Ο επικεφαλής με το ΠΟΤΑΜΙ, Σταύρος Θεοδωράκης, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή: Εγώ είμαι από αυτούς που περιμένουν με αγωνία το τηλεφώνημα του κου Ζάεφ, γιατί πιστεύω ότι δεν θα βρούμε και άλλες θετικές στιγμές στην ιστορία, όπου θα μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα με τους γειτόνους μας, προσθέτοντας ότι άλλοι απεύχονται το τηλεφώνημα.
Μέχρι τις 20 Αυγούστου έχουμε τη βοήθεια που μας παρέχουν οι εταίροι μας στην ΕΕ, τον Σεπτέμβριο θα είμαστε μόνοι μας στις αγορές. Καλώς ή κακώς με πολλά λάθη, τα προγράμματα βοήθησαν τη χώρα να μην μείνει χωρίς χρήματα. Η χώρα έχει έναν δανεισμό όλα αυτά τα χρόνια περίπου στο 2%, όταν αύριο που πρέπει να βγούμε στις αγορές θα πρέπει να πάμε σε διπλάσια και τριπλάσια επιτόκια, επεσήμανε. Ερωτηθείς για το αν είναι υπέρ μιας πιστοληπτικής γραμμής στήριξης είπε ότι, προφανώς η χώρα θα έχει ανάγκη να έχει ένα “μαξιλάρι” που να το εγγυάται η ΕΕ, αλλά τα περιθώρια αυτά έχουν μικρύνει πάρα πολύ, δεν έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία και φοβάται ότι τα Κοινοβούλια δεν θα εγκρίνουν άλλη γραμμή στήριξης της χώρας μας.
Ερωτηθείς για την έρευνα της ICAP που δείχνει ότι το brain drain που έφυγε για το εξωτερικό φτάνει στο 82% και πως δεν θέλει να επιστρέψει ένα μεγάλο μέρος αυτών, είπε ότι το 36% αυτών που έφυγαν δηλώνει ότι δεν θα ξαναγυρίσει στην Ελλάδα και είναι ένα πολύ ανησυχητικό μήνυμα για τις δυνατότητες της κοινωνίας μας και της οικονομίας μας να ορθοποδήσει. Χωρίς τα μυαλά μας, χωρίς αυτούς τους δημιουργικούς ανθρώπους που έφυγαν να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους, θα είναι πολύ δύσκολο να καλύψουμε εμείς το κενό, υπογράμμισε ο κος Θεοδωράκης. Όταν ρωτάς αυτούς που έφυγαν τους λόγους της μετανάστευσής τους, οι περισσότεροι λένε, έλλειψη αξιοκρατίας και διαφθοράς. Οι λόγοι που μας οδήγησαν στην αναξιοκρατία και την διαφθορά αντιμετωπίζονται; φοβάμαι ότι δεν αντιμετωπίζονται και δεν υπάρχει γρήγορη αντιμετώπιση της δικαιοσύνης στα ζητήματα της διαφθοράς, υποστήριξε.
Ερωτηθείς για το πολυνομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση την Πέμπτη ο κος Θεοδωράκης εκτίμησε ότι, σε αυτό το νομοσχέδιο υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει, αν είχαμε κινηθεί με ταχύτητα στη σωστή κατεύθυνση. Ο χρόνος στην πολιτική είναι πάρα πολύ σημαντικός, σημείωσε. Οι ευθύνες για την χρεοκοπία της χώρας βρίσκονται σε όλο το πολιτικό σύστημα, -υπογράμμισε- και προφανώς κυρίως στο πολιτικό σύστημα που κυβέρνησε τα προηγούμενα χρόνια τη χώρα στα μικρά και στα μεγάλα λάθη που έκανε, πολλές φορές και με τη συνηγορία της Αριστεράς. Τα ελλείμματα που υπήρχαν στους προϋπολογισμούς ποτέ δεν πολεμήθηκαν από κανέναν πολιτικό, εκτίμησε ο κος Θεοδωράκης.
Το θέμα είναι πρώτον, μια άλλη διοίκηση έξω από το κομματικό κράτος, υποστήριξε ο επικεφαλής με το ΠΟΤΑΜΙ, το δεύτερο είναι η φροντίδα μας απέναντι στην παιδεία και την εκπαίδευση και το τρίτο αφορά την φορολογία και τα ασφαλιστικά. Κανείς δεν μπορεί σήμερα μικρός επιχειρηματίας, απόφοιτος να δραστηριοποιηθεί ξέροντας, ότι το 50% και το 60% του μισθού του θα πηγαίνει στο κράτος, εκτίμησε ο κος Θεοδωράκης.
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα
Επιμέλεια: Αλέκα Σταυροπούλου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος