Το προσφυγικό καταλύτης για τις αντοχές της Ευρώπης – Ξεκαθαρίζει τη θέση του το ΝΑΤΟ

Στάση διαβιβαστή πληροφοριών   στις ακτοφυλακές Ελλάδας , Τουρκίας  και στην  FRONTEX  ώστε να  διευκολυνθούν στο έργο τους  θα τηρήσει η  δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ξεκαθάρισε  ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Σε ανακοίνωσή  που δόθηκε στη δημοσιότητα επισήμανε ότι: «Θα συμμετάσχουμε στις διεθνείς προσπάθειες για να αποκόψουμε τις γραμμές παράνομης διακίνησης και παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο Πέλαγος», προστίθεται επίσης  ότι πλοία του NATO «θα διαβιβάζουν πληροφορίες στα λιμενικά σώματα και σε άλλες εθνικές αρχές της Ελλάδας και της Τουρκίας». «Το καθήκον του NATO δεν είναι να αναγκάζει πλεούμενα να γυρίζουν πίσω.» υπογραμμίζει με  σαφήνεια  ο  Γενικός Γραμματέας. Παράλληλα  ο Γενς Στόλτενμπεργκ τονίζει ότι “Οι ελληνικές και οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα επιχειρούν στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο η μία της άλλης”. Διευκρίνισε ωστόσο ότι τα νατοϊκά πλοία θα μπορούν να πλέουν στα χωρικά ύδατα των δύο χωρών.

Απο την πλευρά του  ο  Τούρκος υπουργός Εξωτερικών  Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση δήλωσε πως το ΝΑΤΟ θα έχει σημαντική συμβολή στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης προσφύγων προς την Ευρώπη, με την αποστολή πλοίων του στο Αιγαίο Πέλαγος για να βοηθήσουν την Τουρκία και την Ελλάδα στην καταπολέμηση των δικτύων διακινητών. Οι δηλώσεις του Τσαβούσογλου διατυπώθηκαν αφότου το ΝΑΤΟ όρισε πώς τα πλοία του θα συνεργαστούν με τις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς και με την Frontex για τη διάσωση των προσφύγων στη θάλασσα και την επιστροφή τους στην Τουρκία.

Τα διαμορφούμενο σκηνικό  στο προσφυγικό,  φαίνεται να έχει ως ημερομηνία ορόσημο την 7η Μαρτίου, όποτε και  θα γίνει  και η έκτακτη Σύνοδος Kορυφής  Ευρωπαϊκής  Ένωσης –Τουρκίας .

Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής προανήγγειλε σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής  και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει εάν δεν κατοχυρωθεί ο καταμερισμός των βαρών αναλογικά στα κράτη μέλη . Διεμήνυσε  ότι δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η χώρα αποθήκη ψυχών. Άφησε  μάλιστα να εννοηθεί ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το χαρτί του βέτο, εάν οι εξελίξεις δεν είναι ικανοποιητικές.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Άγκελα Μέρκελ, o Αλέξης Τρίπρας  εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων της πρόσφατης συνόδου.

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε στις 06:40 το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star 1 μεταφέροντας 1352 πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το πλοίο παρέλαβε 918 άτομα από τη Μυτιλήνη και 434 από τη Χίο. Στον Πειραιά έφθασαν ακόμη 700 πρόσφυγες  προερχόμενοι από τα Δωδεκάνησα.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, , στο hot spot της Μόριας  ταυτοποιήθηκαν 1476 άτομα αριθμός μειωμένος σε σχέση με την Τρίτη λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ σήμερα το μεσημέρι πρόκειται να επισκεφθεί τη Μυτιλήνη η υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Νορβηγίας Ελίζα Άσπακερ. Η υπουργος θα επισκεφθεί το hot spot της Μόριας και άλλους χώρους αποβίβασης και περίθαλψης μεταναστών και προσφύγων

ΠΗΓΗ-ΑΠΕ-ΜΠΕ , ΕΡΤ

Σχετική Είδηση : Στενωπός τα σύνορα στην Ειδομένη – Στα Διαβατά σημειώθηκαν εντάσεις

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος