Τις προκλήσεις της Άγκυρας έθεσε Ν.Δένδιας στο συμβούλιο ΥπΕξ της ΕΕ- Τη “γαλάζια πατρίδα” θυμήθηκε ο Ακάρ (video)

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσι Ακάρ  με αφορμή την αυριανή εθνική γιορτή της Τουρκίας για την  νίκη των δυνάμεων του Κεμάλ στην Μικρά Ασία εναντίον των ελληνικών δυνάμεων που οδήγησε στην Μικρασιατική καταστροφή, θυμήθηκε και πάλι την «Γαλάζια πατρίδα» λέγοντας ότι ο τουρκικός στρατός προστατεύει τα 780.000  τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών και τα 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Γαλάζιας πατρίδας, περιγραφή που αποτυπώνει την πιο ακραία διεκδίκηση της Τουρκίας στην  ανατολική Μεσόγειο εις βάρος και της Ελλάδας και της Κύπρου.

Πριν από λίγο το Oruc Reis έδεσε στο αγκυροβόλιο της Αττάλειας, ενώ φθάνουν στο λιμάνι και τα δυο σκάφη που το συνοδεύουν στις έρευνές που πραγματοποιεί. Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί NAVTEX για το σημείο στο οποίο θα κατευθυνθεί για έρευνες το τουρκικό σκάφος.

Σήμερα όμως μια ακόμη σοβαρή πρόκληση ήρθε από τουρκοκυπριακής πλευράς με στόχο την περίκλειστή πόλη των Βρασιών. Στην προσπάθεια της τουρκικής πλευράς προκαλέσει τετελεσμένα, όπως νομίζει, ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό ο Κουντρεπ Οζερσάι ο λεγόμενος ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους εισέβαλλε και πάλι στην έρημη από το 1974 πόλη συνοδεία Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων. Το κατοχικό καθεστώς απειλεί ότι θα επιχειρήσει μονομερή και κατά παράβαση των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ  τον εποικισμό  της υπό τουρκοκυπριακή Διοίκηση.

Στο Ελσίνκι πραγματοποιήθηκε σήμερα άτυπο συμβούλιο υπουργών εξωτερικών και άμυνας όπου συμμετείχαν οι κ.κ. Δένδιας και Παναγιωτόπουλος, και τέθηκε και η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα της εναντίον της Κύπρου. Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Γερμανίας  και της Βουλγαρίας άλλα και τον ΥΠΕΞ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας  Ν. Δημητρόφ, στον οποίο όπως είπε ο Έλληνας υπουργός συζήτησαν πτυχές εφαρμογής  της Συμφωνίας των Πρεσπών, να θυμίσω ότι   απομένουν ακόμη υποχρεώσεις της άλλης πλευράς που πρέπει να υλοποιηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα.

«…Με τον κ. Ντιμιτρόφ είχαμε την πρώτη μας συνάντηση κατά την οποία συζητήσαμε για τις πτυχές εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών. Κατέστησα απολύτως σαφές στον κ. Ντιμιτρώφ ότι η Ελλάδα θα επιμείνει στην αυστηρή εφαρμογή της συμφωνίας.
Με την κ. Ζαχαρίεβα συμφωνήσαμε να συναντηθούμε στη Σόφια στις 10 Σεπτεμβρίου. Τέλος, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους ομολόγους μου για την τουρκική προκλητικότητα και τα προβλήματα που η Τουρκία δημιουργεί στο Αιγαίο καθώς και για την επιθετικότητά της εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορταζ Ν. Μελέτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος