Σαφές μήνυμα της Αθήνας κατά της τουρκικής προκλητικότητας – Συνάντηση ΠτΔ με τον Ν. Δένδια

Η Ελλάδα είναι απολύτως αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή της με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος την ενημερωσε αναλυτικά για τις Συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα μας με την Ιταλία και την Αίγυπτο, για την αμυντική Συμφωνία με τις ΗΠΑ, καθώς και για την έκνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε την πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για τις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας ενόψει της σύγκλησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Είχαμε όμως σημαντικές συμφωνίες το τελευταίο διάστημα, είπε ο κ. Δένδιας και αναφέρθηκε στην υπογραφή των συμφωνιών που όπως είπε αναδεικνύουν το ρόλο μας σαν παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. Δεν ξέρω άλλη χώρα που να έχει να κάνει τρεις συμφωνίες σε ένα χρόνο, αλλά προς ανατολάς έχουμε την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, η οποία προσεγγίζει πλέον σημεία παραλογισμού, την ώρα που η Ελλάδα εκπέμπει παντού λογική, σοβαρότητα και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Είναι κρίμα που έχουμε έναν γείτονα δεν προσλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο την πραγματικότητα, είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η τουρκική ηγεσία παραγνωρίζοντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας δυναμιτίζει την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο με συνεχείς προκλήσεις και ένα κύμα εμπρηστικών δηλώσεων, είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

“Η Ελλάδα σαφώς επιδιώκει το διάλογο αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με συνθήκες απειλών και προκλήσεων. Και η πλευρά που έχει προκαλέσει την κλιμάκωση πρέπει να οδηγήσει και στην αποκλιμάκωση, πρόσθεσε. Η κυβέρνηση με τις σημαντικές διπλωματικές πρωτοβουλίες και τη στάση έχει προκαλέσει κύμα συμπαράστασης και κατανόησης των ελληνικών θέσεων και αποδοκιμασίας των τουρκικών προκλήσεων. Είναι καιρός η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα με τους συμμάχους της και πάντοτε με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα. Είναι απολύτως αναγκαίο να εγκαταλειφθούν οι προκλήσεις για τις οποίες κι εσείς μιλήσατε και βλέπουμε συνεχώς τον τελευταίο καιρό, προκειμένου να μείνει χώρος για τον διάλογο και για τη διπλωματία, στοιχεία αναγκαία για την ειρηνική συνύπαρξη, που ελπίζω να δούμε στο μέλλον”, τόνισε η κ. Σακελαροπούλου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος