Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των πλημμυροπαθών του Σπερχειού στη Λαμία

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας συμμετείχε και μίλησε σε σύσκεψη – συζήτηση με τους πλημμυροπαθείς του χωριού Κόμμα στη Λαμία. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της Κ.Ε. και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς, η Αντριάννα Μπαφούτσου, γραμματέας της ΤΕ Φθιώτιδας, και ο Θανάσης Αδάμ, υποψήφιος δήμαρχος Λαμιέων με τη Λαϊκή Συσπείρωση, καθώς και άλλα στελέχη.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ επισκέφτηκε το σημείο σύνδεσης του Ε65 με την ΠΑΘΕ και είδε πως στο σημείο αυτό ανακόπτεται η φυσική ροή του Σπερχειού με αποτέλεσμα να προκαλούνται πλημμυρικά φαινόμενα.

Οι κάτοικοι του χωριού εξέφρασαν, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, την αγωνία τους για το ότι «δεν έχουν ακόμα, ένα χρόνο μετά την καταστροφική πλημμύρα, πραγματοποιηθεί τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο και να ζουν με το φόβο μιας νέας καταστροφής». Ανέφεραν ότι οι παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα κάτω από την πίεση των κατοίκων και μπροστά στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει, «δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση» και κατήγγειλαν την «αδιαφορία των αρμοδίων, όπως και τη μη αποζημίωσή τους στο ύψος των ζημιών που υπέστησαν».

Στη σύσκεψη αναδείχτηκε και το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής που μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα και την καταστροφή που υπέστησαν «έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν το τεράστιο κόστος παραγωγής που τους πετάει έξω απ’ τα χωράφια τους».

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και εκπρόσωπος των φοιτητών της Λαμίας καταγγέλλοντας με τη σειρά του «την κατάσταση του Πανεπιστημίου, όπου πρόσφατα φοιτητές αναγκάστηκαν να δώσουν εξεταστική υπό το φως φακών, αφού διακόπηκε το ρεύμα την ώρα που έγραφαν, ενώ άλλες φορές οι αίθουσες πλημμυρίζουν».

Οι συμμετέχοντες που πήραν το λόγο ευχαρίστησαν το ΚΚΕ «για τη διαρκή συμπαράστασή του στον αγώνα τους», ενώ τόνισαν τη σημασία «ο αγώνας αυτός να συνεχιστεί, να διευρυνθεί για την άσκηση της μέγιστης δυνατής πίεσης στην κατεύθυνση ικανοποίησης των αιτημάτων τους».

Παίρνοντας τον λόγο ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «η κοιλάδα του Σπερχειού είναι ανοχύρωτη», σημειώνοντας ότι «όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για το έγκλημα».

Είπε ότι τα έργα που έγιναν και τα οποία αφορούν στον ποταμό Σπερχειό είναι ελάχιστα, ενώ «τα μεγάλα έργα που έγιναν επιπλέον στην περιοχή, όπως η Ε65 και η νέα σιδηροδρομική γραμμή δεν πήραν υπόψη όλη αυτή την κατάσταση, δεν συνοδεύτηκαν από απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα». «Όλη αυτή η κατάσταση και οι ευθύνες έχουν τη βάση τους στην προσπάθεια εξασφάλισης της μέγιστης κερδοφορίας των κατασκευαστικών εταιριών και γι’ αυτό δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη για να κάνουν τα απαραίτητα ολοκληρωμένα αντιπλημμυρικά έργα προστασίας» συμπλήρωσε.

Χαρακτήρισε δικαιολογημένη την αγανάκτηση των κατοίκων και επισήμανε ότι το ΚΚΕ μιλά «για έναν σχεδιασμό απαραίτητο που πρέπει να γίνει εδώ και τώρα, που να περιλαμβάνει όλο το σύνολο των πιθανών κινδύνων, να ενσωματώνει όλα τα δεδομένα της σύγχρονης εποχής, να βλέπει την υπάρχουσα κάθε φορά κατάσταση, και να εξασφαλίζει τα αναγκαία μέσα, τις απαραίτητες υποδομές, με προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων κλπ».

Ο Δ. Κουτσούμπας επεσήμανε πως «το ότι δεν γίνονται αυτά έχει να κάνει με την ίδια τη φυσιογνωμία αυτού του κράτους, του αστικού, με την πολιτική των κυβερνήσεων που έχουν ως στόχο μόνο την κερδοφορία κάποιων ομίλων χρησιμοποιώντας αυτό το απαράδεκτο κριτήριο του κόστους – οφέλους».

«Όσο και να εκσυγχρονιστεί αυτό το κράτος που λένε διάφοροι πρωθυπουργοί και υπουργοί, νυν και πρώην, ο αντιδραστικός προσανατολισμός του δεν αλλάζει» είπε, προσθέτοντας ότι «οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ιδίως όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές για το ποιος φταίει για τις καταστροφές που βιώνει ο λαός, όπως και για τα αίτιά τους, τελικά φαίνεται ότι γίνονται για να συγκαλύψει ο καθένας τις δικές του ευθύνες και τη σύμπλευσή τους στην εφαρμογή μιας πολιτικής που με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ κατατάσσει τα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά, αντιπυρικά, αντισεισμικά έργα στα μη επιλέξιμα έργα, γιατί δεν αφήνουν κέρδος στους ομίλους».

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε επίσης στις απολύτως αναγκαίες άμεσες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για τον Σπερχειό και είναι οι εξής:

1. Τεχνικές παρεμβάσεις και τακτικός καθαρισμός σε όλο το μήκος του ποταμού.

2. Ειδική ενίσχυση αναχωμάτων των ευαίσθητων περιοχών γύρω απ’ τις όχθες του ποταμού.

3. Έργα ορεινής υδρονομίας, καθαρισμός ποταμών, χειμάρρων, ρεμάτων από ψηλά μέχρι κάτω. Μελέτη για συγκέντρωση και διαχείριση των νερών σε ταμιευτήρες που θα χρησιμοποιηθούν και για την άρδευση μειώνοντας το κόστος της αγροτικής παραγωγής.

4. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα δασοπροστασίας στις γύρω ορεινές περιοχές και στις παρόχθιες περιοχές του ποταμού. Ειδική μέριμνα για τα πλατανοδάση που έχουν εγκαταλειφθεί ιδιαίτερα τώρα με την ασθένεια που τα έχει πλήξει και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να καταστραφούν χιλιάδες πλατάνια αφήνοντας απροστάτευτο μεγάλο τμήμα της όχθης του Σπερχειού.

5. Συμπλήρωση των παρεμβάσεων που έχουν γίνει στις εκβολές του Σπερχειού (μεριστής, γερμανική τάφρος κ.α.), ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες συνθήκες.

6. Επανεξέταση της προβλεπόμενης αντιπλημμυρικής προστασίας μετά την κατασκευή του Ε65 και της νέας σιδηροδρομικής γραμμής που αποδείχτηκε και ελλιπής και επικίνδυνη με ευθύνη αυτών που ασχολήθηκαν με τις μελέτες.

7. Να διακοπεί αμέσως η κατασκευή εισόδου και εξόδου στον Ε65 στην περιοχή του χωριού Κόμμα και να αντιμετωπιστούν ολοκληρωμένα με συγκεκριμένα έργα τα πλημμυρικά φαινόμενα που δημιουργούνται. Να δοθούν όλες οι απαραίτητες τεχνικές λύσεις που χρειάζονται και λύνουν πραγματικά το πρόβλημα.

8. Είναι απαράδεκτο το πως προσδιορίστηκαν, ελέγχθηκαν και πραγματοποιήθηκαν οι αποζημιώσεις των πληγέντων. Ήταν προσχηματικές και αναντίστοιχες της πραγματικότητας, ζητάμε ικανοποίηση των πληγέντων με βάση τα αιτήματά τους στο 100% των ζημιών.

9. Το αίτημα που έχουν βάλει οι φοιτητές, να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με τα μαθήματα που έγιναν σε άσχημες συνθήκες, να ικανοποιηθεί και όσα παιδιά θέλουν να τα ξαναδώσουν. Να παρθούν μέτρα για να μην πλημμυρίζει το κτίριο, η περιοχή κάτι που συνδυάζεται και με τα υπόλοιπα μέτρα που αναφέρθηκαν.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα βρίσκεται μπροστά στον αγώνα αυτό, ενώ τόνισε τη σημασία της λαϊκής κινητοποίησης ώστε το ζήτημα να βρεί το δρόμο της λύσης.

Ο Δ. Κουτσούμπας κατέληξε στην παρέμβασή του «με το επίκαιρο σύνθημα, μόνο ο λαός θα σώσει το λαό στο δρόμο ριζικών αλλαγών, ριζικών ανατροπών σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, με την ενίσχυσή του, ως δύναμης που σταθερά και με ειλικρίνεια παλεύει για όλα τα ζητήματα που απασχολούν το λαό μας, το λαό της Λαμίας, της περιοχής εδώ».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος