Θαν. Θεοχαρόπουλος για κύμα φυγής στο ΣΥΡΙΖΑ: Οι αποχωρήσεις είναι λάθος – Έχουν ευθύνες όλες οι πλευρές

«Χρειαζόμαστε συσπείρωση, διεύρυνση και όχι συρρίκνωση. Οι αποχωρήσεις δεν βοηθούν σε αυτή τη φάση» είπε μιλώντας στην εκπομπή NEWSROOM του ERTNEWS, o Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μέλος Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και επέρριψε ευθύνες σε όλες τις πλευρές για την τωρινή εσωκομματική κατάσταση.

«Θέλω να είμαι σαφής, έχουν γίνει πάρα πολλά, πάρα πολλά λάθη. Για παράδειγμα, υπήρχαν δηλώσεις απαράδεκτες απέναντι στον πρόεδρο που μόλις εκλέχτηκε και τον χαρακτήριζαν. Ταυτοχρόνως, έχουν γίνει κι άλλα λάθη και από την ηγετική ομάδα σε σχέση με τα ζητήματα αυτά. Οι αποχωρήσεις δεν βοηθούν. Πρέπει να μπει ένα τέλος σε κάποιες συγκρούσεις οι οποίες δίνουν την εικόνα ενός εμφυλίου αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ και στη δημόσια σφαίρα. Πρέπει να μπει ένα τέλος από όλες τις πλευρές σε αυτό το ζήτημα» είπε χαρακτηριστικά.


Στο ερώτημα εάν πρόκειται για συγκεκριμένη στρατηγική των συμβούλων του Στέφανου Κασσελάκη διευκρίνισε:

«Όταν είπα από την αρχή ότι οι αποχωρήσεις είναι λάθος, αφορά και αυτούς που αποχωρούν και όσους πιθανόν έχουν την άποψη ότι δεν πειράζει και ας αποχωρήσουν λίγοι, δεν είναι κακό. Πήρα μάλιστα και πρωτοβουλία με άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, Προοδευτική Συμμαχία στην Κεντρική Επιτροπή, λέγοντας την άποψή μας ότι για παράδειγμα η ανακοίνωση ενός δημοψηφίσματος για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων, που μάλιστα με αυτόν τον τρόπο δεν προβλέπεται στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ και ούτε μπορεί να προβλεπόταν, ήταν λάθος».

«Επίτευγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εξόδου από τα μνημόνια τα 37 δισ. – Η δήλωση Κασσελάκη ενισχύει την εσωστρέφεια»

Υπήρχε κριτική ευρύτερη στην κοινωνία, για τον τρόπο που μαζεύτηκαν αυτά τα 37 δις. Αυτό όμως είναι ένα το κρατούμενο. Και ένα άλλο είναι ότι πρόκειται για ένα επίτευγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο μάλιστα ήταν η έξοδος από τα μνημόνια, που βασίστηκε σε αυτά τα 37 δισ. ευρώ. Η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη για τα 37 δισ. αναπαράγει την εσωστρέφεια. Ανοίγει μια συζήτηση στον εσωτερικό τομέα.

«Ενότητα και τήρηση των συλλογικών διαδικασιών τα μηνύματα της συνάντησης Τσίπρα – Κασσελάκη»

Θετική χαρακτήρισε τη χθεσινοβραδυνή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο πρώην πρωθυπουργός και ουσιαστικά ο ιδρυτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αυτού του μεγάλου ΣΥΡΙΖΑ, του ΣΥΡΙΖΑ ως δύναμη διακυβέρνησης που τα κατάφερε και αποτέλεσε την κυβερνώσα Αριστερά στη χώρα μας. Βλέπει κόσμο, συναντά, συνομιλεί. Αυτό είναι θετικό γεγονός. Αυτό που βλέπω και ως μήνυμα της συνάντησης είναι ενότητα, ότι η τήρηση του καταστατικού και των συλλογικών διαδικασιών, συμπεριληπτική λογική στα όργανα και παντού και εξωστρέφεια.

Όπως τόνισε «ιδίως σε στιγμές εσωκομματικής κρίσης το τηρείς απαρέγκλιτα το καταστατικό του κόμματος»

«Δεν υπάρχουν περιθώρια στην κοινωνία για ένα κόμμα περιχαρακωμένο στη ριζοσπαστική αριστερά»

Στο ερώτημα για το που βρίσκεται πολιτικά σε σχέση με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε:

«Εγώ θέλω να έχουμε ένα ισχυρό κόμμα από τη ριζοσπαστική αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Και θεωρώ ότι οποιοδήποτε αυτή τη στιγμή περιχαρακωμένο κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν έχει προϋποθέσεις επιτυχίας στην κοινωνία. Άρα η πολιτική μου διαφωνία με όσους αποχωρούν είναι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια στην κοινωνία για ένα κόμμα περιχαρακωμένο στη ριζοσπαστική Αριστερά, το οποίο δεν μπορεί να είναι εν δυνάμει κόμμα διακυβέρνησης. Αν θέλουμε λοιπόν τις απόψεις μας, τις θέσεις μας, να τις κάνουμε κτήμα της κοινωνίας κι όχι να τις κρατήσουμε για μας, να τις λέμε μεταξύ μας, θα πρέπει και συμβιβασμούς να κάνουμε μεταξύ μας. Θα πρέπει να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε για να κρατηθεί όσο το δυνατόν πιο μεγάλος αυτός ο χώρος ο προοδευτικός, από τη ριζοσπαστική αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο».


Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος