«Θλίψη και συγκίνηση»: Κυβέρνηση και κόμματα αποχαιρετούν τον Νότη Μαυρουδή

Τη σφραγίδα του Νότη Μαυρουδή στο ελληνικό και διεθνές στερέωμα, επισημαίνουν τα πολιτικά μηνύματα συλλυπητηρίων, για την ξαφνική απώλεια που προκάλεσε πανελλήνια θλίψη.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, εκφράζει βαθιά θλίψη και μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Στις έξι δεκαετίες της ασταμάτητης δημιουργικής παρουσίας του στη μουσική ως δάσκαλος και αγαπητός δημιουργός, ο Νότης Μαυρουδής δίδαξε ευαισθησία και μας μετέφερε το πάθος του για τη μουσική, με την ευγένεια και τη σεμνότητα που τον χαρακτήριζε ως προσωπικότητα. Επίσης, υπήρξε ένας άνθρωπος με ενεργή δραστηριότητα στην κοινωνία, με άποψη, με θέσεις που υποστήριζε με συνέπεια, αλλά πάντοτε με ηρεμία.
Με το έργο του, ο Νότης Μαυρουδής μας αφήνει μια πλούσια μουσική κληρονομιά, που τον κατατάσσει μεταξύ των σημαντικών μας σύγχρονων δημιουργών».

«Από το νέο κύμα ως σήμερα, η μουσική, το τραγούδι, η κιθάρα, το ήθος του Νότη Μαυρουδή μάς συνόδευε για δεκαετίες σε λύπες, χαρές και αγώνες», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την απώλεια του Νότη Μαυρουδή.

Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ:

«Από εχθές το βράδυ όλη η Ελλάδα θρηνεί για την ξαφνική απώλεια του Νότη Μαυρουδή, κορυφαίου συνθέτη και σολίστ της κλασικής κιθάρας.

Ο Νότης Μαυρουδής υπήρξε μία εκ των σημαντικότερων καλλιτεχνικών φυσιογνωμιών στη χώρα μας τα τελευταία 60 χρόνια. Για το έργο του βραβεύτηκε σε διεθνή φεστιβάλ και παράλληλα δίδαξε κλασική κιθάρα στη Scuola Ciciva di Milano και στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Ακόμα τιμήθηκε από την πρεσβεία της Βραζιλίας με το βραβείο Heitor Villa-Lobos, για τη διάδοση του έργου του μεγάλου Βραζιλιάνου μουσικού.

Ως πολίτης ήταν διαρκώς ανήσυχος για τις πολιτικές εξελίξεις με συχνότατη παρέμβαση στον δημόσιο διάλογο.Τα τραγούδια του με την ξεχωριστή και γνώριμη ευαισθησία που διαπνέονταν, καθώς και οι ερμηνείες του στην κλασική κιθάρα αποτελούν ακριβή παρακαταθήκη για τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό».

Το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

«Η αιφνίδια και πρόωρη απώλεια του Νότη Μαυρουδή προκαλεί θλίψη και συγκίνηση», σημειώνει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.Και προσθέτει: «Ένας σπουδαίος συνθέτης δεν είναι πια κοντά μας. Από τις Φυλακές Αβέρωφ, όπου γεννήθηκε, ως τη διεθνή καταξίωση και τη διδασκαλία της τέχνης, διέγραψε με σπάνια διαδρομή, με σκληρή δουλειά και αστείρευτη έμπνευση. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

Το μήνυμα του ΚΚΕ:

«Με θλίψη και συγκίνηση αποχαιρετούμε τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη και κιθαρίστα Νότη Μαυρουδή, που βρήκε τραγικό θάνατο το βράδυ της Τρίτης», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Ο Νότης Μαυρουδής ανήκε στους πρωτοπόρους του “Νέου Κύματος”. Με δημιουργικά κριτική στάση απέναντι σε κάθε είδους “τυποποίηση” και στηρίζοντας όλη τη δημιουργία του στην κλασσική κιθάρα, χάραξε τον δικό του ξεχωριστό δρόμο στη μουσική.

Οι μελωδίες του εκφράζουν τον λυρισμό και τις αναζητήσεις της γενιάς του σε μια εποχή ανατάσεων και ηττών, αλλά με την ελπίδα για ένα πιο φωτεινό κόσμο να μην χάνεται ποτέ.

Μαθητής του μεγάλου Δημήτρη Φάμπα, σφράγισε την εξέλιξη της ελληνικής μουσικής ως βιρτουόζος και δάσκαλος της κλασσικής κιθάρας, με διεθνή παρουσία, αλλά και ως συνθέτης μέσα από την εξαιρετική μελοποίηση σπουδαίων ποιητών και τη συνεργασία του με μεγάλους ερμηνευτές.

Ο Νότης Μαυρουδής, παιδί εργατικής οικογένειας, έμεινε τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του στις Φυλακές Αβέρωφ, καθώς η μητέρα του ήταν πολιτική κρατούμενη.

Αναπόσπαστη πλευρά της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Νότη Μαυρουδή υπήρξε η ειλικρινής ανησυχία του για το μέλλον της πνευματικής δημιουργίας, του πολιτισμού και ιδιαίτερα των παιδιών, της νέας γενιάς. Το υψηλής καλλιτεχνικής αξίας μουσικό έργο του είναι η δική του απάντηση-παρακαταθήκη στα μεγάλα ερωτήματα κάθε ανθρώπου που ανησυχεί και προβληματίζεται», επισημαίνει η ανακοίνωση του κόμματος».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος