Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τίμησε τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης» Μανώλη Γλέζο (video)

Array

Τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης», όπως τον αποκάλεσε ο Charles De Gaulle, Μανώλη Γλέζο, τίμησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, το όνομα του μεγάλου αριστερού αγωνιστή θα κοσμεί αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Προειδοποιώ όμως όλους όσους ονειρεύονται να διώξουν την Ελλάδα από την Ευρώπη, ότι ματαιοπονούν. Η Ευρώπη λεκτικά, μορφολογικά, εννοιολογικά, ουσιαστικά είναι γέννημα της Ελλάδας. Δεν σας την χαρίζομε την Ευρώπη», είχε δηλώσει ο πρώην Ευρωβουλευτής Μανώλης Γλέζος και η δήλωσή του αυτή προβλήθηκε σε βίντεο στην αίθουσα.

Την εμβληματική, στον Ευρωπαϊκό δημοκρατικό χώρο, προσωπικότητα του Μανώλη Γλέζου τιμά το Ευρωκοινοβούλιο 100 χρόνια από την γέννησή του Έλληνα αγωνιστή δίνοντας το όνομα του σε αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου.

«Αντιπροσωπεύει μία γενιά που ουδέποτε παραδόθηκε και ποτέ δεν υποδουλώθηκε στον πολιτικό φανατισμό. Ποτέ δεν παρέδωσε ούτε σπιθαμή από την αντίσταση του λαού του», σχολίασε η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Πολιτικοί αρχηγοί από την Ελλάδα και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων απέδωσαν την τιμή που αρμόζει στον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης», όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο στρατηγός Σαρλ Ντε Γκωλ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τίμησε τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης» Μανώλη Γλέζο (video)
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/THOMAS ZIKOS

«Η τιμή στον Μανώλη Γλέζο θα έλεγα ότι είναι σήμερα για όλους εμάς εδώ, ένα καθήκον ταυτόσημο με το καθήκον για την υπεράσπιση των αξιών μας. Των κοινών προοδευτικών ευρωπαϊκών αξιών. Της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης επεσήμανε πως: «Σε μια εποχή όπου η ακροδεξιά ενισχύεται απειλητικά και αυταρχικοί ηγέτες ποδοπατούν το διεθνές δίκαιο, την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα του ανθρώπου, η πολιτική παρακαταθήκη του Γλέζου αποτελεί πυξίδα».

«Πρόσωπο σύμβολο. Φωτεινός μύθος της Αντίστασης», δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

«Η ζωή και δράση του συνδέθηκε με την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και τους αγώνες του λαού μας. Θα τον θυμόμαστε πάντα ως σύμβολο του αγώνα ενάντια στο φασισμό – ναζισμό, για τη λευτεριά και την ειρήνη, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης.

Το όνομα του Μανώλη Γλέζου θα κοσμεί στο εξής την αίθουσα 1G2 του κεντρικού κτιρίου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με ομόφωνη απόφαση του προεδρείου του.

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος