Τη δημιουργία δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης: Πού εντοπίζονται στον χάρτη, πώς επιλέχθηκαν τα όρια – Τα επόμενα βήματα

Σύνοψη
  • «Η Ελλάδα, ηγέτης στη Μεσόγειο σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές», το μήνυμα Μητσοτάκη

«Η Ελλάδα αποκτά μία από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και γίνεται “ηγέτης” στη διαχείριση της θαλάσσιας κληρονομιάς» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας τη δημιουργία δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων σε Ιόνιο και Νότιο Αιγαίο.

Ο πρωθυπουργός κάνει έτσι πράξη την εξαγγελία που είχε κάνει στην 3η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς που έγινε στη Νίκαια της Γαλλίας στις 9 Ιουνίου, υλοποιώντας όπως αναφέρει ο ίδιος «την υπόσχεσή του να τιμήσει αυτήν τη μοναδική θαλάσσια κληρονομιά και να την προστατεύσει για τις επόμενες γενιές».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη δέσμευσή του να κάνει κάτι περισσότερο στη διαχείριση της θάλασσας, «να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας μαζί της. Όχι ως ιδιοκτήτες. Αλλά ως θεματοφύλακες. Θα προστατεύσουμε, ναι. Αλλά επίσης θα εκπαιδεύσουμε, θα συνεργαστούμε και θα ηγηθούμε».

Επισημαίνεται ότι τα θαλάσσια πάρκα θεσμοθετούνται με γνώμονα αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Οι χάρτες

Όπως φαίνεται και στους σχετικούς χάρτες η συνολική τους έκταση εκτείνεται στα 27.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, 25% πάνω από τις αρχικές εξαγγελίες  και εντός τους θα απαγορεύεται η αλιεία με μηχανότρατα.

Στόχος μεταξύ άλλων η προστασία και διαχείριση των πολύτιμων οικοσυστημάτων και ειδών τους, ενώ θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα και περιορισμοί για την αποτελεσματική προστασία των πλέον ευάλωτων οικοτόπων και ειδών (επιτήρηση με drones, ραντάρ, δορυφορικές εικόνες).

Τα επόμενα βήματα

Τα όριά προσδιορίστηκαν μετά από ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, οι οποίες τίθενται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου.

Αμέσως μετά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρήσει σε επεξεργασία των σχολίων της διαβούλευσης και τη σύνταξη του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, με στόχο την κατάθεσή του στο ΣτΕ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Με την ολοκλήρωση της νομικής επεξεργασίας από το ΣτΕ και τη δημοσίευση των Προεδρικών Διαταγμάτων ολοκληρώνεται η θεσμοθέτηση των δύο πάρκων.

«Η Ελλάδα ηγέτης στη διαχείριση της θαλάσσιας κληρονομιάς της»

«Σήμερα, υλοποιώ αυτήν την υπόσχεση με τη δημιουργία δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων — ενός στο Ιόνιο Πέλαγος και ενός στις Νότιες Κυκλάδες, στο μοναδικό Αιγαίο» ανεφερε ο πρωθυπουργός.

Ενώ πρόσθεσε:

«Τα πάρκα αυτά θα είναι από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε τον στόχο της προστασίας του 30% των χωρικών υδάτων μας έως το 2030, πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Θα αποτελέσουν απέραντα καταφύγια ζωής κάτω από τα κύματα.

Θα συμβάλουν επίσης στη διατήρηση των οικοσυστημάτων, στην αποκατάσταση της ισορροπίας και στη θέσπιση ενός τολμηρού νέου προτύπου για τη θαλάσσια προστασία. Και ίσως το πιο σημαντικό, μέσα σε αυτές τις θαλάσσιες ζώνες θα απαγορευτεί η εξαιρετικά καταστροφική πρακτική της μηχανότρατας (…) θα κάνουμε αυτά τα πάρκα παραδείγματα του τι είναι δυνατό.

Κάνοντας αυτό, η Ελλάδα μπορεί να γίνει φωνή της θάλασσας — στην Ευρώπη, αλλά και πέρα από αυτήν. Γιατί όταν προστατεύουμε τον ωκεανό μας, προστατεύουμε το ίδιο μας το μέλλον».

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ρεπορτάζ – ΕΡΤNews: Γεωργία Σκιτζή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος