Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Αλ Σίσι, για οικονομία, ασφάλεια, ενέργεια (video)

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, με αντικείμενο την ενίσχυση της συνεργασίας των δυο χωρών σε όλους τους τομείς. Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε στον απόηχο των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, που εξέφραζε την ευχή να υπάρξουν συνομιλίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας…

Οι περιφερειακές εξελίξεις , και η συνεργασία των δυο χωρών στην οικονομία, στην ασφάλεια και στην ενέργεια βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας Μητσοτάκη – Αλ Σίσι, σε μια στιγμή που υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή . Τόσο στη Λιβύη, όσο και στη διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων του Αραβικού κόσμου με το Ισραήλ και ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα Ισραήλ και Αίγυπτος συμφώνησαν στην κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει το ισραηλινό αέριο στο αιγυπτιακό έδαφος, ενώ “στο τραπέζι” παραμένει πάντοτε και το σχέδιο του αγωγού East Med.

Τουρκικό άνοιγμα σε Αίγυπτο για ΑΟΖ

“Χθες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου”, όπως αναφέρει στην ανάλυσή του ο δημοσιογράφος  της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης, “πήγε “να ψαρέψει σε θολά νερά” και να εκμεταλλευθεί την χάραξη των Οικοπέδων που προσέφερε σε διαγωνισμό για αδειοδότηση η Αίγυπτος στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία στην δυτική πλευρά ακολουθούν πλήρως την χάραξη της Ελληνοαιγυπτιακής Συμφωνίας, αλλά στο ανατολικότερο σημείο ακολουθεί την νοητή μέση γραμμή μεταξύ των τουρκικών και αιγυπτιακών ακτών. Κάτι, που ο κ.Τσαβουσογου, έσπευσε να ερμηνεύσει ως αποδοχή της τουρκικής θέσης για την υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο. Το οικόπεδο αυτό, βρίσκεται σε μη οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα και εκ των πραγμάτων είναι προβληματική, αλλά φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει τουλάχιστον στο ορατό μέλλον, σύμφωνα με τα όσα έχουν μεταφέρει σε διπλωματικό επίπεδο οι Αιγύπτιοι, θέμα συμφωνίας με την Τουρκία, με την οποία εξάλλου οι σχέσεις του Καΐρου είναι ακόμη σχεδόν παγωμένες και εχθρικές”.

Υπενθυμίζεται, ότι και το 2012 είχε υπάρξει και πάλι πρόβλημα με ένα αιγυπτιακό οικόπεδο σε διεθνή διαγωνισμό, καθώς επικάλυπτε μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά μετά τις ελληνικές παραστάσεις, είχε υπάρξει διόρθωση των συντεταγμένων.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Νίκος Μελέτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος