Το εκλογικό αποτέλεσμα στα ξένα ειδησεογραφικά μέσα (video)

Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι πρώτο θέμα σε πολλά ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα, πρακτορεία, καθώς και στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων.

Το BBC αναφέρει οτι οι κεντροδεξιοί ανέκτησαν τη δύναμή τους στην Ελλάδα. Στην κυβερνητική αλλαγή εστιάζουν πολυάριθμα δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ. Διάχυτο είναι το ερώτημα, εάν ο νέος πρωθυπουργός θα καταφέρει να υλοποιήσει τις φιλόδοξες προεκλογικές υποσχέσεις του.

Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας έρχεται τέσσερα χρόνια αφού το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα ανήλθε αιφνιδιαστικά στην εξουσία υποσχόμενο να τερματίσει τη λιτότητα, σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο.

Όμως οι ψηφοφόροι φάνηκαν να γυρνούν την πλάτη τους στον ΣΥΡΙΖΑ αφού υιοθέτησε σκληρά δημοσιονομικά μέτρα με αντάλλαγμα τη διεθνή διάσωση της Ελλάδας, συνεχίζει το BBC.

«Σαρωτική νίκη για το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας», σημειώνει από την πλευρά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

«Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε την ήττα του καθώς η συντηρητική Νέα Δημοκρατία φαίνεται να κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο», σχολιάζει η Independent.

Ο Αλέξης Τσίπρας, το πρώην τρομερό παιδί της ευρωπαϊκής πολιτικής, πρέπει πλέον να επινοήσει εκ νέου τον εαυτό του μετά την ήττα του στις εκλογές, γράφει η Wall Street Journal.

«Το αν ο 44χρονος αριστερός επιστρέψει στις λαϊκιστικές του ρίζες ή αν θα κινηθεί πιο κοντά στην παραδοσιακή κεντροαριστερά θα προσφέρει μια ένδειξη για τον τρόπο που θα εξελιχθεί η ευρύτερη τάση της αντισυστημικής πολιτικής στην Ευρώπη» γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

«Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας σηματοδοτεί το τέλος του αριστερού λαϊκισμού», επισημαίνει το CNN.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ένας πρώην ένθερμος αριστερός, υπέστη συντριπτική ήττα», σχολιάζουν οι New York Times. Η αναγέννηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αντίθετη με την τάση που θέλει του Ευρωπαίους συντηρητικούς και τα κεντροδεξιά κόμματα να δυσκολεύονται να κερδίσουν τις εκλογές ή να σχηματίσουν κυβερνήσεις, εκτιμούν οι New York Times.

Ο ιστότοπος Politico.eu επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών επιφέρει δεύτερο πλήγμα στην άκρα αριστερά του Αλέξη Τσίπρα μετά τις ευρωεκλογές.

Εξάλλου, όπως επισημαίνει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος, αυτή είναι η πρώτη φορά σε διάστημα 10 ετών που ένα κόμμα έχει κερδίσει αρκετές έδρες ώστε να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Όλοι εστιάζουν στις υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα μειώσει τη φορολογία και  θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.

Το Bloomberg αναφέρει ότι,οι επενδυτές περιμένουν από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, 51 ετών, να δείξει ότι είναι αντάξιος της φήμης του πολιτικού που είναι φίλα προσκείμενος προς το επιχειρείν. Ο πτυχιούχος του Χάρβαρντ (…) καλείται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του, να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως τα δημοσιονομικά, τα κόκκινα δάνεια και η γραφειοκρατία, ενώ θα εργάζεται εντός των αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών που έχουν ορίσει οι πιστωτές», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ρεπορτάζ του για το εκλογικό αποτέλεσμα το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Το πρακτορείο αναγνωρίζει οτι κληρονόμησε μια οικονομία που συνέρχεται κι ένα χρηματιστήριο που ανεβαίνει, η ανάκαμψη αυτή άρχισε από πολύ χαμηλές βάσεις. Ο κ. Μητσοτάκης καλείται να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να προσελκύσει τις επενδύσεις που χρειάζεται απελπιστικά και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας καθώς η χώρα βγαίνει από μια κρίση που έπληξε το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού.

Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro σημειώνει πως ο κ. Μητσοτάκης θα γίνει «ο πρώτος πρωθυπουργός μετά την κρίση, σε μια χώρα που δυσκολεύεται να ανακάμψει έπειτα από τρία συναπτά προγράμματα λιτότητας», σημειώνει εξάλλου η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, κατά την οποία «μολονότι το περιβάλλον του νέου πρωθυπουργού εκτιμά ότι θα χρειαστούν εκατό ημέρες για να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα των εξαγγελιών του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει ότι πρέπει να κινηθεί με ταχύτητα».

Με τίτλο «Εκλογές στην Ελλάδα: με απόλυτη πλειοψηφία, ο υποψήφιος της δεξιάς Μητσοτάκης κερδίζει το στοίχημά του, η εφημερίδα Le Monde αναφέρει ότι ο ηγέτης του συντηρητικού κόμματος Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να κυβερνήσει με ελεύθερα τα χέρια.

«Χαστούκι για τον Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος στην ηλεκτρονική έκδοση του Nouvel Observateur. Στο ρεπορτάζ επιχειρείται να δοθεί μία εξήγηση για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποδίδεται «στην στροφή των 180 μοιρών που αναγκάσθηκε να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας το 2015, «αναγκαζόμενος να δεχθεί ένα πακέτο διάσωσης που συνοδευόταν από βαριά μέτρα για να αποτραπεί η έξοδος από την ευρωζώνη, πράγμα που οι ψηφοφόροι δεν του συγχώρεσαν».

«Ηττα του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα γυρίζει την σελίδα Τσίπρας» είναι ο τίτλος της Liberation που θεωρεί ότι το κόμμα της αριστεράς απογοήτευσε εκείνους που ήλπιζαν ότι θα είναι προστατευμένοι από την λιτότητα.

«Από αυτόν τον άνθρωπο περιμένουν οι Έλληνες ένα θαύμα», είναι ο τίτλος ανάλυσης της εφημερίδας Welt, η οποία επισημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κέρδισε τις εκλογές στην Ελλάδα, πιθανόν διότι δεν έδωσε ψεύτικες υποσχέσεις στους πολίτες». Το πρόβλημα, σύμφωνα με την αρθρογράφο, είναι ότι οι Έλληνες περιμένουν παρόλα αυτά ένα θαύμα και σε αυτό ο κ. Μητσοτάκης εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο ζήτημα των δημοσιονομικών δεσμεύσεων για τα επόμενα χρόνια στέκεται αναπόφευκτα στο ρεπορτάζ της και η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να «επιτυγχάνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%. Αυτό δεν είναι εφικτό χωρίς υψηλούς δείκτες ανάπτυξης, οι οποίοι όμως προσκρούουν στην υψηλή φορολογία. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο. Εάν οι δανειστές δεν αφήσουν στην Αθήνα περιθώριο ελιγμών και η νέα κυβέρνηση θα απογοητεύσει τις προσδοκίες για μια αισθητή ανάκαμψη».

Ο ανταποκριτής του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) στην Αθήνα επισημαίνει ότι η ΝΔ είναι «ένα μετριοπαθές σχήμα, κάτι αντίστοιχο με τους Γερμανούς χριστιανοδημοκράτες. Δεν πρόκειται για ακραίους συντηρητικούς, όπως εκείνοι που βλέπουμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε κρίση».

Το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση και να προωθήσει μεταρρυθμίσεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Και τότε θα επιχειρήσει να επαναδιαπραγματευθεί με την ΕΕ τους δημοσιονομικούς στόχους, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερο περιθώριο χειρισμών».

H οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρει: «Αν και ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να θεωρηθεί εκπρόσωπος των παλαιών ελίτ που κατέστρεψαν την Ελλάδα με τον νεποτισμό τους, πολλοί βλέπουν στο πρόσωπό του έναν ανανεωτή, ο οποίος θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή σε μία ταλαιπωρημένη χώρα». Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης «ο Μητσοτάκης θέλει να φέρει στη Βουλή το πρώτο του μεταρρυθμιστικό πακέτο. Το εκτενές νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στο συρτάρι. Προβλέπει μεταξύ άλλων μία μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση. Με μία διοίκηση πιο κοντά στον πολίτη και με απλοποιημένες διαδικασίες αδειοδότησης ο Μητσοτάκης θέλει να θέσει τις βάσεις για μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη».

«Στην Ελλάδα μία παλαιά δυναστεία επιστρέφει στην εξουσία» επιγράφεται ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Focus.

Αναφερόμενη στον Αλέξη Τσίπρα εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten ασκεί κριτική  ότι επιχείρησε να δελεάσει τους ψηφοφόρους με αδέξια προεκλογικά δώρα της τελευταίας στιγμής, μοίρασε επιδόματα και υποσχέθηκε αυξήσεις στις συντάξεις. Αλλά ακόμα και στην Ελλάδα παρήλθαν οι εποχές που είχαν αποτέλεσμα κάτι τέτοιες ελεημοσύνες.

Ο απολογισμός της ελβετικής εφημερίδας Neue Zuercher Zeitung έχει τίτλο «Αλέξης Τσίπρας: ο επαναστάτης που έγινε πραγματιστής» και προχωρά στην εκτίμηση οτι μετά την εκλογική ήττα είναι «μάλλον απίθανο να βυθιστεί στην αφάνεια ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα κόμματα διαμαρτυρίας. Επιστρέφοντας στις ριζοσπαστικές ρίζες του το κόμμα δεν έχει παρά ελάχιστα να κερδίσει. Μάλλον θα συνεχίσει να σταθεροποιεί τη θέση του ως ηγετική δύναμη αριστερά του Κέντρου, ώστε να κληρονομήσει οριστικά το άλλοτε κραταιό, σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ».

Οι Έλληνες ψηφοφόροι έδειξαν ηχηρά την πόρτα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στο κόμμα του, τον ΣΥΡΙΖΑ, και άνοιξαν τον δρόμο για τον συντηρητικό αντίπαλό του Κυριάκο Μητσοτάκη στις πρώτες βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται από τότε που η χώρα εξήλθε από την οικονομική κρίση, αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA.

Για ξεκάθαρη νίκη της Νέας Δημοκρατίας που οδηγεί την Ελλάδα σε αλλαγή σελίδας κάνει λόγο η «Deutsche Welle». Παράλληλα δίνει έμφαση και στην είσοδο του ΜέΡΑ25 στη Βουλή, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα κόμμα κατά της λιτότητας, που ίδρυσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Οι αυστριακές εφημερίδες στις σημερινές έντυπες εκδόσεις τους δίνουν ιδιαίτερα μεγάλη έκταση, τόσο πρωτοσέλιδα όσο και στις εσωτερικές σελίδες τους, στην «ξεκάθαρη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και του κόμματός του».

«Οι Συντηρητικοί πετυχαίνουν απόλυτη πλειοψηφία» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος που καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη την πρώτη σελίδα στην εφημερίδα Die Presse, που έχει υπότιτλο: «Ελλάδα: Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη πέτυχε μία θριαμβευτική επιστροφή στην εξουσία».

Αξιοπαρατήρητη χαρακτηρίζεται στο δημοσίευμα «η ήττα του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή, που δεν πέτυχε την επανείσοδο στη Βουλή, ενώ σε αυτή θα συμμετάσχει η ανταγωνίστρια του στο ακροδεξιό χώρο, η Ελληνική Λύση». Το κόμμα ΜέΡΑ25 του πρώην υπουργού Οικονομικών του Αλέξη Τσίπρα, Γιάνη Βαρουφάκη εξασφάλισε την είσοδό του στη Βουλή, στην οποία θα συνεχίσει να βρίσκεται το ΚΚΕ, αναφέρει η εφημερίδα.

Η Die Presse επισημαίνει πως μετά τη μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε πρόωρες εκλογές στην αρχή του καλοκαιριού για να μην προκαλέσει ζημία στην οικονομία και στη χώρα με έναν παρατεταμένο προεκλογικό αγώνα.

«Νίκη των Συντηρητικών στην Ελλάδα», γράφει πρωτοσέλιδα η εφημερίδα Kurier, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως η συντηρητική Νέα Δημοκρατία αναδείχθηκε νικητής των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, τις οποίες έχασε το από το 2015 κυβερνών αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, με κύρια αιτία της ήττας του να θεωρείται η απογοήτευση για τη μη εκπλήρωση πολλών υποσχέσεων του, καθώς, μπορεί μεν να αύξησε τις κοινωνικές παροχές, ωστόσο δεν άγγιξε τις φορολογικές απαλλαγές και τα προνόμια των ισχυρών μεγαλοεπιχειρηματιών, ενώ και η ανεργία παραμένει υψηλή.

Για «ξεκάθαρη νίκη των Συντηρητικών» κάνει λόγο σε πρωτοσέλιδη αναφορά της στο αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών η εφημερίδα Der Standard, αναφέροντας πως η Νέα Δημοκρατία θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, έχοντας λάβει ως πρώτο κόμμα και τις προβλεπόμενες 50 επιπλέον έδρες, ενώ σε εκτενές δημοσίευμα στις εσωτερικές σελίδες της η εφημερίδα επισημαίνει πως η επόμενη συντηρητική κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε παλιές προκλήσεις.

Σε σύντομο δημοσίευμά της, η μεγαλύτερης κυκλοφορίας Kronen Zeitung τονίζει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο νέος ισχυρός άνδρας στην Ελλάδα και ως ηγέτης των Συντηρητικών είναι ο πέμπτος γόνος μίας πολιτικής δυναστείας, και ως αντιπολίτευση οι Συντηρητικοί υποσχέθηκαν «τον ουρανό με τ΄ άστρα». Στις βουλευτικές εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας τιμωρήθηκε γιατί ακολούθησε το πακέτο λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που είχαν επιβάλει στην Ελλάδα οι χώρες του ευρώ, σημειώνει η εφημερίδα.

«Ελληνικές εκλογές-Ανατράπηκε ο Τσίπρας», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα Oesterreich, στο οποίο αναφέρονται τα αποτελέσματα των εκλογών και επισημαίνεται ότι με τις επιπλέον 50 έδρες που λαμβάνει το πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία αποσπά την απόλυτη πλειοψηφία.

Η εφημερίδα τονίζει πως ο 55χρονος Κυριάκος Μητσοτάκης, γιος του τέως πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και απόφοιτος του Χάρβαρντ, υποσχέθηκε οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ένα τέλος του πελατειακού κράτους.

Όπως αναφέρει η Oesterreich, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση το 2015 διαχειριζόμενος από τότε τη βαριά δημοσιονομική κρίση της χώρας και παρά τη δημοσιονομική μιζέρια και το χρέος που βύθισαν την ευρωζώνη στη μεγαλύτερη κρίση από την ύπαρξη της, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μπόρεσε να κρατηθεί στην κυβέρνηση τέσσερα χρόνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τιμωρήθηκε από τους ψηφοφόρους ήδη κατά τις ευρωεκλογές τέλη Μαΐου και ο Τσίπρας προκήρυξε διεξαγωγή πρόωρων εκλογών που κανονικά θα ήταν τον Οκτώβριο, σημειώνει η εφημερίδα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησε και προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο ιταλικός Τύπος τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας σχεδόν όλες στην ηχηρή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, που θέτει τέλος στην 4χρονη περίοδο μίας αριστερής διακυβέρνησης στη χώρα.

«Εκλογές στην Ελλάδα: κέρδισε ο Μητσοτάκης. Ήττα του Τσίπρα που αψηφούσε τη λιτότητα και συγκρούσθηκε με την Ευρώπη», τιτλοφορεί την ανταπόκρισή της από την Αθήνα η μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδα στην Ιταλία Corriere della Sera

Σε υψηλή θέση στις πρώτες τους σελίδες προβάλλουν οι ισπανικές εφημερίδες και ενημερωτικοί ιστότοποι την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας . Η νίκη αυτή αποτέλεσε την επιστροφή της ελληνικής πολιτικής ζωής στα παραδοσιακά σχήματα, βάζοντας τέλος σε μία παρένθεση διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της εναλλακτικής αριστεράς, σημειώνουν. Επίσης, οι ισπανικές εφημερίδες στέκονται όλες στην «έξωση» από την ελληνική Βουλή του ακροδεξιού κόμματος τα Χρυσής Αυγής και στην είσοδο των δύο νέων κομμάτων, της Ελληνικής Λύσης και της ΜεΡΑΣ25.

«Ηχηρή νίκη του συντηρητικού Μητσοτάκη στις ελληνικές εκλογές», τιτλοφορεί το σχετικό άρθρο της η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας El Pais, η οποία φιλοξενεί ένα μεγάλο αφιέρωμα, με πολλά άρθρα κι απόψεις, για τις χθεσινές εκλογές. Όπως τονίζει στο ίδιο δημοσίευμα «τέλος ενός κύκλου στην Ελλάδα.

Στις προεκλογικές δεσμεύσεις του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδα για εξάλειψη των εμποδίων για τις επιχειρήσεις, αλλά και για την είσοδο της χώρας σε μια νέα εποχή αναφέρεται δημοσίευμα του

Στις προεκλογικές δεσμεύσεις του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδα για εξάλειψη των εμποδίων για τις επιχειρήσεις, αλλά και για την είσοδο της χώρας σε μια νέα εποχή αναφέρεται δημοσίευμα του Euractiv. Κάνοντας ένα αναλυτικό προφίλ για τον νέο πρωθυπουργό, o συντάκτης σημειώνει επίσης ότι οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι το φιλο-επιχειρηματικό του προφίλ και οι υποσχέσεις για μειώσεις φορολογίας θα γίνουν εις βάρος των κοινωνικών επιδομάτων που λαμβάνουν οι οικογένειες που επλήγησαν από την κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος