Τις διεθνείς συμμαχίες της ενισχύει η Αθήνα (video)

Επιμένει στην προκλητική ρητορική η Τουρκία με τον Τσαβούσογλου να κατηγορεί για άλλη μια φορά Ελλάδα και Κύπρο για ενέργειες κατά της γείτονος. Την ίδια ώρα, η Αθήνα ενισχύει τις διεθνείς συμμαχίες της, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα αποτρεπτικής ισχύος, πάντα μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Η Ελλάδα είναι ο ισχυρός στρατηγικός εταίρος που επιθυμούσαν να έχουν οι ΗΠΑ στην περιοχή, τόνισε από το βήμα του 6ου Thessaloniki Summit,ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ, λέγοντας: «Η στρατηγική συμμαχία των ΗΠΑ και της Ελλάδας δεν αποτελεί απειλή προς την Τουρκία, αλλά έχει να κάνει με την ανάπτυξη του ρόλου της Ελλάδας και την ενδυνάμωσή της στην Ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Και αυτό είναι κάτι καλό και για την Ελλάδα και για τις Ην. Πολιτείες και για την Συμμαχία μας».

Άλλωστε και η Αθήνα διαμηνύει ότι οι συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν στρέφονται κατά της Τουρκίας αλλά ενισχύουν την αποτρεπτική της ισχύ.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θέλω να θυμίσω ότι μέσα σε δύο χρόνια και κάτι η χώρα έχει υπογράψει αυτές τις δύο συμφωνίες. Έχει υπογράψει δύο Συμφωνίες Oριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών με την Ιταλία και με την Αίγυπτο, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η προσήλωση μας στο Διεθνές Δίκαιο δεν είναι κενό γράμμα».

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου επιμένει να κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο για ενέργειες σε βάρος της Τουρκίας, λέγοντας πως: «Στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο (η Τουρκία) υπερασπίστηκε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της και των Τουρκοκυπρίων βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Απαντήσαμε και απαντάμε στα βήματα του διδύμου Ελλάδας-Ελληνοκυπρίων εναντίον μας, χωρίς δισταγμό… Από την άλλη, η έκκλησή μας για διάλογο ισχύει πάντα. Η πρόταση του Πρόεδρου μας για μια διευρυμένη διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο είναι στο τραπέζι. Έχουμε ξαναρχίσει τις διαβουλεύσεις με την πεποίθηση ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα μεταξύ ημών και της Ελλάδας μέσω εποικοδομητικού διαλόγου».

Ο Ν. Δένδιας μεταβαίνει στην Ρουάντα όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας, Πωλ Καγκάμε, καθώς και τον υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας, Βίνσεντ Μπιρούτα. Ο Νίκος Δένδιας θα παραδώσει ποσότητα 330. 000 εμβολίων κατά του COVID-19. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη δωρίσει 200.000 εμβόλια τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος