Το πόρισμα της ΡΑΕ για το ρεύμα – Στο στόχαστρο τα υπερκέρδη των εταιρειών (videο)

Σε μισό δισ. ευρώ -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- ανέρχονται τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας τα οποία θα φορολογηθούν με συντελεστή 90%. Το ποσό που θα προκύψει θα επιστραφεί ως επιδότηση ρεύματος προς όλους τους καταναλωτές.

Ύστερα από τη φημολογία και τη σεναριολογία, ημερών, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας, το ύψος των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΡΑΕ υπολόγισε το αυξημένο μεικτό περιθώριο κέρδους που αποκόμισαν οι εταιρίες ενέργειας από τα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος τα οποία έστειλαν στους καταναλωτές και βρήκε πως το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 927,54 εκατ €, από αυτά πρέπει να αφαιρεθούν 335,99 εκατ€ που αντιστοιχούν στις εκπτώσεις που έδωσε η ΔΕΗ προς τους πελάτες της.

Το ποσό των των 591,45 εκατ €, που προκύπτει και πάλι δεν είναι το τελικό καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας εξετάζεται να αφαιρεθούν και οι εκπτώσεις που έδωσαν τόσο η ΔΕΗ όσο και οι υπόλοιποι πάροχοι για τα σταθερά τιμολόγια που εκτιμάται ότι αντιστοιχούν στο 5-20% της κατανάλωσης ενέργειας.

Όταν και οι εκπτώσεις αυτές υπολογισθούν και αφαιρεθούν, θα προκύψει το τελικό πόσο το οποίο θα φορολογηθεί ως έκτακτο τέλος με συντελεστή 90%. Κυβερνητικές πηγές, εκτιμούν ότι το προς φορολόγηση ποσό μπορεί να φτάσει και στα 500 εκατ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε πως: «Κάνουμε πράξη τη δέσμευση μας να επιστρέψουν στον Κρατικό προϋπολογισμό υπερβάλλοντα έσοδα από τους παραγωγούς Ηλεκτρικής Ενέργειας με μία διαδικασία η οποία είναι και τεχνοκρατικά άρτια αλλά και νομικά στερεή έτσι ώστε αυτοί οι παραγωγοί που όντως έβγαλαν υπερβάλλοντα έσοδα αυτή την περίοδο να στηρίξουν και αυτοί με τον τρόπο τους την κοινωνία και την εθνική προσπάθεια για να μειώσουμε την επίπτωση της αύξησης των τιμών».

Για πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στο πόρισμα της ΡΑΕ για τα υπερκέρδη, κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ο οποίος επιρρίπτει ευθύνες στη κυβέρνηση και βλέπει προσπάθεια να χαμηλώσει ο «φορολογικός πήχης» για τις εταιρίες ενέργειας. Όπως δήλωσε στο “Ράδιο Θεσσαλονίκη”: «ενάμιση μήνα πριν, παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός υπερκέρδη και ενάμιση μήνα τώρα παίζουν την κολοκυθιά. Ο στόχος τους τελικά δεν είναι να δείξουν πόσα κερδίσανε στην πηγή και να τα φορολογήσουν στην πηγή. Είναι να τα διανείμουν οι εταιρείες, να τα διαχειριστούν, να εμφανίσουν αποσβέσεις και μετά να πούνε στο τέλος της ημέρας, ψίχουλα υπάρχουν για να φορολογήσουμε».

«Η πολυδιαφημισμένη από τον Πρωθυπουργό φορολόγηση με 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, θα γίνει με… εκπτώσεις. Δεν θα φορολογηθεί το συνολικό ποσό των 930 εκ. ευρώ αλλά υποπολλαπλάσιο», δήλωσε ο τομεάρχης ενέργειας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Δούκας.

Τα έκτακτα έσοδα, που θα εισπράξει το ελληνικό δημόσιο, θα επιστρέψουν ως επιδότηση ρεύματος προς όλους τους καταναλωτές, αφού θα χρηματοδοτήσουν το Εθνικό Σχέδιο Στήριξης.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος