Θωράκιση του Έβρου την ώρα που εργαλειοποιείται το μεταναστευτικό από την Τουρκία (video)

Array

Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Άγκυρα αποκαλύπτεται ακόμη και με μία απλή αναδρομή στα τελευταία περιστατικά: Όταν ισχυριζόταν ότι αφήνουμε αβοήθητους 38 μετανάστες με παιδιά σε νησίδα του Έβρου, το οποίο αποδείχτηκε ψευδές. Λίγες ημέρες μετά το ίδιο συνέβη όταν με τουρκική ΝΟΤΑΜ ενημέρωνε τις ελληνικές αρχές για δήθεν παρουσία εκατοντάδων μεταναστών πάλι σε νησίδα του Έβρου. Την ίδια ώρα ανησυχία προκαλεί η συντονισμένη προσπάθεια υποκίνησης μαζικής μετακίνησης μεταναστών προς την χώρα μας μέσω social media.

Την τελευταία εβδομάδα γίνεται μία συντονισμένη προσπάθεια αντιγραφής της εκστρατείας με το όνομα «Καραβάνι του Φωτός», που είχε στόχο την οργάνωση μαζικής πορείας προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς την Ευρώπη. Επιτήδειοι καλλιεργούν ψευδείς προσδοκίες, κυρίως μέσω γκρουπ στο Telegram και αναρτήσεων στο Tik Tok.

Όπως αποκαλύπτουν οι εικόνες που δημοσιεύει η ΕΡΤ, βάζουν τους υποψήφιους μετανάστες ακόμα και να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτημα συμμετοχής στην υποτιθέμενη πορεία που οργανώνουν προς τα ευρωπαϊκά χερσαία σύνορα. Τους παρέχουν φόρμα συμπλήρωσης e-mail και άλλων στοιχείων. Μάλιστα, εμφανίζουν μετανάστες να χορεύουν γιατί όπως λένε κατάφεραν να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος, ενώ αναρτούν φωτογραφίες ακόμα δίπλα από οχήματα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής.

Πηγές της ΕΛΑΣ αναφέρουν πως η υποκίνηση μαζικής μετακίνησης μεταναστών μέσω Telegram και άλλων εφαρμογών δεν έχει μεταφραστεί σε περαιτέρω αύξηση των ροών, ενώ δεν έχει διαπιστωθεί από τις ελληνικές Αρχές κάποια οργάνωση πορείας ή συγκέντρωσης μεταναστών κοντά στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα.

Για εργαλειοποίηση των μεταναστών έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη από την Αλεξανδρούπολη, όπου συναντήθηκε με τον Βούλγαρο ομόλογό του.

«Υπάρχει απόλυτη εγρήγορση της Αστυνομίας, του Στρατού και συντονισμένη δράση όλων των Αρχών. Ο Έβρος είναι απροσπέλαστος, τα σύνορα της Ελλάδας είναι απροσπέλαστα, είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση», ανέφερε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Είναι η Τουρκία που ανέχεται τη δράση των αδίστακτων κυκλωμάτων που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων δυστυχισμένων ανθρώπων», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Από τον Έβρο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αφού επιθεώρησε την επέκταση των αποτρεπτικών μέτρων που λαμβάνει ο στρατός ξηράς, έστειλε μήνυμα για την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων.

«Είμαστε μία δύναμη που εγγυάται την ειρήνη στην περιοχή και γι’ αυτό υπάρχουμε», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα συνεχίσει τις επισκέψεις του στον Έβρο.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος