Με επίσημες ανακοινώσεις και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξένοι ηγέτες και αξιωματούχοι χαιρέτησαν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Για “παράδειγμα θάρρους και ενότητας για όλη την Ευρώπη”, έκανε λόγο μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο τουίτερ ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, παραθέτοντας και το σχετικό τουίτ του Έλληνα Πρωθυπουργού.
Je salue le vote de l’accord de #Prespes. Un exemple de courage et d’unité pour l’Europe. https://t.co/13rw6enJME
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) January 25, 2019
Το δικό της μήνυμα έστειλε και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. «Πιστεύω ότι είναι ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό μήνυμα που σχετίζεται πολύ με τον πόλεμο και την ειρήνη και τη σταθερότητα» τόνισε.
«Ως μία ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή» χαρακτήρισε την επικύρωση της Συμφωνίας, ο υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο και τόνισε ότι «Οι ηγέτες της Ελλάδας επέδειξαν όραμα, θάρρος και επιμονή στην προσπάθειά τους να βρουν λύση στη διαμάχη για το όνομα, γεγονός που θα επιτρέψει στη μελλοντική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να πάρει τη σωστή θέση της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ».
Μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης των σχέσεων γειτονίας στα Βαλκάνια, χαρακτηρίζει η Λευκωσία τη Συμφωνία των Πρεσπών.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι με την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων «ολοκληρώθηκε μια ιστορική συμφωνία».Σε δήλωση στο ΚΥΠΕ, ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι, όπως ήδη κρίνεται και από τη διεθνή κοινότητα, «αυτή η ιστορική απόφαση συμβάλλει στη σταθερότητα και τη συνεργασία».
Το Ισραήλ υιοθέτησε τη νέα ονομασία
Λίγες μόνο ώρες μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, το Ισραήλ έγινε το πρώτο κράτος που υιοθέτησε τον γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα της γειτονικής χώρας.
Στη σελίδα του υπουργείου Εξωτερικών, όπου παρουσιάζονται τα βιογραφικά του νυν και των πρώην Ισραηλινών πρεσβευτών στα Σκόπια, η ονομασία της χώρας έχει ήδη αλλάξει από «Μακεδονία»… σε «Βόρεια Μακεδονία» και έχουν γίνει και οι σχετικές καταχωρήσεις.
Μάλιστα, η αλλαγή αυτή έγινε πριν ακόμα ολοκληρωθούν και τα τελευταία, τυπικά, στάδια της διαδικασίας που ακολουθούν την κύρωση της Συμφωνίας.
Η κύρωση της Συμφωνίας στον Διεθνή Τύπο
Με αναλυτικά ρεπορτάζ και έκτακτες συνδέσεις μετέδωσε ο διεθνής τύπος την είδηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
“Η ελληνική ψηφοφορία βάζει τέλος σε μία διαμάχη 27 ετών”, ήταν ο κύριος τίτλος στο σχετικό άρθρο στο σάιτ του BBC.
Για τη μεγαλύτερη επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής του Τσίπρα κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
“Επιζήσαντα του Μακεδονικού… και απαράμιλλο διαπραγματευτή” χαρακτηρίζει, στον δικό της τίτλο για το θέμα, η βελγική εφημερίδα «Le Soir» τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Η είδηση έφτασε μέχρι την Κίνα, με εκτενείς αναφορές και τον κινεζικό τύπο να κάνει λόγο για μία ιστορική συμφωνία.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ηγέτες των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και της Αριστεράς στο ευρωκοινοβούλιο –Μπούλμαν, Κέλερ και Τσίμερ– στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης 2019.
Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος