Το δρόμο της διπλωματίας επιλέγει η Αθήνα – Νέο παραλήρημα του Ερντογάν

Array

Στο εθνικιστικό ύφος επένδυσε γι’ ακόμη μια φορά ο Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την επέτειο των 99 ετών από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας. Ο Τούρκος πρόεδρος εμφάνισε και πάλι την Ελλάδα ως εχθρό της Τουρκίας, η οποία δρα καθ’ υπόδειξη της Δύσης, ενώ δεν παρέλειψε να θυμηθεί τα «σύνορα της καρδιάς του». Και απειλεί ότι ακολουθούν κι’ άλλα μετά τη δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας: «Όταν άρχισαν να εκτοξεύονται οι πύραυλοι μας Typhoon, μπήκε αμέσως στην ατζέντα των ελληνικών εφημερίδων και τηλεοράσεων. Και που είστε ακόμα. Ακολουθούν περισσότερα μετά από αυτό.

Η Αθήνα αρνείται ν’ ακολουθήσει την οδό των προκλήσεων και την ρητορική διολίσθηση στην οποία προχωρά η Άγκυρα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέφερε στη Real News: «Η κυβέρνηση παίρνει πρωτοβουλίες, αναπτύσσει σχέσεις με παραδοσιακούς και νέους εταίρους, δεν αντιδρά απλώς στην τουρκική πολιτική. Παράλληλα η Ελλάδα θωρακίζεται απέναντι σε αυτή την απειλή. Νταηλίκια και απειλές δεν μας φοβίζουν».

Ο υπουργός Εξωτερικών μάλιστα σημειώνει ότι το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια δεν πρέπει να υποβιβαστεί σε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην εφημερίδα “Τα Νέα”, είπε πως: «Η χώρα μας πρέπει να επιδιώξει την άσκηση πίεσης προς την Τουρκία, προκειμένου να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με εμάς και τις άλλες όμορες χώρες της στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο του δίκαιου της θάλασσας. Αναγκαίος όρος για μια παρόμοια διαπραγμάτευση θα πρέπει να είναι η συμμετοχή σε αυτήν της Κύπρου».

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις διεθνείς επαφές στο διπλωματικό μέτωπο για την περαιτέρω ενίσχυση των συμμαχιών της χώρας.

Τη Δευτέρα (31/10) μεταβαίνει στη Λιθουανία και την Τρίτη (1/11) στην Εσθονία, δύο χώρες της Βαλτικής που τάσσονται ανοικτά υπέρ της Ουκρανίας, έχοντας καταδικάσει από την πρώτη στιγμή τη ρωσική εισβολή και τον ωμό εκβιασμό που επιχειρεί η Μόσχα στη Δύση.

Την Πέμπτη (3/11), ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη γερμανική πρωτεύουσα προκειμένου να μετάσχει στη «Διαδικασία του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια, μία μόλις εβδομάδα μετά την επίσκεψη Σολτς στην Αθήνα και το νέο κεφάλαιο που σηματοδοτεί για τις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Στη Μεσόγειο, την Βαλτική, στη Βόρειο Θάλασσα οι ένοπλες δυνάμεις μετείχαν σε Νατοϊκή άσκηση, ενώ τις επόμενες ημέρες η Πολεμική Αεροπορία γιορτάζει, με κορυφαία εκδήλωση την αεροπορική επίδειξη στον Φλοίσβο.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

Πηγή: EΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος