίλια - Οι απειλές δεν μας πτοούν, το μήνυμα της Αθήνας

«Η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είναι ένα μονομερές, αναφαίρετο, μη διαπραγματεύσιμο δικαίωμα της χώρας μας, που απορρέει από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας» δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενώ ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ προκαλεί και πάλι.  Δε δέχεται – λέει  την επέκταση των χωρικών υδάτων πέραν των 6 μιλίων και περιμένει αυτό να γίνει κατανοητό. Στο μεταξύ νέες υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών έγιναν το μεσημέρι πάνω από τα νησιά Οινούσες και Παναγιά.

Τη σκυτάλη της προκλητικής τουρκικής ρητορικής κατά της Ελλάδας πήρε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας. Ο Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε, μετά τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι η Άγκυρα δεν θα δεχθεί την επέκταση των χωρικών υδάτων πάνω από τα έξι μίλια. «Το 1995 ελήφθη μία απόφαση από τη Βουλή. Όλοι να γνωρίζουν ότι ένα λάθος βήμα ως προς αυτό θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Λέμε στον γείτονά μας, “μην ξεχνάτε ότι ένας λάθος υπολογισμός θα προκαλέσει την απάντηση της Άγκυρας“», τόνισε ο Ακάρ. Παράλληλα, τόνισε ότι η Αθήνα κάνει βήματα για να προκαλέσει και σημείωσε ότι η χώρα του πρέπει να λάβει προφυλάξεις, καθώς τα νησιά οπλίζονται. «Έχουμε πληροφορίες ότι έχει δημιουργηθεί κέντρο logistics και LNG στην Αλεξανδρούπολη» πρόσθεσε. Ακόμα, δήλωσε ότι η Ελλάδα προβαίνει σε ανεξέλεγκτες ενέργειες και απείλησε με απάντηση από πλευράς της Τουρκίας.

Ν. Δένδιας: «Η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια μη διαπραγματεύσιμο δικαίωμα»

«Οι απειλές δεν μας πτοούν» και «στην απειλή πολέμου αντιτάσσουμε την τεκμηριωμένη παράθεση των επιχειρημάτων μας, τα οποία εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», είναι το μήνυμα στην Τουρκία από τον υπουργό Εξωτερικών  Νίκο Δένδια, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Η  Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μίας κλιμακούμενης απειλής εκ μέρους της Τουρκίας, είπε ο Νίκος Δένδιας χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη και αδιανόητη την άσκηση πολιτικής με την απειλή χρήσης βίας.

«Εδώ και πρωτοφανώς μεγάλο διάστημα, η Τουρκία υπονομεύει το κλίμα που θα ήταν απαραίτητο ως προϋπόθεση για να ξεκινήσει ένας διάλογος, θέτοντας απαράδεκτες αξιώσεις, αμφισβητώντας ακόμα και την κυριαρχία των νησιών μας και προχωρώντας σε ένα κρεσέντο απειλών κατά της χώρας μας, ενώ, με αδιανόητες και συχνά προσβλητικές εκφράσεις, όχι μόνο υποσκάπτει το όποιο πεδίο ενδεχόμενης συνεννόησης, αλλά ταυτόχρονα, δηλητηριάζει και τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών», αναφέρει ο Νίκος Δένδιας.

«Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η Ελλάδα έχει επιλέξει να απαντά σε αυτήν την πρωτοφανή λεκτική έξαρση των απειλών με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα, δεν εφησυχάζει και συνεχίζει με νηφαλιότητα να αποδομεί τις τουρκικές θεωρήσεις και αξιώσεις, χωρίς να εμπλέκεται σε προσωπικές αντιδικίες και χαρακτηρισμούς, ευελπιστώντας, πάντα, ότι κάποια στιγμή και η απέναντι πλευρά θα κάνει την «υπέρβαση» που απαιτείται, ώστε να έρθουν οι δύο χώρες σε μια συνεννόηση στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών καθιστά εκ νέου σαφές πως ο εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία είναι πάντα ευκταίος, υπό έναν, ωστόσο, απαράβατο όρο: ότι θα διεξαχθεί στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας για τη μοναδική διαφορά, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ενόψει της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία, ο κ. Δένδιας δηλώνει απασιόδοξος ότι μπορεί να αντιστραφεί  η κατάσταση.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ο υπουργός Εξωτερικών δηλώνει κατηγορηματικά ότι είναι ένα μονομερές, αναφαίρετο, μη διαπραγματεύσιμο δικαίωμα της χώρας μας που απορρέει από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Αναφερόμενος στην εκστρατεία διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων, τονίζει πως «οι απολύτως απαράδεκτες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων καθιστούν το έργο μας αυταπόδεικτο, υπό την έννοια ότι δεν χρήζουν καν περαιτέρω σχολίων».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη στάση των εταίρων της Ελλάδας στην ΕΕ, αναφέρει πως αντιλαμβάνονται πλήρως το διακύβευμα και καταδικάζουν την απειλητική ρητορική της Άγκυρας, προφορικώς, καθώς και γραπτώς, με ανακοινώσεις στις οποίες σχολιάζεται με απολύτως αρνητικό τρόπο και καταδικάζεται κατηγορηματικά η στάση της γείτονος συνολικά.

Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, τονίζει πως «σε επίπεδο κρατών μελών, εν πολλοίς, ισχύει το ίδιο, αλλά είναι γνωστό πώς θα θέλαμε περισσότερο σαφή και κατηγορηματική τη διατύπωση των θέσεων του Γενικού Γραμματέα».

Αναφερθείς στις ΗΠΑ, επισημαίνει πως δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στην Τουρκία όσον αφορά την αγορά και ανανέωση στρατιωτικού εξοπλισμού, ούτε τις συχνές παρεμβάσεις του εκπροσώπου State Department, σε ερωτήσεις για την τουρκική προκλητικότητα έναντι της Ελλάδας.

Ερωτηθείς πότε θα υπογραφεί το συνυποσχετικό με την Αλβανία για προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ, ο Νίκος Δένδιας απαντά: «Πιστεύουμε ότι προσεγγίζουμε την ώρα που θα υπογράψουμε το σχετικό συνυποσχετικό. Σε πνεύμα συνεργασίας με την αλβανική Κυβέρνηση, αυτό το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί και θα επιλυθεί».

Σχετικά με τη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως η θέση της χώρας μας είναι σαφής και παραμένει αμετακίνητη. «Είμαστε πάντοτε έτοιμοι για διάλογο και συνεργασία με την κυβέρνηση που θα προκύψει στη χώρα από τις εκλογές». Δυστυχώς, παρατηρεί ότι αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα, το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και πολύ περισσότερο ο ίδιος ο λιβυκός λαός, βρίσκεται μπροστά σ’ ένα μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα, το οποίο αντίθετα προς τη νόμιμη υποχρέωση και δέσμευσή του, κωλυσιεργεί ως προς την άμεση διεξαγωγή εκλογών. «Και το σημαντικότερο για εμάς, συνάπτει παράνομες συμφωνίες με την Τουρκία εις βάρος της χώρας μας» συμπληρώνει.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το χθεσινό επεισόδιο ορθοστατικής υπότασης που υπέστη κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους, ο Νίκος Δένδιας αναφέρει ότι αποδείχτηκε πως δεν ήταν κάτι σοβαρό.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικό Άρθρο: Ν. Δένδιας: Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο κρεσέντο αμφισβητήσεων και προκλήσεων

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος