Ένας νέος κύκλος αντιπαράθεσης άνοιξε ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή το νέο νόμο που αφορά τις off shore εταιρείες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Πρώτο Θέμα στο Πολυνομοσχέδιο των 7500 χιλιάδων σελίδων υπάρχει και μια σκανδαλώδη διάταξη σύμφωνα με την οποία αποκτούν ασυλία για τις δραστηριότητές τους με αναδρομική μάλιστα ισχύ σε φορολογικούς παραδείσους κρατικοί αξιωματούχοι.
Η διατύπωση στον παλιό νόμο “συμμετοχή σε εξωχώρια εταιρεία” που έγινε στο νέο νόμο συμμετοχή σε εταιρεία με έδρα σε μη συνεργάσιμο φορολογικό κράτος προκάλεσε την αντιπαράθεση.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα η GRECO -Ομάδα Κρατών για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς που λειτουργεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης- στον 4ο κύκλο αξιολόγησης της χώρας μας, ζήτησε να αναθεωρηθεί το συγκεκριμένο άρθρο για τις εξωχώριες εταιρείες, καθώς προκύπτουν σημαντικές αντιφάσεις που καθιστούν το πλαίσιο ασαφές, επισφαλές και αντιπαραγωγικό. Να σημειωθεί ότι η Νέα Δημοκρατία έχει υπερψηφίσει διατάξεις που υποχρεώνουν την Ελλάδα να συμμορφώνεται στις συστάσεις της GRECO.
Για συγκάλυψη και “ξέπλυμα” πολιτικών κατηγόρησαν την κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ,ΠΟΤΑΜΙ, ζητώντας άμεσα εξηγήσεις και απόσυρση της διάταξης.
Οξύτατες ανακοινώσεις κατά της κυβέρνησης εξέδωσαν ΚΚΕ και Λαική Ενότητα.
“Φωνάζει ο κλέφτης“, ανέφεραν πριν από λίγο κυβερνητικές πηγές απαντώντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τονίζουν ακόμη ότι “είναι αξιοθρήνητη η προσπάθεια της ΝΔ, πάντα σε συντονισμό με τις φυλλάδες που εξευτελίζουν συστηματικά την δημοσιογραφία, να ξεσηκώσει παραπλανητικό θόρυβο γύρω από τον εκσυγχρονισμό και την αυστηροποίηση της νομοθεσίας του Πόθεν Έσχες”.
Νωρίτερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησε ότι με το νέο νόμο για το “πόθεν έσχες” διασφαλίζεται πλήρως η διαφάνεια, ο έλεγχος, η δημοσιοποίηση και η ελαχιστοποίηση πολιτικών παρεμβάσεων και τονισε πως οι διατάξεις δεν έχουν αναδρομική ισχύ.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης κάνει λόγο μάλιστα, για “λασπώδη δημοσιεύματα, με τα οποία εναρμονίζεται πλήρως η ΝΔ” και δηλώνει “ανοιχτό σε συζήτηση εάν η αξιωματική αντιπολίτευση θεσμικά επιθυμεί να θέσει θέμα καθολικής απαγόρευσης συμμετοχής βουλευτών και πολιτικών προσώπων σε μη ελληνικές εταιρείες”.
Άμεση ήταν η αντίδραση από τη Νέα Δημοκρατία η οποία κάνει για το ΣΥΡΙΖΑ της αυταπάτης. “Αυτοί που υπέκλεψαν την ψήφο του ελληνικού λαού στο όνομα του ήθους και της διαφάνειας, νομοθετούν να δικαιούνται οι βουλευτές να κατέχουν offshore. Είναι ντροπή τους. Προκαλούν την ελληνική κοινωνία ,που δοκιμάζεται βάναυσα από το φορολογικό σοκ και την αποτυχημένη πολιτική τους. Οι πολίτες και η Νέα Δημοκρατία απαιτούμε να απολογηθούν αμέσως” και πρόσθεσε “Οι πολίτες αναρωτιούνται για την ένοχη σιωπή του Μαξίμου. Ποιους Υπουργούς offshore καλύπτουν με το νόμο που ψήφισαν;”
Δριμεία κριτική ασκούν και τα υπόλοιπα κόμματα.
“Οι Υπουργοί και Βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλουν να έχουν οffshore εταιρείες. Φρόντισαν να ανατρέψουν τη ρητή και καθολική απαγόρευση συμμετοχής των πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες που είχαν νομοθετήσει οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ” είπε η Δημοκρατική Συμπαράταξη ενώ το Ποτάμι ανέφερε ότι “Με μία παράγραφο στις 7500 σελίδες του τελευταίου πολυνομοσχεδίου προβλέπεται η αθώωση όσων Υπουργών ή Βουλευτών ή στελεχών του κράτους διαθέτουν off-shore εταιρείες ,αρκεί αυτές να είναι σε “συνεργάσιμους” φορολογικούς παραδείσους”.
Σε υψηλούς τόνους και η ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων: “Είναι τουλάχιστον αδιανόητο να επιτρέπεται στο πολιτικό προσωπικό της χώρας να έχει offshore εταιρείες. Επιχειρηματίες και πολιτικοί δεν πάνε μαζί. Ποιους θέλει να καλύψει ο Πρωθυπουργός; Το αριστερό μόρφωμα ξαναχτύπησε”.
Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Λάμπρος Παναγιώτου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος