Θ. Ξανθόπουλος στο Πρώτο: Η 17 Νοέμβρη δεν είναι ναζιστική οργάνωση, είναι τρομοκρατική οργάνωση – Έχει τελειώσει και από πολιτική και δικαστική άποψη (audio)

 «Η ερώτηση ήταν, εάν θα μπορεί να κατέβει η 17 Νοέμβρη στις εκλογές αν υιοθετηθεί το ναζιστικό κίνητρο και απάντησα ότι η 17 Νοέμβρη είναι μια εγκληματική οργάνωση, ότι οι προβλέψεις της πρότασης μας για το 187, δηλαδή για την εγκληματική οργάνωση και για την τρομοκρατική οργάνωση, αποκλείουν κάτι τέτοιο». Με αυτή τη δήλωση, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, περιέγραψε τι ειπώθηκε στον ραδιοφωνικό αέρα του ΣΚΑΙ, εχθές, σχετικά με την Χρυσή Αυγή και την 17Νοέμβρη, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε, καθώς θεωρήθηκε ότι έκανε διαχωρισμό μεταξύ των δύο οργανώσεων.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο κ. Ξανθόπουλος, συνέχισε την τοποθέτησή του προσθέτοντας «προφανώς δεν είναι ναζιστική οργάνωση, δεν νομίζω ότι κανείς έχει αμφιβολία περί αυτού και το θέμα έκλεισε εκεί. Τώρα, τράβηξαν από τα μαλλιά τη δήλωση αυτή και μπορεί εν τη ρύμη του λόγου να είπα κάτι που ξένισε ενδεχομένως, αλλά η ουσία της διαφοράς είναι αυτή. Ότι η πρόταση που κάναμε, που καταθέσαμε, εμποδίζει και τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τις εγκληματικές οργανώσεις υπό τον μανδύα κόμματος να κατέβουν στις εκλογές. Αλλά κάνω και μια δεύτερη σκέψη ότι πολύ πιθανόν η ΝΔ, να προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα στο κομμάτι της δημόσιας συζήτησης γιατί η ιστορία των υποκλοπών της έχει κοστίσει, είναι πλήρως αποδεδειγμένη, υπάρχει γνωμοδότηση της ΑΔΑΕ και κανείς πια δεν αμφιβάλλει ότι οι υποκλοπές έγιναν και μάλιστα σε βάρος μελών υπουργικού συμβουλίου και ανώτατων στελεχών του στρατού».

«Επειδή δεν είμαι συνηθισμένος εγώ, ένας βουλευτής επαρχίας, ξαφνικά μια συζήτηση που είχα με τους συναδέλφους σας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ τραβήχτηκε από τα μαλλιά και βγάλαν συμπεράσματα τα οποία ούτε ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και κυρίως δεν ήταν αντικείμενο της συζήτησης» ανέφερε ο κ. Ξανθόπουλος,

Όσο αφορά στην 17 Νοέμβρη, προσέθεσε «είναι μία τρομοκρατική οργάνωση, ανεξαρτήτως ελατηρίων, έχει κριθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση και η ιστορία αυτή ειλικρινά έχει τελειώσει και από πολιτική και από δικαστική άποψη. Άρα η οποιαδήποτε προσπάθεια να ανακινηθεί ένα θέμα παρουσίας συμμετοχής ανθρώπων είτε αυτής της οργάνωσης είτε κάποιας άλλης, οι οποίοι εμφορούνται από παρόμοιες αντιλήψεις τελειώνει με τη θεσμοθέτηση της τροπολογίας όπως την είχαμε προτείνει εμείς».

Ως προς την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει παρών στην ψηφοφορία της τροπολογίας για αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη, ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε τα εξής.

«Εκφράσαμε, μία σειρά πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή, την επιφύλαξή μας για το άρθρο 29 του Συντάγματος και για τη δυνατότητα στον Άρειο Πάγο να κρίνει εάν ένα πολιτικό κόμμα βοηθά στην ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Εκεί ήταν μία ένα σημείο αιχμής και αντιπαράθεσης. Ο Αλέξης Τσίπρας στην εισαγωγική του ομιλία είπε ότι, ωραία, να κάνουμε ένα βήμα εμείς προς εσάς για να βρούμε μία λύση και να πούμε ότι δεν θέτουμε θέμα ναζιστικών χαρακτηριστικών, ρατσιστικών χαρακτηριστικών που πρέπει να έχει ένα κόμμα για να αποκλείεται, το απαλείφουμε πλήρως αυτό και πάμε στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που έχουν σχέση με την τρομοκρατία και την εγκληματική οργάνωση και αυτό είναι πολύ σημαντικό και για έναν άλλον λόγο, γιατί υπάρχει πια μία δικαστική απόφαση. Άρα λοιπόν πατάμε σε μία δικαστική απόφαση και λέμε ότι αυτοί που έχουν καταδικαστεί για αυτές τις κατηγορίες, εγκληματική οργάνωση και τρομοκρατική οργάνωση δεν μπορούν υπό τον μανδύα κόμματος να κατέβουν σε συνδυασμό, σε κόμμα. Ατομικά οι ίδιοι σαφώς μπορούν, γιατί αποκλεισμός από τις εκλογές επιβάλλεται μόνο μετά από αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Άρα καλύπτουμε και το θέμα αυτό, του κωλύματος. Η κυβέρνηση όμως επέμεινε πάρα πολύ στο να έχει ο Άρειος Πάγος ένα κριτήριο συμμετοχής των συνδυασμών στις εκλογές και αυτό για μας ανοίγει έναν δρόμο. Δίνει μία δυνατότητα να υπάρχει δικαστική κρίση για τις πολιτικές λειτουργίες. Για αυτό το πράγμα είμαστε επιφυλακτικοί. Δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει» εξήγησε αναλυτικά ο κ. Ξανθόπουλος.

«Το παρών σημαίνει ότι συμφωνούμε για την ανάγκη λήψης των μέτρων, για την ενίσχυση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Από την άλλη πλευρά, είμαστε επιφυλακτικοί στον τρόπο που τα μέτρα αυτά λαμβάνονται γιατί δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσουν» είπε συνοψίζοντας ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος